Egész napra elég látnivalóval vár Eger idilli belvárosa

Az egri főtérEgerMátra–Bükk turisztikai térség

Szívesen utaznátok képzeletben történelmi korokba? Akkor Egerben jó helyen jártok, a legendás város ugyanis hűen őrzi az évszázadok lenyomatait.

Ha az egri vár mesélni tudna…

Egerben áll például az ország leghíresebb vára, amely egészen biztos, hogy az első úti cél az ide érkezőknek. A legjobb, hogy még egri vitézeket is választhattok idegenvezetőtöknek, akik segítségével megismerhetitek az építmény föld alatti kazamatáit, bekukkanthattok a régi várbörtön celláiba, megnézhetitek a középkori fegyverkiállítást, a várban kialakított panoptikumban pedig még az Egri csillagok című regény szereplőivel is találkozhattok! A vár talán legfontosabb része a földszinten található hősök terme, amelyben Dobó István várkapitány sírján és hatalmas méretű hősszobrokon kívül egy névlista is látható, amely az egri vár ostromában életüket vesztett hősöknek állít emléket.

A hely, amit a templomok városának is hívhatnánk

Kevesen tudják, hogy a hazánk második legnagyobb vallási épületének számító egri bazilika mennyezeti freskóinak elkészítése tovább tartott, mint magának az épületnek a megépítése, ráadásul szobrainak megalkotásához egy velencei művészt kértek fel. A bazilika orgonakoncertjének hallgatása közben merüljetek el a gyönyörűen kidolgozott freskók legapróbb részleteiben!

Nem ez Eger egyetlen olyan egyházi nevezetessége, amely igen különleges történettel bír: az Érseki Palota és Látogatóközpont Madaras termében ma már például egy 2013-ban felfedezett, padlótól a plafonig érő, madarakat ábrázoló fali szekkót is megcsodálhattok. Kirándulásotok alatt a Dobó István téren magasodó minorita templomba is el kell látogatnotok, ugyanis ez Európa egyik legszebb barokk temploma.

A város, ahol a török hódoltság névjegyét hagyta

97 lépcsőfok vezet fel a török hódoltság idejéből ránk maradt, 40 méter magas egri minaret tornyába, amelynek 26 méter magasban körbefutó teraszáról lenyűgöző kilátás tárul elétek. A közelben felfedezhetitek a négyszáz éves Török Fürdőt is, amelynek érdemes kipróbálni mind a hat medencéjét, majd sétáljatok el a Valide Sultana gőzfürdő romjaihoz!

Járd be velünk az országot!