Különleges élővilág, egyedülálló történelmi emlékek – Merre induljunk kirándulni a térségben?

Írott-kőKőszegi-hegységBük–Sárvár turisztikai térség

Bük és Sárvár környékét a gyógyfürdők tették híressé, de aki valaha ellátogatott a térségbe, jól tudja, hogy a csodatevő vizek csak egy részét képezik az Alpokaljától a Ság hegyig húzódó vidék látnivalóinak. Magyarország egyik legváltozatosabb területe történelmi és természeti látnivalókban is bővelkedik.

A Kőszegi-hegység például több túraútvonalat és kirándulóhelyet is kínál, melyek bejárását egy Kőszegen töltött hétvégével is egybeköthetjük. Az Országos Kéktúra érinti a hegyet, erre közvetlenül a városból kiindulva is rácsatlakozhatunk, elsőként a Kálvária-hegyet útba ejtve. A barokk lépcsősorral és templommal díszített kilátópont a városból is látszik, 14 stáció vezet hozzá. Innen Kőszeg környékének népszerű kilátójához, a 607 méter magas Óház-tetőre vezet a túraösvény, ahol Kőszeg legelső, Árpád-kori várának romjai ma is állnak, kilátójából pedig nemcsak Kőszeget, hanem a környező Ság és Somló hegyet, valamint a Fertő tavat is láthatjuk. Innen eljuthatunk a térség legkedveltebb kirándulóhelyéhez, a rőtfalvi völgykatlanban rejlő Hétforráshoz, melyet a hét vezérről neveztek el; ez a forrás látta el vízzel a régi, Árpád-kori várat.

Ha a Kőszegi-hegységről esik szó, természetesen megkerülhetetlen a 884 méter magas Írott-kő, a Dunántúl és Burgenland legmagasabb pontja. Fantasztikus körpanorámát nyújtó kilátója Magyarország és Ausztria területén áll, pontosan a határon. Autóval is megközelíthető, de ha gyalog indulnánk, ajánlott Velemből megközelíteni, útba ejtve a titokzatos Szent Vid-kápolnát.

A tájba simuló épített környezet

A Kőszegi-hegység környékének egyik legbájosabb látnivalója a cáki pincesor. A nyolc darab zsúpfedeles pince a község határában levő Szabadtéri Néprajzi Múzeumban található. A XVIII–XIX. századi, előreugró tetőszerkezetű épületek elsősorban gyümölcs és gesztenye tárolására szolgáltak, az udvarukon álló több száz éves gesztenyefa-óriásokkal együtt mesébe illő látványt nyújtanak.

 

Hazánk román kori építészetének legszebb és legmonumentálisabb műve a jáki templom, mely Európa-szerte ismert egyházi műemlék. Szombathelytől nem messze egy magaslaton található, így már messziről is látszik masszív, a tájba tökéletesen illeszkedő tömege. A feltehetően 1220-ban emelt épület a bencés apátság bazilikája volt, a történelem viharai sok sérülést és ráépítéseket okoztak rajta, de Schulek Frigyesnek köszönhetően 1896 és 1904 között helyreállították eredeti román kori fényét. Leglátványosabb eleme (egyben Vas megye szimbóluma) gazdagon díszített kapuja, mely fölött a timpanonban Jézus és apostolai fogadják a látogatót.

A Jeli Arborétum (más néven Jeli Varázskert), Magyarország és Európa egyik legkülönlegesebb arborétuma, kihagyhatatlan természeti látnivaló a térségben. Még 1922-ben telepítette dr. Ambrózy-Migazzi István gróf, aki híres botanikusként elkötelezett volt az iránt, hogy mediterrán örökzöldeket telepítsen Magyarországra, ellentmondva a klimatikus viszonyokról szóló korábbi nézeteknek. Az arborétum alapvetően a rododendronok földje: háromszáz illatozó és változatos színekben pompázó fajjal találkozhatunk itt májusban, a virágzási időszakban, de hasonlóan lenyűgöző élményt nyújtanak az egyszerre virágzó magnóliák és nárciszok, valamint a japánkert is. 2019 óta lombkoronaösvényen is bejárhatjuk az arborétumot: az amerikai Sziklás-hegységet megidéző fenyőerdőben 10 méteres magasságban sétálhatunk a lombok között.

Egy hegy, mégis a tűzhányók földje

A Celldömölkhöz közeli Ság hegy egy ötmillió éves vulkán maradványa. Szőlő- és borkultúrája is jelentős, egészen a római időkre nyúlik vissza (bazaltját a rómaiak a borostyánkőúthoz használták fel), és a Somló és Kis-Somlyó hegyekkel együtt alkot egy borvidéket. Érdekesség, hogy 1891-ben Eötvös Loránd itt ellenőrizte torziós ingájával végzett méréseinek pontosságát. A XX. századi intenzív bazaltbányászat azóta sokat változtatott a hegy alakján. Tetejére tanösvények vezetnek, csúcsán Trianon-emlékmű magasodik, krátere és lankái a mendemondák szerint jótékony energiákat árasztanak. Útközben találjuk az egykori bánya transzformátorházában kialakított Sághegyi Múzeumot, ahol a hegység történetét, élővilágát ismerhetjük meg. A hegy lábánál található modern épület, a Kemenes Vulkánpark vulkanológiai látogatóközpont az egyetlen hely az országban, ami tűzhányókkal foglalkozik, felkeresése már csak ezért is ajánlott. Ezen felül pedig a közelben van Celldömölk híres gyógyvizes fürdője, a Vulkán Gyógyfürdő, a hegy másik oldalán pedig a Mesteri Termálfürdő és Camping. 

Járd be velünk az országot!