Érintetlen, ódon óváros – Időutazás Kőszeg belvárosában

Kőszeg látképe a várralKőszegBük–Sárvár turisztikai térség

Kőszeg Magyarország egyik legszebb kisvárosa, igazi ékszerdoboz a nyugati határszélen – ha a Bük–Sárvár régióban járva visszautaznánk az időben, ide vezessen utunk! Az egy hétvége alatt kényelmesen megismerhető városka rendkívül gazdag műemlékekben, kedvező fekvése miatt pedig természeti látnivalókban is.

Kőszeg óvárosában, a Várkör vonalán belül találjuk a látnivalók javát. Először nézzünk körbe a Fő téren, a város éttermektől, kiülős helyektől nyüzsgő társasági központjában, melynek legfőbb látnivalója a tér fölé magasodó neogótikus Jézus Szíve-templom. 57 méter magas tornya a város legmagasabb építménye, és belülről is lebilincselő látványt nyújt szenteket ábrázoló üvegablakaival. A tér közepén a pestisszobornak is nevezett Szentháromság-szobor áll, melyet 1713-ban állítottak a kuruc harcokat követő járvány áldozatainak emlékére.

Lépten-nyomon műemlékek

A Fő térről továbbsétálva a Jurisics téren, a város egykori vásárterén találjuk magunkat, melyen csak úgy hemzsegnek a műemlékek. Itt áll a gótikus és barokk képet mutató Szent Jakab-templom, a protestánsoknak épített, majd katolikusoknak átadott Szent Imre-templom, az 1766-ban épített Városkút, a gazdagon díszített Sgrafittós ház, az ellenreformáció Mária-kultuszának jelképe, a „csavaros” Mária-szobor, valamint az országos hírű Arany Egyszarvú Patikamúzeum. Utóbbi igazi különlegesség: az 1743-ban nyílt Apotéka az Arany Egyszarvúhoz épületét a XVIII. századnak megfelelően rekonstruálták, a XVII–XIX. századi szerzetesi és polgári gyógyszerészet emlékeit egyaránt bemutatja, igazi kincse pedig az egykori kőszegi jezsuita patika eredeti, 1735–1744-ből származó bútorzata. (Érdekesség, hogy Kőszegnek van egy másik patikamúzeuma is, a Fekete Szerecseny Patikamúzeum.) A Jurisics téren áll Magyarország legrégebb óta használatban lévő, sárga-vörös csíkos városházája, ahol a XIV. századtól folyamatosan zajlik a tanácskozás, ülésezés és bíráskodás. De a tér látképét alapvetően a Hősök tornya határozza meg, annak ellenére, hogy viszonylag új: 1932-ben építették vissza a XIX. század végén lebontott elődje helyére. Ma a Kőszegi Városi Múzeum kiállítótermeként működik, ünnepi alkalmakkor toronyzene szól az erkélyéről, alatta pedig a kapun áthaladva léphetünk tovább a Jurisics-vár felé.

A híres vár Kőszeg első számú műemléke, legkorábbi részei az 1300-as évekből valók, amikor a kettős védelmi rendszer elkezdett épülni. Ennek is köszönheti hihetetlen győzelmét, amelyet 1532-ben aratott a törökökön: Szulejmán szultán hadai Bécs felé tartottak, feldúlták a környéket, és útba ejtve Kőszeget, a várat kezdték el ostromolni. Jurisics Miklós várkapitány csupán ezerfőnyi, többnyire jobbágyokból verbuvált védősereggel az oldalán nézett szembe a hatvan-hetvenezres szultáni hadsereggel, amellyel teljes egészében csak Kőszeg találkozott a magyar végvárak közül. A küzdelmet Szulejmán szultán egy közeli dombról szemlélte, azóta hívják a magaslatot Szultán-dombnak. A török csapatok a túlerő ellenére sem tudták bevenni a jól felépített és megerősített várat (az elővárat és a belsővárat is vizesárok vette körül), de a szerencse és a hetek óta tartó esőzések is hozzájárultak a magyarok csodaszerű győzelméhez. A várat jelképesen ugyan megadták, a hősies helytállás emlékére azonban Kőszegen nemcsak délben, hanem 11-kor is harangoznak, Jurisics Miklós emléke előtt pedig a vár udvarán állított szobor tiszteleg.

Várudvari sokadalom

A vár számtalan látnivalóval és programmal várja a látogatókat: késő gótikus és kora reneszánsz folyosója a hazai várépítészet egyik legszebb öröksége, időszaki kiállítások helyszíne. Lovagtermében kulturális rendezvényeket tartanak, állandó kiállításán Kőszeg és a vár teljes történetét és a középkori mindennapokat is megismerhetjük. A vár nyugati tornya is látogatható, ahonnan pompás kilátás nyílik az óvárosra és a környező hegyekre. A kiállítások mellett várbazár, büfé és fűszernövénykert is van, a legkisebbeket pedig játszósarok, íjászat és játékudvar várja. Az egykori városfal mentén átsétálhatunk az Öregtoronyhoz (Zwinger), mely a vár mellett a város védelmi rendszerének legkorábbinak tartott része; a kilencszögletű bástyát ma oktatási és kulturális célokra hasznosítják, időszaki kiállításokon lehet bejutni és megnézni.

Fesztiválok évada

Kőszegen számtalan rendezvényen részesülhetünk az egyedülálló történelmi hangulatban. Nyáron játssza előadásait a Kőszegi Várszínház, harmincéves múltra tekint vissza a Kőszegi Szüreti Fesztivál, de az októberi Orsolya-napi vásár idején is megéri felkeresni a bájos városkát. Érdemes a városkörnyéki dombokra, hegyekre felsétálni, és onnan gyönyörködni Kőszeg látképében. Ilyen a Kálvária-hegy vagy az Óház-kilátó, ahonnan nemcsak Kőszegre, hanem a közeli tanúhegyekre, a Ságra és Somlóra, Szombathelyre és a Fertő tóra is rálátni.

MAGYARORSZÁG CSODÁI - KŐSZEGMagyarország csodái címmel minisorozatot indítottunk, amely keretein belül alkalmanként kb. egy-egy percben mutatjuk be hazánk egy-egy kincsét, hogy kedvet csináljunk e szépséges helyszínek meglátogatásához. Fogadjátok szeretettel a hatodik részt, melyben Kőszeg városát barangoljuk be!
Magyarország Csodái - Kőszeg
Csodás Magyarország: Bük - Sárvár
Csodás Magyarország - Országos Kéktúra
Magyarország Csodái: Pannonhalmi Bencés Főapátság

Járd be velünk az országot!