Budapest környéke felfedezőknek – 2 nap

BudapestBudapest környéke turisztikai térség
Hány napos?
2 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Címkék:
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kastélyok, Várak, Paloták
Vallási helyek
Budapest és környéke turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1. nap

Egy kétnapos, programokban gazdag kirándulásra hívunk benneteket két igazán különleges magyar városba, amely az elmúlt évszázadok során fontos történelmi események helyszínéül szolgált. Persze az időutazáson túl jut idő a pihenésre is: buja zöld rétek és csodás tópartok keresztezik majd az utatokat. Indulhatunk?

Grassalkovich-kastély és a lovak földje

A Budapesttől csupán 30 km-re található Gödöllő városa ad helyt Magyarország legnagyobb barokk kastélyának. A Grassalkovich-kastélyt a XVIII. században kezdte építtetni Grassalkovich I. Antal. Miután a család kihalt, több tulajdonosa is volt az épületnek, míg 1867-ben I. Ferenc József és Erzsébet királyné kapta meg koronázási ajándék gyanánt a magyar államtól. Később, a II. világháború idején Horthy Miklós és családja lakta, ennek emlékét őrzi a ma is látogatható 10 méter mélyen található Horthy-bunker, ahol a korabeli híradók mellett Karády Katalin legendás dalai is felcsendülnek. A kastélyban több állandó kiállítás vár benneteket. Eredjetek a Sisi-kultusz nyomába az Erzsébet királyné életét feldolgozó tárlaton, majd derítsétek ki, mi mindennek és ki mindenkinek adott otthont az épület a XX. század viharos időszakában. De nemcsak a falakon belül, azokon kívül is megannyi látnivalót tartogat a kastély. A mesés parkban áll a Királydombi pavilon, ahol 54 olajfestményt, honfoglaláskori hadvezérek és magyar királyok arcképeit csodálhatjátok meg.

Magyar lovashagyományok elevenednek meg a Lázár Lovasparkban

A nap zárásaként mit szólnátok egy lovasbemutatóhoz, amelyet egy kupica pálinkával és a magyar gasztronómia legjavával koronázhattok meg? A Gödöllőtől csupán 12 kilométerre található festői szépségű Domonyvölgyben a Lázár Lovaspark 9 hektáros területén igazi vidéki hangulatban lehet részetek. Nézzétek meg a magyar falusi udvart és a Világbajnokok termét, ahol a fogathajtó Lázár Vilmos és testvére relikviái között betekintést nyerhettek a modern kori magyar lovassportba is. Lovas kocsival járjátok be a környék erdőit, vagy csak gyönyörködjetek a fenséges állatok látványában.

2. nap

A királyok városa

Másnap újult erővel folytathatjátok a túrát – meg se álljatok Székesfehérvárig! A Történelmi és turisztikai szempontból is az ország legfontosabb települései között számon tartott Székesfehérvár belvárosában érdemes sétálni egy nagyot, hiszen gyakorlatilag minden épület múzeumot vagy egy-egy hangulatos éttermet, kávézót rejt. A többnyire barokk jegyeket viselő városban itt-ott a szecesszió és az eklektika is felfedezhető – kétségtelenül ez a sokszínű stíluskavalkád teszi még izgalmasabbá Székesfehérvárt. Keressétek fel a Magyar Királyi Szálló, a Vörösmarty Színház és a Szent István-bazilika épületét, ha pedig jobban elmerülnétek a város gazdag történelmi hagyatékában, akkor térjetek be a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyeire. Az ország második legnagyobb múzeuma milliós műtárgygyűjteményével több helyszínen, több állandó kiállítással is vár benneteket. Összesen négy tudományterület – régészet, néprajz, képző- és iparművészet – tárgyi emlékeit, szellemi örökségét egyesíti ez a grandiózus tárlat. Lessetek be a középkori romkertbe, a Régi Vármegyeházába vagy a Csók István Képtárba, de a Palotavárosi Skanzent se hagyjátok ki – felejthetetlen élményeket ígér! Ha pedig kíváncsiak vagytok a gyógynövénytan tudományos múltjára, akkor a Fekete Sas Patikamúzeumban a helyetek! Majd költsetek el egy kellemes ebédet a belvárosban, a történelmi falak között!

Természetjárás és sportprogramok

Ha már Székesfehérváron jártok, akkor a Sóstó Természetvédelmi Területhez tartozó Látogatóközpontot is ejtsétek útba. Fantasztikus környezetben, egy 7 kilométer hosszú tanösvényen mozoghatjátok le az ebédet, sőt, a 200 hektáros területen még két madármegfigyelő állomást is találtok. Innen csupán 20 percnyi autóút választ el benneteket Magyarország harmadik legnagyobb tavától, a Velencei-tótól, amely méltó zárása a napnak. Nyáron mártózzatok meg a tóban, hiszen nemcsak hűsít, de nátriumban és magnéziumban gazdag vize még gyógyhatással is rendelkezik. Más évszakokban sem kell lemondanotok a tó nyújtotta örömökről. Velence és környéke igazi sportparadicsom; ha tehetitek, béreljetek biciklit, és tekerjétek körbe a tavat. 33 kilométeren át nemcsak a tó gazdag madár- és növényvilágát csodálhatjátok meg, de a part menti városok is tartogatnak némi izgalmat. Ha az aktív kikapcsolódás helyett valami nyugalmasabb elfoglaltságra vágytok, akkor a megújult kikötőből akár sétahajóval is felfedezhetitek a tavat és a környék településeit.  

Járd be velünk az országot!