Számtalan látnivaló egy mesevilágba sűrítve: a festői szépségű Lillafüred

Hámori-tóLillafüredMátra–Bükk turisztikai térség

Ha belföldi úti célt keresel, jó szívvel ajánljuk Lillafüredet: itt csupán azzal akadhat „gondod”, hogy neked tetsző sorrendbe tedd a csodás látnivalókat, amelyeket ez a hely tartogat számodra. Irány a Bükk, irány Lillafüred! 

Lillafüred ugyan közigazgatásilag Miskolc településrésze, azonban valójában a várostól nagyjából 15 kilométerre helyezkedik el. A Bükk keleti szélén találhatjuk ezt a kis „ékszerdobozt”, a Garadna és a Szinva völgyének találkozásánál, a Hámori-tó partján, varázslatos bükkerdőkkel körülvéve. Lillafüredet 1892-ben nyilvánították üdülőteleppé gróf Bethlen András fölművelési miniszter javaslatára; a monda szerint a hely a gróf unokahúgáról, Vay Erzsébetről (becenevén: Lilla) kapta becses nevét.

Látnivalók Lillafüreden: mit ne hagyj ki?

Annyi csodás látnivaló és programlehetőség van Lillafüreden, hogy már-már nehéz választani, melyik meglátogatásával is kezdjünk. Ide feltétlenül menj el lillafüredi utad során!

Palotaszálló

A neoreneszánsz stílusú épület 1927 és 1930 között épült a Hámori-tó fölé. Azóta a szállót felújították, és egy igazán impozáns kuriózum lett belőle. Ha nem itt szeretnél megszállni, akkor is mindenképp érdemes elsétálnod a Palotaszállóhoz: egyrészt, mert körbe lehet sétálni azt, és a látványa kívülről is gyönyörű; másrészt pedig, mert a reneszánsz étteremként funkcionáló, hatalmas ólomüvegablakokkal díszített Mátyás-teremben igazán ízletes fogások közül válogathatsz.

Vízesés és függőkert

Látni fogod, hogy a Palotaszálló egy meredek emelkedő tetejére épült, így ezt támfalakkal megerősítve kialakítottak egy sétányrendszert, melyen botanikai ritkaságokat csodálhatsz meg. Innen juthatsz el az Anna-barlanghoz és József Attila szobrához – a költő ugyanis itt írta meg a méltán híres Óda című versét. Itt láthatod a 20 méteres vízesést is, amelyen keresztül a Szinva patak lejut a Hámori-tóba.

Anna-barlang

A világon mindössze néhány úgynevezett mésztufabarlang van: ez azt jelenti, hogy a víz nem kivájja a barlangot, hanem fokozatosan rakódik le a patakból kioldódott mész, így felépítve a barlang falát. Ilyen az Anna-barlang is, amelyben – a nagyjából félórás vezetett túrán – olyan érdekességeket csodálhatsz meg, mint a szív alakú képződmény a Jézus Szíve teremben vagy az Éva almafája nevű képződmény, mely valóban hasonlít egy élő fához.

Szent István-barlang

Ezt a barlangot a Bükk Nagy-fennsíkjának víznyelőin keresztül a mélybe jutó karsztvíz alakította ki. Változatos cseppkövekben gazdag járatokat fedezhetsz itt fel olyan izgalmas alakzatokkal, mint például a Kupolacsarnok és az Óriás-vízesés. 

Hámori-tó

A Hámori-tavat a horgászat kedvelőinek ajánljuk elsősorban, de neked való célpont akkor is, ha szeretsz csónakázni vagy vízibiciklizni. A tó és környezetének szépsége biztosan elvarázsol majd. 

Molnár-szikla

A Hámori-völgy oldalában lévő sziklához egy igencsak szomorú legenda fűződik: a mondás szerint egy molnár lányát feleségül kérte egy földesúr, de a lány szívét egy fiatal molnárlegény rabolta el. A szerelmesek azonban így nem lehettek egymáséi, és a mélybe vetették magukat. Az ő emlékükre nevezik ezt a sziklát Molnár-sziklának. 

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Ez a kisvasút rendkívül kedvelt a családosok és a szerelmespárok körében, hiszen ez Magyarország egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja. Miskolcról indul, Garadnáig közlekedik; a lillafüredi állomásépületben pedig található egy kis kiállítás is, amely a vasút történetét foglalja össze. 

Lillafüredi Sport- és Kalandpark

Akik inkább aktívan töltenék el pihenésüket, számukra szuper választás ez a kalandpark: van itt ugyanis lasertag-aréna, magaslati kötélpálya, segwaypálya, görkorcsolyapálya, tematikus játszótér, streetball- és poolballpálya is, valamint egy hangulatos pikniktér. 

Egy biztos: bármilyen kikapcsolódást is keresel, aktívat vagy akár passzívat, a festői Lillafüred tökéletes választás. Irány a Bükk! 

MAGYARORSZÁG CSODÁI - LILLAFÜREDMagyarország csodái címmel minisorozatot indítunk, amely keretein belül alkalmanként kb. egy-egy percben mutatjuk be hazánk egy-egy kincsét, hogy kedvet csináljunk e szépséges helyszínek meglátogatásához. Fogadjátok szeretettel az elsőt, melyben Lillafüred környékére barangolunk!
Magyarország Csodái - Lillafüred
Csodás Magyarország: Mátra - Bükk
Magyarország Csodái: Megyer-hegyi Tengerszem
Magyarország Csodái - Hortobágy

Járd be velünk az országot!