Szakralitás, kultúra és kulinária a Pannonhalmi Bencés Főapátságban

Pannonhalmi Bencés FőapátságPannonhalmaGyőr–Pannonhalma turisztikai térség

Egyszerre történelmi emlékhely és ma is működő, pezsgő vallási központ, ahol könnyű megfeledkezni arról, melyik korban is élünk.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság lenyűgöző épületegyüttese már messziről vonzza az ember tekintetét. Akár gyalog is érdemes megközelíteni, a felfelé vezető ösvény páratlan élményt kínál. Magyarország legnagyobb és legrégebbi vallási központja méltán az UNESCO Világörökség része. A templom egyik érdekessége, hogy háromszintes: az alsó a híveké, a középső az ima helyszíne, a legfelső pedig a szentély. A komplexumban megcsodálhatjátok a Szent Márton-bazilikát, a középkori főkaput – latin nevén porta speciosát – és a kaput a templommal összekötő kerengőt. Az eredetileg késői román és korai gótikus stílusban épült templom az évek során barokk és klasszicista épületjegyekkel egészült ki, ez a stíluskavalkád teszi még izgalmasabbá a helyet. A látogatókat kétségtelenül a négyszázezer kötetes könyvtár nyűgözi le a leginkább: a polcok között mindenkinek kedve támad elmerülni a régi kötetek lapjaiban. Egy kis lépcsőzés sosem árt – a templom 55 méteres tornyából páratlan kilátás nyílik!

Gasztronómia és arborétum

A bencés főapátságot mintegy negyvenfős szerzetesközösség lakja, akik a hitélet mellett működtetik a bentlakásos gimnáziumot, illetve gondoskodnak arról is, hogy az idelátogató ne távozzon gasztronómiai különlegességek nélkül. Borászat és gyógynövénykert is található itt, ahol a híres apátsági borok, illetve többek között levendulaszörp és gyógynövényes borecetek is készülnek. Az apátsághoz tartozó arborétum óriási fái között remek sétát tehettek, ne hagyjátok ki!

MAGYARORSZÁG CSODÁI: PANNONHALMI BENCÉS FŐAPÁTSÁGMagyarország csodái címmel minisorozatot indítottunk, amely keretein belül alkalmanként kb. egy-egy percben mutatjuk be hazánk egy-egy kincsét, hogy kedvet csináljunk e szépséges helyszínek meglátogatásához. Fogadjátok szeretettel a tizenegyedik részt, melyben a Pannonhalmi Főapátságot járjuk be kívül-belül!
Magyarország Csodái: Pannonhalmi Bencés Főapátság
Győr-Pannonhalma - Áldás az utadon!
Magyarország Csodái - Nádasdy-kastély, Nádasdladány
Magyarország Csodái: Hévízi tófürdő

Járd be velünk az országot!