Sopron–Fertő felfedezőknek – 5 nap

Soproni TűztoronySopronSopron–Fertő turisztikai térség
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
kerékpár
Vonat
Címkék:
Gyógyfürdők és gyógyhelyek
Kastélyok, Várak, Paloták
Kultúra és műemlékek
Természeti értékek
Sopron-Fertő turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1. nap

Sopron óvárosában mindent megnézhetünk egy nap alatt, remek családi program, és még a Lővérekre is jut idő!

Sopron óvárosában mindent megnézhetünk egy séta alatt, a Fő térről kiindulva!

A belváros utcái innen indulnak ki, ide vezetnek. Majdnem minden épület műemlék, és ahogy sétálunk, a házak homlokzatán lévő táblák rengeteg történetet mesélnek el nekünk.
Sopron a középkorban az ország hét legfontosabb szabad királyi városa közé tartozott; koronázóváros, határváros, mely földrajzi helyzete miatt mindig fontos kultúraközvetítő szerepet töltött be. A régi római kereskedelmi utak, így a Borostyánkőút is itt futott. Az itt található épületek több múzeumnak adnak otthont: a Fabricius-ház, a Patika Múzeum, a Scarbantia Fóruma, az Ó- és Újzsinagóga, az Eggenberg-ház, a Lábas-ház és a Cézár-ház mind elérhetők egy belvárosi séta során.
A Fő téren lévő Storno-ház és a Kecske-templom története különleges jelentőségű!
A Storno-ház egy palotaszerű barokk sarokház, amely a város XVII–XX. századi történetét mutatja be. A névadó Storno Ferenc egy téves útbaigazítás révén került Sopronba, ahol kéményseprőként állt munkába, és a soproni, környékbeli padlásokon szakértő szeme hamar felfedezte a különlegességeket.
A Kecske-templom múltja nagyon régre nyúlik vissza, 1280-as iratban említik meg először. Bejárata felett a templom jótevőjére utaló kecskés címer látható. Történelmi események, több koronázás helyszíne volt, és országgyűlést is több alkalommal tartottak falai között.

Sopron és a Tűztorony

A város jelképe ez a torony, amelynek nagy gyakorlati haszna volt régen: a Tűztoronyban egykor szolgálatot teljesítő őrök innen figyelmeztették a város lakosait, ha tűz ütött ki, ha ellenség közeledett, vagy ha idegen bort akartak behozni a városba.
Nézzük meg a Tűztoronyban lévő római kori városfalakat, majd induljunk fel az 58 méter magas torony tetejére. Ide egy kétszáz fokból álló lépcsősor vezet fel, melyet könnyedén megmászhatunk. Megéri a fáradságot, mert a körbejárható kilátóról lélegzetelállító látkép tárul elénk Sopronról, a Fertő tóról és a szomszédos Ausztriáról.

Látogassunk el a Harrer Csokoládéműhelybe!

Az osztrák Harrer cukrászdinasztia immár négy generáció óta kényezteti vendégeit – 2009-től már csokoládéval is.
A legjobb termőhelyekről érkező kakaóbabokat saját maguk pörkölik, minden terméket kézzel készítenek, kizárólag természetes alapanyagok használatával, majd magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel ízesítik a finomságokat. Az állandó kísérletezéseknek köszönhetően csokoládékínálatuk egyedülálló, termékeik pedig sorban szerzik is az érmeket a világ különböző pontjain tartott rangos versenyeken. Kóstoljuk meg az ét- és a tejcsokoládékat, a bonbonokat, a trüffeleket, a forró csokit, és persze a nyári hőségben a fagylaltokat is! 
A csokoládékóstolóra előre foglaljunk időpontot!

2. nap

Kastélyok és borvidékek Sopron környékén

„A magyar Versailles” – Fertőd, Esterházy-kastély

A fertődi Esterházy-kastély épülete mai formáját a XVIII. században nyerte el; a 126 szobás kastély méltó párja a bécsi schönbrunni vagy a párizsi versailles-i kastélynak.
„A magyar Versailles-ban” mindig is a muzsika, pompa jellemezte a korbeli életet. A kastélyban rendszeresen tartottak vigasságokat, és az egyik ilyen fényűző estélyen Mária Terézia is részt vett. A XVIII. század végére az ország egyik fő kulturális központjává vált – nem csoda, hogy Joseph Haydn is két évtizedig lakott és alkotott itt.
A kastély szobáinak kortörténeti kiállítása után érdemes még egy sétát tenni a gyönyörű kastélyparkban!

Nagycenk, Széchenyi-kastély

Nagycenk neve összeforr a Széchenyi-családdal: Széchenyi Ferenc 1783-ban költözött a kastélyba és tette Nagycenket a család uradalmának központjává, ahol több tízezer darabos gyűjteményeit (kéziratok, könyvek, érmék, metszetek, térképek stb.) is elhelyezte.
Széchenyi István, „a legnagyobb magyar” örökölte ezt a kastélyt, aki itt már a külföldi utazásai során megismert technikai vívmányokat, újításokat (fürdőszoba, gázvilágítás) is alkalmazta a kastélyban.

Soproni borvidék borai

Ha Sopron, akkor borvidék és kékfrankos! A soproni gazdák boraikat a legenda szerint már Napóleon katonáinak csak kékfrankért adták, innen a név eredete is, kóstoljuk meg hát őket!
Az Erhardt étterem borpincéjében hagyományos, boltíves, poncichter helyiség vár bennünket a soproni borvidék borászatainak széles kínálatával, szakszerű ajánlással, remek konyhával.
A Bruckner Borászatnál bepillanthatunk egy igazi „Buschenschank” életébe, azaz egy olyan helyre, ahol a borászat saját otthonában árulja borait, ahogy azt II. József császár 1784-ben megengedte. A családi borászatban a saját borok mellé hideg ételeket, fatányérosokat is kínálnak.
A Pfneiszl-lányok neve ismerősen cseng már mindenkinek ezen a vidéken: az osztrák borász család lányai, Katrin és Birgit a szülőktől átvett soproni birtokon, 13 hektáron biogazdálkodást folytatnak, és évente 365 napot töltenek a szőlőben dolgozva. A kedves, fiatalos, női érzékenységgel készített borok magukért beszélnek. Így szeretik az életet!

3. nap

Páneurópai Piknik Emlékpark, Fertő-Hanság Nemzeti Park, Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Páneurópai Piknik Emlékpark

1989. augusztus 19-én történelmet írtunk Sopronban, a magyar–osztrák határ szomszédságában lévő Sopronpusztán. Megnyílt a határ, és több száz keletnémet állampolgár jutott át innen Ausztriába. A határáttörés „Páneurópai Piknik” néven vonult be a történelembe.
A Páneurópai Piknik Emlékpark területén lévő látogatóközpontban egy „időfolyosó” idézi fel az egykori vasfüggönyt és a határáttörés pillanatait, a parki sétányokon pedig süllyesztett taposóköveket találunk, melyek bemutatják a főbb történelmi eseményeket.

Fertő–Hanság Nemzeti Park

Kezdjük a túránkat a Kócsagvárban, mely nevét a helyi madárvilág egyik képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta. A Hanság élővilágáról, az egykori mocsár- és lápvilág maradványainak megőrzéséről szóló kiállítást a Kapuvártól 7 kilométerre fekvő kis településen, Öntésmajorban nézhetjük meg. Sarródon, Lászlómajorban, az Esterházyak egykori majorsági központjában pedig a falusi életet bemutató látványgazdaságba nyerhetünk bepillantást.
Ha szeretjük az aktív pihenést, akkor a kenutúra nekünk való! A 6 kilométer hosszú túra alatt a Fertő összefüggő, sűrű nádasába vágott csatornákon keresztül egy szinte háboríthatatlan világba érkezünk, felejthetetlen élmény lesz! 
A Fertő nádas csatornáinak és nyílt vízi élővilágának felfedezésére induljunk el az egyedi fejlesztésű szolárhajókon. Az elenyésző motorhangnak köszönhetően rejtőzködő, vagy az emberi jelenlétet kevésbé toleráló vízimadarak, emlősök is sorra előkerülnek. 
A Fertő–Hanság Nemzeti Park madárvilágát bemutató túrákon számtalan látványos költöző és állandóan a Hanságban élő madárral találkozhatunk. Közel háromszáz madárfaj figyelhető itt meg, a helyi és a vonuló madárvilág jelentős pihenő-, táplálkozó- és fészkelőhelyén járunk. A nemzeti park szimbóluma - amely megújult logójában szerepel - a nyári lúd.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

A Fertőrákosi kőfejtő köveit már a római korban is használták: Sopron, Bécs számos épületét, lakóházait, templomait, palotáit építették ebből. A kőfejtőbarlang belsejében egy őslénytani bemutatót nézhetünk meg életnagyságú ősbálnákkal, cápákkal, delfinekkel, és megismerkedhetünk a különböző mészkőfajtákkal is.
Az itt található barlangszínház különleges atmoszférával büszkélkedhet: a rendezvények hátterét az előadásokhoz, koncertekhez lélegzetelállító, évezredes képződmények adják.
Végezetül sétáljunk itt egyet, gyönyörű a kilátás innen a Fertő tóra és a Páneurópai Piknik helyszínére!

4. nap

Kőszeg és Sárvár

Kőszeg csendes óvárosa rengeteg szépséget rejt: jellegzetes utcája a Várkör, itt húzódott egykor a város védelmére létrehozott árokrendszer. A Jurisics-vár pedig a fő védelmi erősség volt a török ostromával szemben, nevét is leghíresebb védőjéről kapta.
Sárvárra érkezve nézzük meg a Nádasdy-várat, egy reneszánsz várkastélyt, mely az ország egyik legépebben maradt várkastélya. A kastély mennyezeti csataképsorozata a hazai barokk művészet legnagyobb szabású történeti falképsorozata. Falai között a Nádasdy Ferenc Múzeum kiállításai kaptak helyet.

5. nap

Pihenjen és gyógyuljon!

Bükfürdő Thermal & Spa

Bükfürdőn a gyógyvíz 1282 méter mélyről, négy kúton keresztül tör itt a felszínre, és segít a mozgásszervi betegségek megelőzésében vagy kezelésében. De nem csak a gyógyvíz miatt érdemes ide jönni: a sport, az aktív pihenés és a strandolás kedvelőit 1400 négyzetméteren kinti, benti élmény- és merülőmedencék, csúszdák, Kneipp-medence, jakuzzi, szaunavilág és különböző masszázsok várják.
A szabadtéri csúszdakomplexum négy pályából áll, és felejthetetlen élményt kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A családi csúszdákon pedig akár együtt is csúszhatunk gyermekeinkkel. A hullám- és ugróöböllel ellátott családi Acapulco medence után a mellette lévő függőágyparkban jólesik a pihenés.
A fürdő árnyas fákkal borított hatalmas területén zavartalanul medencézhetünk, csúszdázhatunk, sportolhatunk kedvünkre!

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!