A mulatozás ideje: farsangi ételek a mulatságokra és másnapjukra

Alig ér véget a karácsonyi-újévi időszak a január 6-i vízkereszttel, máris elkezdődik a farsang, a féktelen mulatozások időszaka. A jellegzetes ételek is ehhez igazodnak: a gazdag, húsos étkektől a finom édességeken keresztül a másnaposságűző levesekig változatos menü került és kerül ma is ilyenkor az asztalra.

Így űzik el a busók a telet

Magyarország minden táján tartottak ilyenkor jelmezes, „maskarás” ünnepségeket, télbúcsúztató felvonulásokat, mulatságokat. A leghíresebb a mohácsi sokácok busójárása, ahol a jellegzetes fa álarcot öltő, birkabőrbe bújó maskarások a néphagyomány szerint először a török hódítókat űzték el ijesztő jelmezeikbe bújva. Ma azonban már csak a telet kergetik el vicces ijesztgetéssel a mohácsi utcákon. A hagyomány az UNESCO szellemi örökséget jegyző listájára is felkerült, és minden járványmentes évben tömegeket vonz.

A részeges csirkétől a farsangi fánkig

A féktelen mulatozáshoz természetesen az evés-ivás is hozzátartozott. Ilyenkor kerültek asztalra a gazdag, húsos levesek, a gulyás és a babgulyás. A borral sült húsok is tipikus farsangi fogásnak számítottak, és számítanak ma is. Sok helyen kerül ilyenkor a tányérra a borral sütött „részeges” csirke, kacsa, a vörösboros marhasült vagy borjúhús. A kocsonya is mind a mai napig népszerű farsangi étel: Miskolcon a farsangi időszakban kocsonyafesztivált is rendeznek, emlékezve arra a városszerte ismert történetre, amikor a finom miskolci kocsonyába béka ugrott, és az ételbe beledermedve bánatosan pislogott egy fogadó vendégére a tányérból.

A sós ropogtatnivalók között megtaláljuk a sonkás kifliket, a tésztában sült kolbászt, a pogácsát. A hájas tésztának is nagy keletje van ilyenkor: a télen levágott disznó hájával sós és édes sütemények egyaránt készültek.

A legismertebb farsangi édesség természetesen a farsangi fánk, amelynek számos változata létezik. A klasszikus szalagos fánk mellett sok helyen készítenek ilyenkor kelesztés nélkül készült csörögefánkot, de a túrófánk és az almafánk is kedvelt finomság.

Gyógyító ételek a mulatság másnapjára

A mulatozáson természetesen nemcsak az étel fogy komoly mennyiségben, hanem a finom bor és pálinka is. Ez pedig sokszor vezet oda, hogy nem csupán az asztalra tett húsok részegesek, ezért másnap valamivel csillapítani kell a másnaposság tüneteit. A népi gyógyászat kedvenc gasztroorvosságai között szerepel a savanyú káposztás, kolbászos korhelyleves és a savanyú becsinált leves, amelyektől megnyugszik a feldúlt gyomor, és enyhül a fejfájás.

Járd be velünk az országot!