Magyar Nemzeti Galéria – Képzőművészeti közgyűjtemény a Várban

Magyar Nemzeti GalériaBudai Vár, BudapestBudapest környéke turisztikai térség

A budai Várban működő Magyar Nemzeti Galéria a magyar képzőművészet legnagyobb közgyűjteménye. A nemzeti művészettörténet korszakain átívelő tematikus kiállításain a magyar művészek a kortárs nemzetközi alkotókkal együtt kerülnek kiállításra. Áttekintő tárlatain pedig történelmünk nagy pillanatait élhetitek át.

A galéria anyaga eredetileg a Szépművészeti Múzeum Új Magyar Képtárából, annak modern szobor- és éremgyűjteményéből, magyar grafikai gyűjtéséből, valamint a Fővárosi Képtár anyagából származik. Csikóéveit 1957-től a Kossuth téren, a mostani Néprajzi Múzeum épületében töltötte. „Nagykorúságát” azzal ünnepelte, hogy 1975-ben átköltözött a Budavári Palota e célra átalakított szárnyaiba. A dolog pikantériája, hogy a legutolsó városrendezési elképzelések alapján 2022-ben, azaz éppen a 65 éves korában fog „nyugállományba vonulni”: ekkor helyezi át ugyanis a székhelyét a Városliget új Múzeumi Negyedébe, ahol Új Nemzeti Galéria néven, immár a Szépművészeti Múzeummal szoros kötelékben fog újjászületni. Leendő otthonát a világhírű SANAA japán építésziroda tervezte – ha el szeretnétek képzelni, hogyan is fog ez kinézni, vessetek egy pillantást a jeruzsálemi orosz negyedben felépülő Bezalel Művészeti és Dizájn Akadémiára. Addig érdemes tehát megnézni a galéria jelenlegi kiállítótereit, amíg időlegesen be nem zár, mert a költözés alatt nem lesz látogatható.

A Nemzeti Galéria állandó kiállításai

Állandó tárlatain gótikus táblaképeket, faszobrokat és szárnyasoltárokat tekinthettek meg, de akár bolyonghattok a középkori és reneszánsz kőtárban is. A műfaji sokszínűségről festmények, szobrok, grafikák, művészi plakátok mellett a már említett éremtár gondoskodik. A szoborgyűjtemény különösen a szecesszió és a szimbolizmus idejéből származó művekben bővelkedik. A festészeti osztály gyűjteménye az 1800 és 1945 közötti magyar festészet alkotásait őrzi. A XIX. századból olyan nemzetközileg is elismert magyar festők életművét láthatjátok, mint Székely Bertalan, Munkácsy Mihály vagy épp Szinyei Merse Pál. A századforduló művészetét például Csontváry Kosztka Tivadar és az avantgárd Kassák Lajos művei képviselik. A XX. századból pedig a konstruktivista Victor Vasarely, a szürrealista és gesztusfestő Hantai Simon, valamint a weimari Bauhaus-iskola tanáraként is híres Moholy-Nagy László alkotásai adnak ízelítőt.

A Magyar Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteménye a II. világháborútól napjainkig készült magyar kötődésű műalkotásokat tartalmazza. Ennek segítségével az elmúlt évtizedek átfogó tendenciái és kiemelkedő művészegyéniségei mellett a magyarországi művészeti életre jellemző képzőművészeti jelenségekkel is megismerkedhettek. A teljesség jegyében a szépművészeti alkotások között jó néhány, az alkalmazott művészet tárgykörébe tartozó darabbal is találkozhattok a kiállítási terekben. Így kerülnek az építész Toroczkai Wigand Ede népmesei motívumokkal díszített faragott bútorai, Rippl-Rónai Józsefnek az Andrássy-ebédlő számára a Zsolnay-gyárban kivitelezett burjánzó szecessziós kerámiái, vagy épp Breuer Marcell világhírű csővázas bútorai a korabeli hangulatot árasztó enteriőrökbe.

A nemzetközi beágyazottság

Ahogy azt már említettük, a magyar művészek alkotásait rendszerint világhírű alkotók munkái is kiegészítik, hogy a magyar alkotások a velük egy időben született nemzetközi képzőművészeti vagy alkalmazott művészeti tárgyakkal együtt kerüljenek szemlére. Ezáltal lehetőség nyílik egy-egy időszak holisztikus értelmezésére, arra, hogy ki-ki maga helyezze el a műalkotásokat az adott kor kulturális szövetén, megtalálva a mű keletkezését alakító vagy befolyásoló legfontosabb izmusokat, szellemi irányzatokat. Így az elmúlt két évszázadot felölelő állandó kiállítások kollekcióinak gazdagságát a folyamatosan érkező új szerzemények, frissen restaurált művek, ritkán látott alkotások egyaránt garantálják.

Korábbi időszakos tárlatok a Várban

Ám nem csak állandó kiállítások helyszíne a Nemzeti Galéria: időszaki kiállításai az utóbbi évek legnépszerűbb rendezvényei között szerepeltek. Az elmúlt húsz évben olyan nemzetközi művészek alkotásait sikerült itt felsorakoztatni, mint Georg Baselitz, Fernando Botero, Robert Capa, Marc Chagall, Salvador Dalí, Marcel Duchamp, László Fülöp, Paul Gauguin, Hans Jörg Glattfelder, Frida Kahlo, William Kentridge, Gustav Klimt, Oskar Kokoschka, René Magritte, Man Ray, Joan Miró, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, valamint Egon Schiele. Az aktuális kiállítások témáiról szinte képtelenség nem értesülni: a Budavári Palota és ezzel a galéria oldalában elhelyezett hirdetések rendszerint az egész pesti Duna-partról láthatók. Ráadásul a Nemzeti Galéria nyújtotta kultúrához sem bakancs, sem jó idő nem szükséges, csak egy kis eltökéltség! Jó szórakozást hozzá! 

Járd be velünk az országot!