13 izgalmas, gyerekeknek szóló múzeum Magyarországon

A legtöbb múzeum rendelkezik valamilyen ifjúsági vagy múzeumpedagógiai programmal. Így a MÜPÁ-tól a Nemzeti Múzeumon át, a Budapesti Történeti Múzeumon keresztül egészen a Nemzeti Színházig sok helyen találkozhatunk külön a gyermekekre szabott programokkal. Most néhány olyat ajánlunk, amelyek kifejezetten a kicsikre koncentrálnak.

Csodák Palotája, Budapest

Tudományos és ismeretterjesztő múzeumok

  

Csodák Palotája

Az óbudai Kolosy térnél lévő Csodák Palotájában több, mint 250 interaktív játék várja a tudomány és technika érdekességeire nyitott gyerekeket. Van itt természeti műhely, ahol játszva ismerhetitek meg, hogyan jelenik meg a tudomány a természetben. A Tudósok csarnokában izgalmas részleteket tudhattok meg a tudósaink munkásságáról, életéről. A vonzások és taszítások világában megérthetitek a mágnesesség természetét. Newton almáskertje a gravitáció világába kalauzol el. Beléphettek az Illúziók kertjébe, ahol nem hisztek majd a szemeteknek, miközben sok mindent megtudhattok az érzékelésről. Az Űrállomáson megismerkedhettek a világűr titkaival. A Logikai megállóban próbára tehetitek az intellektuális és következtetési képességeitek. Megtudhatjátok, hogy milyen a vizuális memóriátok, problémamegoldó, koncentráló képességetek. A 12 éven felülieket a születés és fogantatás témakörével ismertet meg egy tárlat. Az Öveges teremben tudományos kísérleti bemutatókon vehettek részt. Mindemellett szabadulószobák és élményvetítések is várnak rátok. 

Csodák Palotája, Budapest

Futura – Mosonmagyaróvár

Tudományos játszóház, amely a négy alapelem szerint vezeti végig a gyerekeket a természettudomány különböző területein. A víz szintjén fel tudtok lőni vízipisztollyal egy labdát az emelkedőn, vízesést készíthettek és áramot termelhettek a különböző vízkerekekkel. Tanulhattok egy kis örvénytant és megismeritek mire jó az Archimédesz-csavar. A föld szintje látványosan szemlélteti a legfontosabb fizikai törvényeket, a kőzet- és talajfajtákat, a szigetközi tájat és annak állatvilágát. Ám rendelkezésetekre áll egy okos-homokozó is. A levegő szintjén a légköri, időjárási jelenségeket, a szél természetformáló munkáját, a szélerőművek működését vizsgálhatjátok meg. Villámcsapás, nagyfeszültség, végül egy igazi bátorságpróba vár rátok: sétáljatok át egy függőhídon! Végül azt is kipróbálhatjátok, milyen meteorológusnak lenni. A tűz szintjén optikai érdekességekkel, illúziókkal, fényjelenségekkel kapcsolatos eszközök várnak rátok, de letesztelhetitek az egyensúlyérzéketeket vagy memóriátokat is. Naponta több csillagászati előadást és látványos kísérleti bemutatót is tartanak ebben a fantasztikus házban. 

FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont

Labor Varázstér – Pécs

A Zsolnay negyedben kialakított Laborban és az interaktív térben szabadon kísérletezhettek azokkal a berendezésekkel, amelyekhez nemhogy nem tilos nyúlni, de egyenesen kötelező! Számtalan izgalmas eszközzel játszhattok, többek között repülőgép szimulátorral, Tesla-féle transzformátor által előállított plazmagömbbel, egy varázsóra keretében pedig még akár a folyékony nitrogénnel is kísérletezhettek. A fény termében a fizika világával ismerkedhettek meg. A komplexumban egy planetárium is helyet kapott, amely több korosztálynak is kínál programokat. 

Agóra Tudományos Élményközpont

Mobilis – Győr

A helyi interaktív kiállítótérben közel 70 játékra ösztönző eszközt tudtok kipróbálni a szélcsatornától a tükörlabirintuson át az áramvonalas karosszériáig. Ám vannak itt káprázatos kísérleti bemutatók. A Digitális élményközpontban megismerkedhettek a 3D nyomtatással, a kiterjesztett és virtuális világ lehetőségeivel, a mobiltechnológiával, a robotikával, sőt láthattok még humanoidokat is. Akinek pedig alkotni támad kedve, az készíthet animációt vagy szerepelhet egy Bluebox Stúdióban rögzített jelenetben. 

Agóra Tudományos Élményközpont Debrecen

A háromszintes modern épület laboratóriumaiban bepillanthattok a fizika, kémia, orvosbiológia, hidrobiológia, botanika, környezettudomány és a robotika rejtelmeibe vagy akár a csillagdában tanulmányozhatjátok az égi jelenségeket. A kiállítási térben több, mint negyven tudományos játékot, illetve interaktív eszközt próbálhattok ki. Találkozhattok Öveges professzor kutyájával, megfejthetitek jó néhány illúzió titkát, próbára tehetitek reflexeiteket, vagy megtalálhatjátok a kivezető utat a végtelennek tűnő Tükörlabirintusból. 

Agóra Tudományos Élményközpont

Tematikus gyermekmúzeumok

  

Petőfi Irodalmi Múzeum

A Károlyi-palotában működő PIM-ben folyamatosan találhattok múzeumpedagógiai programokat, amelyeket inkább már kisiskolás gyerekekkel érdemes felkeresni, mivel a klasszikus és a kortárs magyar irodalommal, illetve ezek jeles képviselőivel ismerkednek meg az ide betérők. Évente több alkalommal tematikus családi napokat tartanak nemzeti ünnepekhez vagy éppen zajló kiállításokhoz kapcsolódva, illetve remekek a hétvégi múzeumpedagógiai foglalkozásaik is. Volt itt már Bölcs Kavics Irodalmi Laboratórium és workshop is, ami az egyes irodalmi művekben előforduló tudományos, technikai, biológiai vagy művészeti jelenségeket vizsgálta. Ráadásul ezek a foglalkozások egy, a felnőttek számára is izgalmas, modern, rugalmas és rendkívül játékos térben valósulnak meg. 

Minipolisz

A Budapest centrumában, a Király utcában található Minipolisz az a hely, ahol a gyerekek néhány órára a felnőttek bőrébe bújhatnak. A 3-12 éves gyerekek a méreteikre szabott, kicsinyített városkában mindenféle foglalkozást, helyzetet és tevékenységet kipróbálhatnak, amelyeket általában csak a szüleik szoktak. Biztonságos körülmények között a hétköznapokban számukra tiltott tevékenységeket is gyakorolhatják, lehet belőlük bolti eladó, pénztáros, postás, darukezelő, bankos, virágárus, autószerelő vagy rendőr. A helyi játékmesterek segítségével megtanulhatják, mi a teendő, ha tüzet észlelünk, miképp kell közlekedni és szelektíven gyűjteni a hulladékot, vagy épp azt, hogyan vásároljunk egyedül. 

Csokimúzeum – Árpádföldön

A budapesti XVI. kerületben található Csokoládé Múzeumban mindenféle csokoládét meg lehet kóstolni. A sokak által csokoládé palotának nevezett épület nemesi vadászkúriának épült 1902-ben és több, mint száz évvel később lett belőle csak múzeum Farkas Elemér múzeumalapító elképzelésének megfelelően. Ő restaurálta mind az épületet, mind a hozzá tartozó parkot. A múzeumban százéves csokoládékészítő és boltos eszközöket, régi nagy csokoládégyárosok remekre sikerült termékeinek csomagolásait tekinthetitek meg. Sőt saját csokoládét is készíthettek, amellyel a kezetekben beülhettek a vetítésre, ahol egy rövidfilm segítségével a csokoládé történetét ismerhetitek meg. Kell ennél több egy boldog gyerek-naphoz? 

Közlekedési témájú múzeumok

  

Történelmi modellvasút kiállítás és Vadászati Múzeum, Keszthely

Magyar Vasúttörténeti Park

Európa egyik legnagyobb szabadtéri vasúti múzeuma és első interaktív vasúti parkja. Több, mint 100 régi jármű parkol itt, közülük ötven ritka mozdony, a többi pedig másféle vasúti jármű: sínautó, hajtány, mérőkocsi és egyéb különlegesség, a legszebbek, a legértékesebbek összegyűjtve. A 70.000 négyzetméter alapterületű park az 1870-es évektől napjainkig mutatja be a vasút fejlődését. A járművek jelentős része napjainkban is üzemképes, alkalmanként a park rendezvényein működés közben is megtekinthetők, vezethetők. A járművek rendszeresen közlekednek nosztalgiavonatként bel- és külföldön egyaránt.

Gyermekvasút Múzeum – Hűvösvölgy

A Gyermekvasutas Múzeum a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút és az egykori Úttörővasút tárgyi emlékeinek gyűjteménye. A múzeumban tárgyi és képi emlékeket őriznek, amelyek a kisvasút építésének kezdetétől a több évtizedes, változatos múlton keresztül egészen a közelmúltig felidézik és bemutatják a Gyermekvasút történetét. Egy eredeti gőzmozdony fülkéjébe is beállhatnak a gyerekek egy-egy fénykép kedvéért. 

Történelmi modellvasút kiállítás – Keszthely

A keszthelyi Festetics-kastély történelmi modellvasút kiállításán látható terepasztalok több mint 2,7 kilométer hosszú sínhálózatán 348 teljesen automatizált szervomotoros, dekóderrel irányított kitérőn át, 1800 épület között 75 különféle, az előző két évszázad mozdonyaiból, személy- és tehervagonjaiból összeállított korhű szerelvény közlekedik egyszerre. Az állomások vágányhálózata légifotók és eredeti tervek alapján készült. A bemutatót korabeli tervrajzok teszik teljessé. Sőt a budapesti Andrássy úton megszűnt Miniverzum modellkészletének egy részével tovább bővült a múzeum kelléktára. Így a műfaj szerelmesei biztosan jól szórakoznak majd, legyenek akár gyerekek, akár felnőttek. 

Történelmi modellvasút kiállítás és Vadászati Múzeum, Keszthely

Játék múzeumok

  

Flippermúzeum – Budapest

Európa egyik állandó flipper kiállítása, ahol egyszerre 130 gép ontja magából a villódzó fényeket és csilingelő jelzéseket, a legkülönbözőbb filmes vagy popkulturális szereplőkkel dekorálva. Háromszor nagyobb, mint például a Krakkói hasonló tematikájú múzeum. A modern gépeken túl a flipper 1880-ból származó, fából tákolt ősét és az első magyar flippergépet is megnézhetjük, de régi arcade játékokon, például a Mortal Combat-on, vagy a Street Fighter-en is összemérhetitek az erőtöket. Ráadásul az összes játékgépet ki is lehet próbálni egyetlen belépő áráért, azaz garantált az örökélet és a golyózápor! 

Legoland – Nyíregyháza

Nem kell már Billundba utazni, hogy közelről lássunk egy Lego-gyárat. Az ország keleti felében is működik egy már jó pár éve. Sőt, egy Legoland Discovery Centerrel is bővül a komplexum. A Legoland Centerek lényegében Lego-játszóházak, kisebbek a Legoland vidámparkoknál, de az attrakcióik között 4D-mozi és Lego-kockákból épült Miniland makettvárosok is szerepelnek. A világon 18 hasonló működik, Európán belül a dán központon túl csak Berlinben és Oberhausenben, illetve Manchesterben van ilyen. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!