Kalandozások és felfedezések a Kéktúra útvonalánHazánk legismertebb túraútvonala az északi országrész természeti és történelmi gyöngyszemeit köti össze, érinti a nagyobb hegységeket, a Balatont és a fővárost is. A Kéktúra minden évszakban különleges élményt nyújt, és páratlan lehetőséget kínál a felfedezőkedvű természetjáróknak

Magyarország egyik leghíresebb vándorútjának története egészen 1930-ig nyúlik vissza. Ekkor született meg a turista jelzések egységesítésének gondolata, majd kijelölték az egész országot átszelő útvonal irányát és két végpontját: Hollóházát és Írott-kőt. Talán csak kevesen tudják, hogy a hazánk északi tájain átívelő turistaút eredetileg piros lett volna, de a kijelölt nyomvonal szakaszainak korábbi jelzésit figyelembe véve, végül egységesen kék lett. Az országos vándorút létrehozásával egy olyan turisztikai vonal született meg, ami magában foglalja hazánk természeti és történelmi értékeinek jelentős részét. A munkálatokat gyakran hátráltatta, hogy a magán- és vadászterületek érintése miatt megállapodásokat kellett kötni, illetve egyes csatlakozási pontokat módosítani kellett.

Az Országos Kéktúra avatására végül 1938-ban – Szent István halálának 900. évfordulóján - került sor egy jubileumi túra elindításával. Az esemény Szent István Turistavándorlás néven vált ismertté. Abban az évben tizenhat túrázó vehette át az aranyozott emlékjelvényt, ezzel ismerve el a 18 túranapos teljesítményüket.

Indulj el egy úton

Az 1950-es évektől az országon átívelő út mentén jelvényszerző túramozgalmak indultak, amivel sikerült a háborús évek miatt feledésbe merült hagyományt újraéleszteni. Az Országos Kéktúra azonban a Másfélmillió lépés Magyarországon című – Rockenbauer Pál által rendezett - ismeretterjesztő sorozatának köszönheti máig tartó népszerűségét.

A túra bármelyik évszakban és akár szakaszosan is teljesíthető. A teljes útvonal egyaránt gazdag természeti és történelmi látnivalókban. Egyes szakaszokra érdemes több napot is szánni a számtalan élmény miatt.

A számok tükrében

Európa első hosszú távú turistaútja nem csak a magyarok körében kedvelt. A vándorút hazánk északi tájain halad át, a teljes hossza pedig 1171 km, és 27 szakaszból áll. Aki útra kel, annak összesen 31 ezer méternyi szintkülönbséggel kell számolnia. A túra teljes hossza 332 órányi gyaloglással teljesíthető, ami elsőre nagy kihívásnak tűnik, azonban a mai napig már több mint 7000 túrázó járta végig a kék jelzéssel ellátott, országos útvonalat. A fővároshoz közel eső szakaszok (13. és 14.) a legnépszerűbbek, de a túravonal többi szakasza is garantáltan örömöt és elégedettséget okoz.

Mesélő falvak és szőlőskertek

Az Országos Kéktúra talán egyik legszebb része a Balaton-felvidéken található. A Badacsonytördemicet és Nagyvázsonyt összekötő nyomvonal 45 kilométer hosszú. Az úton festői tájak tárulnak a túrázok szeme elé. Az országos túra 6. szakasza a Balaton északi partját körbeölelő panoráma láncolatát járja végig. A Badacsonyból páratlan látványt nyújt a tó zöldes-kék vize, a fennsík kilátóiból pedig elképesztő kilátás fogadja a kirándulókat. A szőlőlugasok közt barangolva egyszer csak feltűnik a Csobánc-hegy és annak várromja. Az onnan nyíló kilátás kárpótolja a fáradt utazókat. A szakasz ezután a Kőtenger, a velétei palotarom, és a nagyvázsonyi Kinizsi vár felé veszi az irányt, miközben érinti a Káli-medence mesébe illő falvait is.

Elfeledett várak az erdők ölelésében

Az országos túraútvonal 10. szakasza a Vértes rengetegébe visz. A Bodajkot és Szárligetet összekötő gyalogút 56 kilométer hosszú. Ez a terület gazdag, változatos élővilágával, középkori váraival, és a nagy múltra visszatekintő, eldugott településeivel vonzza magához a látogatókat. A szakasz könnyen teljesíthető, hiszen a látszat ellenére egy szelídebb domborzatú tájon halad a vándorút. Az Országos Kéktúra 10. szakasza a tájvédelmi körzet kiterjedt erdőségein visz át, ami számos várromot rejt: Csókakő vára, Gesztesi vár, Vitányvár. A túraútvonal ezen részén kevés kilátó található, cserébe óriási bükkösök, meredek falú völgyek és az erdő végtelen csendje fogadja a vándorokat. A szakasz érinti hazánk egyik legszebb, elnéptelenedett faluját is, Vérteskozmát. A skanzen jellegű település tökéletesen megőrizte a 19. századi, falusi építészet jellegzetességeit, ahol szinte harapni lehet a friss levegőt és a csendet.

Csókakő vára

Kéktúra füzet

Aki egyszer úgy dönt, hogy belevág a Kéktúrába, érdemes beszereznie az Országos Kéktúra Útvonalvázlat és Igazolófüzetet, hogy a különböző szakaszokon pecséteket gyűjthessen. A túra során a kijelölt helyeken, összesen 152 bélyegző helyen lehet a megtett útszakaszokat hitelesíteni. A füzet sosem évül el, és a teljes túra teljesítése sincs időkorláthoz kötve. A pecsétek mellett pedig életre szóló élményeket és barátságokat is szerezhetünk.

Országos Kéktúra Útvonalvázlat és Igazolófüzetet

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!