Szilvásvárad és a Szalajka-völgy, amiért a világhírű sztárok is ideutaznak

Millenniumi kilátóSzilvásváradMátra–Bükk turisztikai térség

Fedezzétek fel gyalogosan, kerékpárral vagy akár erdei kisvonattal a nemzetközileg is népszerű természetvédelmi területet!

Magyarország legszebb vidékére nincsenek szavak: kirándulás a Szalajka-völgyben

A 17 méter magasból lezúduló Fátyol-vízesés, a Szikla-forrás, a híres Gloriett-tisztás, ahol egykor Szalajka falu házai álltak – vagy épp az Istállóskői-barlang: csupán néhány azok közül a látványosságok közül, amelyek Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben várnak rátok! A völgyben található Fatelep állomásról óránként indul az a kisvasút, amelynek pályája Magyarország legmeredekebb, fogaskerék nélküli vasúti pályájának számít. Utazásotok során elhaladtok a Szalajka-halastó mellett, ahol, ha szerencsétek van, még néhány sebesen úszó pisztrángot is megfigyelhettek a vízben. A végállomás a Gloriett-tisztás, ahonnan már csak néhány lépésnyire van a csodás Szalajka-forrás. A környék egyébként remek piknikezőhely, de ha már itt jártok, vétek lenne kihagyni a helyi éttermek ínycsiklandó pisztrángos fogásait! Szilvásváradon térjetek be a ménesudvarba, ahol megcsodálhatjátok a nemzeti kincsnek számító lipicai ménest. Érdekesség, hogy magyarországi állománya kiemelkedő genetikai értékével tűnik ki. Ezután pedig vegyétek célba az Erdődy-Pallavicini-kastélyt, amely alapjainak megépítése gróf Keglevich Béla nevéhez köthető, és Ybl Miklós tervei alapján készült.

Lillafüred és csillámló sziklafalai

Szilvásvárad után a Bükk-vidék másik közkedvelt üdülőhelye Lillafüred, amely Miskolc belvárosától néhány kilométerre található. Itt akár libegőzhettek, vagy a helyi kalandparkban ügyességi játékokban is kipróbálhatjátok magatokat, de mindenekelőtt a környék természeti és építészeti kincseit vegyétek szemügyre! A neoreneszánsz stílusban épült Palotaszálló függőkertjében botanikai ritkaságokat is láthattok, de a környék gazdag más természeti kincsekben is! Néhány lépésnyire innen a 20 méter magasból lezúduló Lillafüredi-vízesést kaphatjátok lencsevégre, egy rövid sétával pedig a világszinten egyedülálló Anna-mésztufabarlanghoz érkeztek. Illesszétek a programba a Szent István-barlangot is, amelynek hűs Színháztermében még komolyzenei koncerteket is elcsíphettek. A kimerítő kirándulás során a hasatok sem marad üres: a közeli pisztrángtelepen friss sült halat kóstolhattok.

Gyógyulás és pihenés egy helyen

Érdekesség, hogy a Szent István-barlang egyes termeiben légzőszervi betegeket gyógyítanak, de a közeli Mátraderecske és Parádfürdő is népszerű úti cél azok számára, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek. Mindkét helyen különleges gyógygázfürdő várja őket, amely az 1000 méteres mélységből felszínre törő, szén-dioxidos mofetta gőzével kínál gyógyulást.

MAGYARORSZÁG CSODÁI: SZALAJKA-VÖLGYMagyarország csodái címmel minisorozatot indítottunk még 2020-ban, amely keretein belül alkalmanként kb. egy-egy percben mutatjuk be hazánk egy-egy kincsét, hogy kedvet csináljunk szépséges helyszínek meglátogatásához. Fogadjátok szeretettel a legújabb részt, melyben a Szalajka-völgyet barangoljuk be.
Magyarország Csodái: Szalajka-völgy
Csodás Magyarország: Mátra - Bükk
Magyarország Csodái: Megyer-hegyi Tengerszem
Magyarország Csodái - Hortobágy

Járd be velünk az országot!