10 ikonikus magyar bor

Magyarországon 65 000 hektáron, 223 fajtával folyik borszőlő-termesztés. E sokféleség egyfelől megkönnyíti, hogy mindenki megtalálja a kedvencét, másfelől meg is nehezíti a választást, ha nem ismerjük azokat a fajtákat és borstílusokat, amelyek egy-egy borvidék ikonikus borává váltak. Ebben lehet a segítségére az alábbi lista.

Aszú

Itt találja meg: Tokaji borvidék

Az aszú, avagy a tokaji aszú a világ egyik legkülönlegesebb, a legnagyobb nevű borszakértők által is sokra értékelt édes bora. Az eljárás során az alapborhoz kézzel, szemenként szüretelt aszúszemeket adnak, ami újraerjedést indít el benne. A világ legdrágább borkészítési eljárásának eredménye egy rendkívül intenzív szín-, illat- és ízvilágú, természetes édes bor.

Bikavér

Itt találja meg: Egri és Szekszárdi borvidék

Bikavért kizárólag Szekszárdon és Egerben készíthetnek a hazai borászok, meghatározott szőlőfajtákból. A házasítás Egerben kékfrankos, Szekszárdon kékfrankos vagy kadarka alapú lehet. Számos stílusa létezik, általában markáns karaktere, fűszeres, gyümölcsös jegyei kiváló gasztroborrá teszik, de magában fogyasztva remek beszélgetőbor is.

Cserszegi fűszeres

Itt biztosan megtalálja: Kunsági, Hajós–Bajai és Mátrai borvidék

A cserszegi fűszeres egy fiatalabb, magyar nemesítésű szőlőfajta, melynek népszerűsége, elismertsége évről évre növekszik, ahogy a termelők is megtalálják legszebb arcait. Virágos-parfümös, könnyed, üde bora kora tavasztól késő őszig sokak kedvence. A szőlőfajta aromatikus, muskotályos jegyekben kifejezetten gazdag, ízeiben lendületes ízvilágot jelent.

Furmint

Itt biztosan megtalálja: Tokaji és Nagy-somlói borvidék

A furmint sokoldalúságának is köszönhetően mind hazánk, mind a nemzetközi borvilág egyik kedvenc fajtájává lépett elő. Ebből az őshonos fajtánkból a száraz bortól a kifejezetten magas cukortartalommal rendelkező aszúig kiváló tételek készülnek. A száraz dűlőszelektált furmintok izgalmas ásványos jellegük, szép savaik és tartalmas ízviláguk miatt a legelismertebb hazai fehérboroknak számítanak.

Juhfark

Itt biztosan megtalálja: Nagy-Somlói, Balatonfüred-Csopaki és Etyek-Budai borvidékek


A juhfark visszafogott mennyiségben termesztett, őshonos szőlőfajtánk, amelyből izgalmas, felfedezésre érdemes borok készülnek. A legtöbb juhfark vulkanikus területről származik, így a szikár, feszes savak mellett érezhető bennük elegáns, finom mineralitás is.

Kadarka

Itt biztosan megtalálja: Kunsági, Szekszárdi és Egri borvidék

A kadarka az egyik legizgalmasabb szőlőfajta hazánkban, amely bár nem magyar eredetű (a rácok hozták magukkal a Kárpát-medencébe), de napjainkban már magyar fajtaként tartjuk számon. Halvány színű, kifejezetten elegáns aromákkal és alacsony tanninnal bíró borai egyre többször kerülnek fel az éttermek, borbárok itallapjára, nem véletlenül: a piros bogyós ízjegyeket mutató, gyümölcsös kadarkák kiválóan passzolnak számos fogáshoz, de magukban kóstolva is remek élményt jelentenek.

Kékfrankos

Itt biztosan megtalálja: Soproni, Szekszárdi és Mátrai borvidék

A kékfrankos hazánk egyik legnépszerűbb és egyben leggyakrabban termesztett kékszőlőfajtája. Sokszínű, magas minőségre képes fajta, a belőle készült boroknak is számos arca fedezhető fel. Általánosságban elmondható, hogy a kékfrankosból készült borok a könnyű rosétól a koncentrált, hordós érlelésű tételekig kiváló gasztroborok, egész évben helyük van a borkedvelők poharában.

Kéknyelű

Itt találja meg: Badacsonyi borvidék

Lényegében csak Badacsonyban találkozni ezzel az ősi magyar eredetű fajtával, amely nevét a szőlő levélnyelének kékes színéről kapta. A hungarikumnak választott kéknyelű visszafogott gyümölcsösségével, fűszerességével, szikárságával hódít, egyedi ízvilágának felfedezése Badacsonyban járva bakancslistás élmény a legtöbbek számára.

Olaszrizling

Itt biztosan megtalálja: Balatonfüred–Csopaki, Badacsonyi és Balaton-felvidéki borvidék

Az olaszrizling az egyik legkedveltebb és leggyakrabban előforduló szőlőfajta hazánkban, ezért is nagyon sokféle stílusban találkozhatunk vele. A könnyed stílusban elkészített olaszrizlingek a grillételek, zöldséges-salátás könnyű fogások tökéletes kísérői, míg a testesebb, hordós érlelésű tételek igazi komplex gasztroélményt jelentenek a legösszetettebb fogásokkal is.

Szamorodni

Itt találja meg: Tokaji borvidék

A tokaji szamorodni Tokaj jellegzetes borkülönlegessége, amely az ép és aszúsodott szőlőszemek együtt történő szüretelésével és feldolgozásával készül. A száraz szamorodni és az aszúkéhoz hasonló, számottevő maradékcukrot tartalmazó édes szamorodni más-más világba kalauzol bennünket. Közös jellemzőjük a testes, olajos textúra és a koncentrált ízvilág.

Járd be velünk az országot!