A féktelen mulatozáshoz természetesen az evés-ivás is hozzátartozott. Ilyenkor kerültek asztalra a gazdag, húsos levesek, a gulyás és a babgulyás. A borral sült húsok is tipikus farsangi fogásnak számítottak, és számítanak ma is. Sok helyen kerül ilyenkor a tányérra a borral sütött „részeges” csirke, kacsa, a vörösboros marhasült vagy borjúhús. A kocsonya is mind a mai napig népszerű farsangi étel: Miskolcon a farsangi időszakban kocsonyafesztivált is rendeznek, emlékezve arra a városszerte ismert történetre, amikor a finom miskolci kocsonyába béka ugrott, és az ételbe beledermedve bánatosan pislogott egy fogadó vendégére a tányérból.
A sós ropogtatnivalók között megtaláljuk a sonkás kifliket, a tésztában sült kolbászt, a pogácsát. A hájas tésztának is nagy keletje van ilyenkor: a télen levágott disznó hájával sós és édes sütemények egyaránt készültek.
A legismertebb farsangi édesség természetesen a farsangi fánk, amelynek számos változata létezik. A klasszikus szalagos fánk mellett sok helyen készítenek ilyenkor kelesztés nélkül készült csörögefánkot, de a túrófánk és az almafánk is kedvelt finomság.