Tokaj és Nyíregyháza szenioroknak – 5 nap

Református templomTákosTokaj és Nyíregyháza turisztikai térség
Hány napos?
5 Nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
autó
Címkék:
Világörökség
Kastélyok, Várak, Paloták
Vallási helyek
Természeti értékek
Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térség
Aktív szeniorok

1. nap

Világörökségi Bormúzeum

Ha külföldön egyetlen szó hangzik el a magyar borról, az a „tokaji” lesz. Az egykori serház épületében látogathatod meg a világörökségi borvidék múzeumát, a kötelező tokaji pincemustra és borkóstolás előtt vagy után.

Acetánia – Bodrogkeresztúr

Az ecet múzeuma, ahol megtörténhet, hogy ha végigkóstolod a természetes gyümölcs- és balzsameceteket, átalakulnak a fogalmaid erről a különös termékről. Ecettörténeti kisfilmje meglepően tartalmas és informatív, és még szórakoztató is. Amit tudni akartál az ecetről, de soha nem merted megkérdezni.

Mádi zsinagóga

Az egykori zsidó közösség emlékét egy megkapóan szép zsinagóga őrzi Mádon. Köveit is a közösség tagjai termelték ki és hordák az építkezésre. Belépve figyeld meg a harmonikus, barokk és copf elemeket ötvöző, látványos teret.

2. nap

Sárospataki vár

A Rákóczi-család birtokai közül a legismertebb, Sárospatak legnépszerűbb látnivalója. A magyarországi késő reneszánsz építészet egyik legszebb alkotása, mely a híres családhoz tartozó emlékeket is bemutatja. Ha eddig csak az ötszáz forintos bankjegyen láttad, ideje, hogy megnézd a valóságban is!

Megyer-hegyi tengerszem

Különleges kirándulást tehetsz Sárospatak környékén Magyarország egyik legérdekesebb és legjobban fotózható természeti csodájához. A Toszkánát idéző tájon haladva, a turistajelzést követve éred el az egykori malomkőbányát. Gödrében a csapadék látványos tóvá duzzadt. A könnyen munkálható riolittufába a kőfejtők pihenőhelyeket vájtak maguknak.

Hercegkúti pincesor

Egyike Zemplén rejtett kincseinek. A sváb falu pincesorai Tokaj-Hegyalja világörökségi része. A 195 pincéből álló terület Sárospataktól pár kilométerre fekszik, és a régi paraszti világ életformáját, a tradicionális pincekultúrát idézi meg.

3. nap

Füzéri vár

A Zemplén egyik meglepetése a megújult füzéri vár. Egy vulkáni eredetű csúcson magasodik, a tatárjárás óta. Árpád-házi hercegnő ajándéka, a Szent Korona rejtekhelye, a Báthoryak birtoka volt. Ki ne hagyd a környező hegyek panorámáját és a várkápolna színes üvegablakainak látványát!

Hollóházi Porcelán Múzeum és Porcelánmanufaktúra

A kiállítás a hollóházi porcelángyártás történetét dolgozza fel, a kezdetektől napjainkig. A porcelángyár és Szász Endre festőművész neve összefonódtak, az általa tervezett tárgyak igen keresettek a gyűjtők körében.

4. nap

Középkori templomok útja

Ez a tematikus útvonal a Kárpát-medence egyedülálló vallási és kulturális örökségét fűzi fel. Nem is képzeled, micsoda kincseket rejt az útvonal! Tákoson a bájos mezítlábas Notre Dame, Csarodán a mosolygó szentekkel díszített, XIII. századi, festett templom várja a látogatóit. Telefonálj oda előre, hogy mire odaérsz, Viola néni vagy Piroska kinyissa a templomajtót. Lelkes, spontán idegenvezetést tartanak mindketten. 

Szatmárcseke

Kölcsey itt írta a Himnuszt, síremléke a csónakos fejfás temető közepén áll. A költő emlékszobájában személyes tárgyai láthatóak. A temetőhöz vezető úton lakik Korpás István ácsmester, aki a fejfák többségét faragta. Szívesen mesél azok titkairól, és hagyományos műhelyét is megmutatja a látogatóknak.

Panyolai Szilvórium

Az egykori kis falusi főzdét három álmodozó újította fel, és élesztette újra a település ősi hagyományát. Idilli környezetben, az Öreg-Túr partján áll. Jelentkezz be párlatvezetésre, a főzőmester nemcsak a rézüstöket fogja megmutatni, az igazi szatmári szilvát is megkóstolhatod. Tájjellegű ételeiket, például a kötött levest vagy épp a szatmári töltött káposztát Fülep László mesterszakács készíti. 

5. nap

Aquarius Élményfürdő

Sóstófürdő része, Nyíregyháza zöldövezetében találod. A fürdőkomplexum egész évben nyitva áll, változatos élményelemeket és szolgáltatásokat kínál. Nemcsak a fürdő kellemes, a környezete is látványos.

Báthori Várkastély és Panoptikum

Kedveled a történelmet? Fedezd fel a múltat! Nyírbátorban a magyar történelem egyik legbefolyásosabb családja, a Báthoriak várkastélya a középkor útvesztőibe kalauzol. Bejárhatod a pincétől a padlásig – a korhű környezetben a Báthori-család tagjainak viaszfigurái között sétálva a reneszánsz világában érezheted magad.

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!