Időutazás a Skanzenben: a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

SkanzenSzentendreBudapest környéke turisztikai térség

Szívesen megnéznéd, hogyan zajlottak a mindennapok ükanyáink vidéki életében? Átélnéd személyesen a több száz évvel ezelőtti magyar faluk hangulatát? Látogass el Magyarország legnagyobb skanzenjébe, Szentendrére, ahol testközelből ismerkedhetsz meg a magyar nyelvterület népi építészetével, lakáskultúrájával, gazdálkodásával és életmódjával!

A Szentendrén található szépséges látnivalók száma szinte végtelen – közéjük tartozik a Dunakanyarnak és Budapest környékének egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja: a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A múzeum töretlen népszerűsége egyáltalán nem meglepő, hiszen egyedülálló élményt nyújt: az odalátogatók gyakorlatilag egy időutazáson vehetnek részt, melynek során betekintést nyernek a magyar falusi élet minden szegletébe a XVIII. század közepétől kezdve egészen a XX. század első feléig.

Állandó kiállítás: népi tájegységek a Skanzenben

Az évek során számos díjjal elismert szentendrei Skanzen faluszerű épületcsoportokba, úgynevezett tájegységekre tagolva mutatja be a régmúlt vidéki örökségét: autentikus tárgyakat, eredeti és áttelepített (valamint hiteles másolatként rekonstruált) épületeket szemlélhetsz meg, hogy testközelből megérthesd az elmúlt századok népi építészetét, életmódját és kultúráját. A következő tájegységekbe barangolhatsz el, hogy szemügyre vedd azok parasztportáit és a hozzájuk kapcsolódó közösségi, szakrális és gazdasági épületeket:

 

 • Felső-Tisza-vidék
 • Alföldi mezőváros
 • Kisalföld
 • Nyugat-Dunántúl
 • Bakony, Balaton-felvidék
 • Dél-Dunántúl
 • Felföldi mezőváros
 • Észak-magyarországi falu
 • Erdély (Ennek megépítése folyamatban van, várhatóan 2022-től lesz látogatható.)

 

Mindegyik tájegység a maga mesés világába kalauzol el, és mindegyiknek megvan az egyedülálló szépsége és bája. Van ezenkívül még egy jó hírünk: ezen a hatalmas területen a közlekedést nagyban megkönnyíti a múzeumi kisvasút. Tudtad, hogy ez Európa leghosszabb múzeumi vasútvonala?

A Skanzen tematikus tárlatai és időszakos kiállításai

Az állandó kiállítás részeként a tájegységeken túl megnézhetsz több tematikus tárlatot is, melyek izgalmas kiegészítő információkkal szolgálnak a saját központi témájuk köré építve. Jelenleg az alábbi tárlatok közül választhatsz:

 

 • Búcsú a parasztságtól
 • A történelem sodrában – Lakosságcsere a Dél-Dunántúlon az 1940-es években
 • Csak egy „kis munka” – Falusiak málenkij roboton a II. világháború végén
 • Kocsik és szekerek

 

A szentendrei Skanzen időszaki kiállítások szervezésével is szokott kedveskedni a látogatóknak. Ha kíváncsi vagy, éppen milyen kiállítások várnak a fentieken túl, nézd meg a Skanzen hivatalos oldalán!

Az élő múzeum

A múzeum dolgozói mindig is azon munkálkodtak, hogy a Skanzen olyan hely legyen, ahol jó lenni. Munkájuk gyümölcseként ma már számos „extra” szolgáltatást is nyújt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

 

Ahhoz, hogy kellően valós képet kapjunk az évszázadokkal ezelőtti magyar falusi életről, nem elég, ha csak statikus épületeket és tárgyakat látunk – az is fontos, hogy élő emberek által ismerjük meg az egykori mindennapokat. Így az udvarokban kézműves mesterek dolgoznak, a fűben békés bárányok legelésznek, a konyhából pedig gyógynövények illata árad, és megismerkedhetsz – többek között – az akkori tartósítási praktikákkal is. A Skanzen aktív helyszíneinek mindegyike meglehetősen izgalmas, és sok közülük a napjainkban is hasznos tudást ad át.

 

Az se tartson vissza a Skanzen meglátogatásától, ha gyerekekkel vagy: a kicsiknek is kellő izgalmat nyújt ugyanis a kiállítás. Az úgynevezett gyermekélménypontok arra hivatottak, hogy a különböző kézműves tevékenységekkel, mesékkel és bábszínházzal számukra is érdekfeszítővé varázsolják a programot.

A szentendrei Skanzen – számokban

A számok szerelmeseinek is készültünk pár érdekes adattal: az 1967-ben alapított múzeum egy közel 60 hektáros természetvédelmi területen fekszik. Gyűjteményét majdnem 400 épület, 80 000 műtárgy, 9300 általános és 6329 történeti értékű adattéri tétel mellett 118 000 fotó és 21 117 dia alkotja. Egészen elképesztő, ugye?

Járd be velünk az országot!