Hogyan válasszunk úti célt egy bortúrához?

BadacsonyBalaton, északi partBalaton turisztikai térség

Bár könyvek, cikkek és videók szinte kifogyhatatlan tárháza áll rendelkezésre, hogy megismerkedjünk a borok világával, abban valószínűleg mindenki, aki ellátogatott már pincészethez, egyetért, hogy ennek a legjobb módja mégis a tetthely felkeresése. Már csak azért is, mert egy bortúra nemcsak tanulságos, hanem kifejezetten szórakoztató is.

Eldöntöttük tehát, hogy felkerekedünk. Mi alapján válasszunk úti célt? Az elsődleges szempont természetesen az, hogy milyen borokat szeretünk. Ha van kedvenc borvidékünk, elsőként érdemes arrafelé venni az irányt. Különleges és maradandó élményeket szerezhetünk ugyanakkor eddig ismeretlen helyek és borászatok felfedezésével is.

Bortúra vs. városnézés

A tervezéskor érdemes elgondolkozni azon, hogy egy fekete öves bortúrára készülünk, amikor az időnket kizárólag borkóstolók, dűlőtúrák és étkezések között osztjuk meg, vagy inkább arról van szó, hogy egy városnézős vagy épp fürdőprogram után szeretnénk még egy borkóstolón is részt venni. Ha szívesen sétálunk történelemmel átszőtt városközpontban és keresünk fel múzeumokat, jó választás lehet Eger, Sopron vagy Pécs. Ezek a gazdag kulturális programválasztékkal rendelkező városok borkóstolási lehetőségeket is kínálnak. Ha ezzel szemben abszolút a borokra helyeznénk a hangsúlyt, válasszuk Tokajt vagy Villányt, hiszen mindkét helyszín megkönnyíti majd a borokra való fókuszálást.

Fedezzünk fel valami újat!

Bortúra kapcsán a legtöbb embernek elsőre az olyan ismert célpontok ugranak be, mint Badacsony vagy éppen az említett Villány és Tokaj. Sok kevésbé ismert borvidéken is szeretettel várják azonban a gazdák a borkedvelőket.

Móron, Hajóson, Zalában, a Bükkben vagy Pannonhalmán tett kirándulásunk azért bizonyulhat különlegesnek, mivel a tömegek elkerülik ezeket a tájakat, így személyesebb élményben lehet részünk. Ezeken a borvidékeken kevesebb a vendég, ezért gyakrabban előfordulhat, hogy személyesen a borász vagy a tulajdonos fogad minket.

Megszállhatunk a pincénél

Egyre több az olyan pincészet, amelyik nemcsak borkészítéssel és kóstoltatással, hanem szálláskiadással is foglalkozik. Olaszországban közismert kategóriának számítanak az agroturismók. Ezek olyan vendéglátóhelyek, amelyek mezőgazdasági tevékenységük kiegészítéseként szállást is kínálnak. Felejthetetlen olyan reggelit enni, amelynek alapanyagai abból a kertből származnak, amely mellett felébredtünk.

Egy hazai borászatnál éppen ilyen különleges lesz ott aludni. Nem szólva arról, milyen kényelmes, hogy ha a borkóstolóhoz csak le kell sétálnunk a szobánkból, a sokszor a szőlőültetvények közelében fekvő panziók ablakaiból ugyanabban a tájban gyönyörködhetünk, amelyikben új kedvenc borunk készítője is.

Járd be velünk az országot!