Nemcsak kézzel, de szívvel és lélekkel is készülnek ezek a magyar termékek

Ki ne szeretné azokat a hagyományos ízeket újraélni, amelyeket gyermekkorában a nagyszüleinél érezhetett? Ezek azok, amelyek visszarepítenek minket a gyermekkor gondtalan, nosztalgikus világába. Esetleg épp ellenkezőleg, megismerkedhetünk néhány számunkra ismeretlen, de nagyon is vonzó ízzel, illattal, aromával, amelyektől hasonlóan élettel telinek fogjuk érezni a világot magunk körül. Egy jó kiválasztott kézműves termékektől pontosan ezt az érzést kapjuk.

Magyarországon amúgy is nagy hagyománya van a kézműves termékeknek, különösen a mezőgazdasági és az élvezeti élelmiszerek területén. A kézművesség ebben az esetben főleg a hozzáállásra, a gondosságra és az odafigyelésre vonatkozik, és nem feltétlen jelenti a tényleges kézi feldolgozást. Azaz technikailag meglehetősen kiforrott és megbízható termékekről beszélhetünk. Persze a kézművesség egyfajta természetességet is jelent, amelybe az is belefér, hogy nem mindig tökéletesen reprodukálható ugyanaz az összetétel, még ha a minőség állandó is. De hát éppen az adja a hasonló termékek báját, hogy belesűrítik magukba a keletkezés pillanatát, a termőhely adottságait és a gazda személyiségét, a készítő karakterét.

Borok

A magyar borok jóívásúak és rendkívül sokfélék. Ennek megfelelően rengeteg kézműves, sőt jelentős számú naturális bort előállító pincészetet is találhattok hazánkban. Ezek mindegyik borvidéken megtalálhatók, de számos erre a tematikára épült bolt vagy borbár létezik országszerte. Ráadásul szinte mindegyik pincészetnek van egy-egy „kísérleti” bora, amely a borász szemléletét a leginkább tükrözi. Ezért meg sem kíséreljük bemutatni a hazai borok sokszínűségét, mert egyszerűen lehetetlen az a sokfajta filozófiát bemutatni, amely ezek mögött meghúzódik.

Pezsgők

Pár borászat elindult abba az irányba, hogy kézműves pezsgőt készítsen. Sőt, néhányan nemzetközi porondon is sikereket arattak a nyerspezsgőikkel, palackban érlelt pezsgőikkel. Különösen kiemelkedők ebből a szempontból a somlóhegyen készített pezsgők. 

Pezsgő

Kézműves sörök

Az utóbbi 5-10 évben számtalan kézműves sörfőzde nyílt, amelyek csak úgy ontják magukból a rendszerint felső erjesztésű, szezonális főzeteket. Különösen izgalmas, amikor két műhely koprodukcióban készít el egy-egy tételt. A hasonló kísérleti sörök iránt olykor nemzetközi szinten is nagy az érdeklődés. Azért is érdemes betáraznotok belőlük, mert általában gyorsan fogynak és később már egy másik ízlés, szemlélet szerint összeállított recept veszi át a helyüket.

Kézműves sör

Szörpök

Remek ajándék és nagyszerű frissítő lehet egy-egy magyar szörp is. Ezek a házi különlegességek mindenféle adalék és tartósító nélkül készülnek és nem csak a gyerekek imádják őket.

Lekvárok

Ha már a gyümölcsből készült ételeknél járunk, akkor egy kis üveg szatmári szilva, kecskeméti barack, csipkebogyó vagy birsalma lekvárban is megtalálhatjátok a vidék minden ízét.

Házi lekvár

Csokoládé / Praline

Persze az édes ízek ellenállhatatlan szerotoninbombái, a kézműves csokoládék is szép számmal képviseltetik magukat a piacon. Jellemzően minden kisüzemnek saját boltja van, ahol a sajátmárkás, egyéni ízkombinációkat és a népszerű chilis vagy sóskaramellás ízpárosításokat egyaránt megtaláljuk. Néhány nagyon kifinomult bonbonkészítőt is találhattok az édességek palettáján. Az ő kezük alól töltött csokik, bevont drazsék és krémek is kikerülnek. A falatnyi bonbonok rendkívül szemrevalók és tapintásra, sőt illat- és aromajegyekre is hívogatók. Ezek az érzékszervi ingerek hozzátartoznak ízérzékelésetekhez. Az ilyen csokoládéba harapva a vékony burok roppan, azután megérezzük a töltelék tiszta, sosem tolakodó zamatát, amely pont úgy működik, mint a parfümök esetén, amikor egymás után bomlanak ki a különböző karakterek.

Akácméz

Kevesen tudják, de a magyar akácméz az egyik legkeresettebb méz a világon. Ugyanis ez a legfolyósabb, amely a legtovább marad tükrözően átlátszó, azaz a legkésőbb cukrosodik ki. A méz amúgy is egy roppant egészséges élelmiszer. Bizonyított antibakteriális hatásán túl az emberi testre gyakorolt számtalan kedvező hatással rendelkezik.

Kézműves ecetek

Az egészségre szintén jótékony hatással bírnak a fermentációval készült természetes ecetek, amelyeket talán még szélesebb körben lehet alkalmazni a mindennapi konyhaművészetben, mint a mézet. Ezért is olyan népszerűek napjainkban a házi borecetek, a tokaji a balzsamecetek, az almából, birsalmából vagy akár fekete berkenyéből készült ecetek.

Fűszerek

A fűszer, amely a magyar konyhát áthatja, kétségtelenül a pirospaprika. A jó minőségű paprika valóban életet lehel az ételbe. A minőség megszállottjai arra esküsznek, hogy a Kalocsa, Szegedi, Bezdán környékén termő paprikák a legjobbak. Ezek válogatása, feldolgozása valóban sok kézimunkát igényel. És mivel mi magyarok imádjuk a csípőset, nemcsak pirospaprika formájában találhatjuk meg ezt a fűszerek között. Jó pár chili paprikára, paprika pehelyre és csípős szószra ráállt manufaktúra termékeivel találkozhatunk a boltok polcain.

Fűszerek

Torma

Nem kizárólag a magyar konyhában ismert növényről van szó, de valahogy ez nálunk még népszerűbb, mint a mustár. Rusztikusabb ecetes és majonézzel lágyított verziókat is találunk a kistermelői tormakészítmények között.

Zöldségkrém

Az ínyencek szerint csakis a füstös jegyeket is magán hordozó, házilag készített vinete vagy padlizsánkrém az igazi. Ez az étel egyébként erdélyi eredetű és ott a sima, a paradicsomos változat (zakuszka) és a majonézes padlizsánkrém is népszerű.

Zöldségkrémek

Medvehagyma

Ez a hóvirág kinézetű, egyébként pedig valóban erős hagymaillatot árasztó tavaszi növény inkább valamiféle védjegye a kézműves termékeknek, minthogy önmagában kézműves lenne. Ugyanis, ha egy termék, pl. egy juhsajt medvehagymás, akkor az biztosan kisipari vagy kézműves technikával készült. Szóval, ez az ízesítés teljes mértékben párosul a kézműves jelzővel.

Medvehagyma pesto

Libamáj

Igényes háztáji ételek között találkozhatunk még hízott libából készült termékekkel, kacsamájjal, esetleg füstölt pisztránggal.

Neked ajánljuk