Kalandozások és felfedezések a Kéktúra útvonalán

Hazánk legismertebb túraútvonala az északi országrész természeti és történelmi gyöngyszemeit köti össze, érinti a nagyobb hegységeket, a Balatont és a fővárost is. A Kéktúra minden évszakban különleges élményt nyújt, és páratlan lehetőséget kínál a felfedezőkedvű természetjáróknak

Magyarország egyik leghíresebb vándorútjának története egészen 1930-ig nyúlik vissza. Ekkor született meg a turista jelzések egységesítésének gondolata, majd kijelölték az egész országot átszelő útvonal irányát és két végpontját: Hollóházát és Írott-kőt. Talán csak kevesen tudják, hogy a hazánk északi tájain átívelő turistaút eredetileg piros lett volna, de a kijelölt nyomvonal jelzésit figyelembe véve, végül egységesen kék lett. Az országos vándorút létrehozásával egy olyan turisztikai vonal született meg, ami magában foglalja hazánk természeti és történelmi értékeinek jelentős részét. A munkálatokat gyakran hátráltatta, hogy a magán- és vadászterületek érintése miatt megállapodásokat kellett kötni, illetve egyes csatlakozási pontokat módosítani kellett.

Az Országos Kéktúra avatására végül 1938-ban – Szent István halálának 900. évfordulóján - került sor egy jubileumi túra elindításával. Az esemény Szent István Turistavándorlás néven vált ismertté. Abban az évben tizenhat túrázó vehette át az aranyozott emlékjelvényt, ezzel ismerve el a 18 túranapos teljesítményüket.

Indulj el egy úton

Az 1950-es évektől az országon átívelő út mentén jelvényszerző túramozgalmak indultak, amivel sikerült a háborús évek miatt feledésbe merült hagyományt újraéleszteni. Az Országos Kéktúra azonban a Másfélmillió lépés Magyarországon című – Rockenbauer Pál által rendezett - ismeretterjesztő sorozatának köszönheti máig tartó népszerűségét.

A túra bármelyik évszakban és akár szakaszosan is teljesíthető. A teljes útvonal egyaránt gazdag természeti és történelmi látnivalókban. Egyes szakaszokra érdemes több napot is szánni a számtalan élmény miatt.

A számok tükrében

Európa első hosszú távú turistaútja nem csak a magyarok körében kedvelt. A vándorút hazánk északi tájain halad át, a teljes hossza pedig 1171 km, és 27 szakaszból áll. Aki útra kel, annak összesen 31 ezer méternyi szintkülönbséggel kell számolnia. A túra teljes hossza 332 órányi gyaloglással teljesíthető, ami elsőre nagy kihívásnak tűnik, azonban a mai napig már több mint 7000 túrázó járta végig a kék jelzéssel ellátott, országos útvonalat. A fővároshoz közel eső szakaszok (13. és 14.) a legnépszerűbbek, de a túraútvonal többi szakasza is garantáltan örömöt és elégedettséget okoz.

Mesélő falvak és szőlőskertek

Az Országos Kéktúra talán egyik legszebb része a Balaton-felvidéken található. A Badacsonytördemicet és Nagyvázsonyt összekötő nyomvonal 45 kilométer hosszú. Az úton festői tájak tárulnak a túrázok szeme elé. Az országos túra 6. szakasza a Balaton északi partját körbeölelő panoráma láncolatát járja végig. A Badacsonyból páratlan látványt nyújt a tó zöldes-kék vize, a fennsík kilátóiból pedig elképesztő kilátás fogadja a kirándulókat. A szőlőlugasok közt barangolva egyszer csak feltűnik a Csobánc-hegy és annak várromja. Az onnan nyíló kilátás kárpótolja a fáradt utazókat. A szakasz ezután a Kőtenger, a velétei palotarom, és a nagyvázsonyi Kinizsi vár felé veszi az irányt, miközben érinti a Káli-medence mesébe illő falvait is.

Elfeledett várak az erdők ölelésében

Az országos túraútvonal 10. szakasza a Vértes rengetegébe visz. A Bodajkot és Szárligetet összekötő gyalogút 56 kilométer hosszú. Ez a terület gazdag, változatos élővilágával, középkori váraival, és a nagy múltra visszatekintő, eldugott településeivel vonzza magához a látogatókat. A szakasz könnyen teljesíthető, hiszen a látszat ellenére egy szelídebb domborzatú tájon halad a vándorút. Az Országos Kéktúra 10. szakasza a tájvédelmi körzet kiterjedt erdőségein visz át, ami számos várromot rejt: Csókakő vára, Gesztesi vár, Vitányvár. A túraútvonal ezen részén kevés kilátó található, cserébe óriási bükkösök, meredek falú völgyek és az erdő végtelen csendje fogadja a vándorokat. A szakasz érinti hazánk egyik legszebb, elnéptelenedett faluját is, Vérteskozmát. A skanzen jellegű település tökéletesen megőrizte a 19. századi, falusi építészet jellegzetességeit, ahol szinte harapni lehet a friss levegőt és a csendet.

Csókakő vára

Kéktúra füzet

Aki egyszer úgy dönt, hogy belevág a Kéktúrába, érdemes beszereznie az Országos Kéktúra Útvonalvázlat és Igazolófüzetet, hogy a különböző szakaszokon pecséteket gyűjthessen. A túra során a kijelölt helyeken, összesen 152 bélyegző helyen lehet a megtett útszakaszokat hitelesíteni. A füzet sosem évül el, és a teljes túra teljesítése sincs időkorláthoz kötve. A pecsétek mellett pedig életre szóló élményeket és barátságokat is szerezhetünk.

Országos Kéktúra Útvonalvázlat és Igazolófüzet

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!