Budapest környéke családoknak – 3 nap

Budai VárBudapestBudapest környéke turisztikai térség
Hány napos?
3 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Vonat
Címkék:
Kastélyok, Várak, Paloták
Kultúra és műemlékek
Természeti értékek
Budapest és környéke turisztikai térség
Élménykereső családosok

1. nap

Budapest csodálatos, de ha ezúttal szívesebben fedeznétek fel a környék látnivalóit, és készen álltok pár igazán különleges, családbarát programra, akkor a Gödöllő–Székesfehérvár–Ráckeve kört ajánljuk!

Királyi kalandozások és lovasélmények

Gödöllő városában, pár utcányival a panelek mögött Magyarország legnagyobb barokk kastélya várja, hogy felfedezzétek termeit. A XVIII. században épült műremek több évszázad történelmét felölelő állandó kiállításokkal vár benneteket. Eredjetek a Sisi-kultusz nyomába, és derítsétek ki, hogyan ütötte el itt az időt a legendás Erzsébet királyné. Lessetek be az Európa-szerte egyedülálló barokk színház kulisszái mögé, majd irány a föld mélye, és nézzétek meg a Horthy-bunkert is. Utóbbiban a II. világháború idejéből származó korhű bútorok mellett régi híradókat nézhettek, és meghallgathatjátok Karády Katalin legismertebb dalait is. A gyerekeket biztosan elvarázsolja majd az a történelmi sokszínűség, amellyel a kastély falain belül találkozhatnak, de ne hagyjátok ki a csodaszép parkot se – megéri tenni benne egy kiadós sétát!

Magyar lovashagyományok elevenednek meg a Lázár Lovasparkban

Gödöllőtől csupán 10 kilométerre, a festői Domonyvölgyben Lázár Vilmos hétszeres kettesfogathajtó világbajnokunk igazi lovasparadicsomot hozott létre. A Lázár Lovaspark népszerű rendezvényhelyszín, de egyénileg is látogatható, ha szeretnétek egy picit közelebbről megismerni a hajdani magyar lovashagyományokat, lovagolnátok a napsütötte domboldalon, vagy megkóstolnátok az ízes bográcsos és kemencés magyaros ételeket.
 

2. nap

Játékország és a tavak varázsa

Másnap keljetek át a Dunán, és meg se álljatok Székesfehérvárig. A Heimer-házban található Hetedhét Játékmúzeum több évtizedes múltra visszatekintő tárlatán bizonyára magával ragad majd benneteket a nosztalgia. A kiállítás remek alkalom arra, hogy meséljetek a gyerekeknek saját gyerekkorotokról, de közben vegyétek szemügyre a Moskovszky-gyűjteményt is. Még az is megeshet, hogy olyan játék étkészletre bukkantok, amely szarvasbogár agancsából készült. A kiállításon Réber László grafikusművész rajzait és híres meseillusztrációit is megcsodálhatjátok.

Sóstói Látogatócentrum

A múzeumi kitérő után irány a szabad levegő! A vadonatúj Sóstó Látogatóközpont ismeretterjesztő programokkal, játékokkal és túravezetéssel vár benneteket. A 218 hektáros természetvédelmi területen sétautak, tanösvények, interaktív madárles és játszótér gondoskodik arról, hogy mindenki jól érezze magát. Sőt, akár piknikezhettek is egy jót a helyszínen, hiszen minden adott hozzá: jó levegő és a buja természet. Ha nem csomagolnátok élelmet, akkor sem maradtok éhen: a helyszínen működő büfében találtok harapnivalót.

Velencei-tó

A kirándulás zárásaként üljetek autóba vagy szálljatok vonatra, és látogassatok el az ország harmadik legnagyobb tava, a Velencei-tó partjához. A tó és környéke igazi sportparadicsom; béreljetek biciklit, és tekerjétek körbe! A 33 kilométernyi jól kiépített kerékpárútnak köszönhetően a túra a gyerekekkel is nagy élmény lesz. Ha nyugalmasabb levezetésre vágytok, akkor a megújult kikötőből akár sétahajóval is felfedezhetitek a tavat és a környék településeit.   

3. nap

Mozgalmas és sokszínű agglomeráció

Túrátok harmadik napján a Budapesthez közeli Ráckeve és Szigethalom kalandos programjaira csábítunk benneteket. Reméljük, jót pihentetek, mert igazán eseménydús nap vár rátok! Reggeli után az első állomásotok Szigethalom legyen, ahol megnézhetitek, hogy 1000 évvel ezelőtt hogyan élték mindennapjaikat a magyar emberek. Az Emese Parkban, az egykori laktanya területén a szervezők és a park működtetői egy Szent István korabeli települést hoztak létre. Természetesen a házak üresen nem lennének túl érdekesek, ezért az Emese Park több fős csapata nap mint nap korhű ruhákat öltve mindent megtesz azért, hogy megelevenedjen a történelem. Itt megismerkedhettek a magyar kézműves hagyományokkal, az állattartás és a növénytermesztés körüli feladatokkal, de a fegyveres harc gyakorlását is bemutatják a múzeumfalu férfijai. Ezen kívül lovagolhattok és még az íjászatot is kipróbálhatjátok! Ha mindent láttatok, akkor irány Ráckeve! A település városházi épületének tornyából, a Tűztorony-kilátóból vessetek egy pillantást a tájra. A 40 méteres magasságból tiszta időben a budai hegyek jól kivehetők, de a sasszeműek akár a Velencei-dombságig is elláthatnak. Ráckevén áll Magyarország egyetlen gótikus, szerb ortodox temploma – utatok következő állomásaként keressétek fel a házak között ezt a kőfallal körülvett építményt.

Uzsonna után csapjatok fel molnárnak!

Tudtátok, hogy nemcsak szárazföldi, hanem vízimalmok is működtek egykor a Dunán? A Ráckevei-Duna partján az országban egyedülálló hajómalom pontosan úgy működik, mint a klasszikus alulcsapós vízimalmok, azzal a különbséggel, hogy ez a szerkezet a vízen van. A hajómalom helyét régen változtatni lehetett aszerint, hogy hol volt jobb a vízjárás. 2010 óta egyre több család látogatja meg a nem mindennapi hajómalmot, ahol igen szórakoztató múzeumot rendeztek be. A gyerekek maguk őrölhetik a búzát, megtapasztalhatják, mi a különbség az egyes búzadarák és lisztek között, sőt, az itt őrölt lisztet meg is vásárolhatjátok!

Járd be velünk az országot!