Sportos gasztrotúra: kerékpárral a Fertő-tó körül

Fertő-tó körüli kerékpárútSopron-Fertő turisztikai térség

A Fertő-tó kerékpáros körútján Ausztria és Magyarország osztozik. A pontos útvonaltól függően 115-135 kilométeres körutat a sportos biciklisek egy nap alatt is teljesíthetik, de sokkal nagyobb élmény több napra, akár egy hosszú hétvégére széthúzni a távot, kiélvezni a történelmi emlékeket, a természet nyugalmát, valamint a fürdőzést – nem utolsósorban pedig a helyi finomságokat!

Tavaszi, nyári, őszi hosszú hétvégék legjobb programja lehet körbebiciklizni a Fertő-tavat, közben pedig jókat enni-inni, és felfedezni a tó környékét. A táv, több napra elosztva gyerekekkel is könnyen teljesíthető. Emelkedővel csak Fertőrákos, főleg a kőfejtő környékén kell számolni, ezen kívül viszont nagyjából sík a terep. A bicikliút az autóutaktól távolabb halad. Számos kellemes városka, közöttük pedig a természet nyugalma csábít pihenőkre. Akinek sok a 115-135 kilométer, az osztrák oldal elején, a Mörbisch és Illmitz között közlekedő komppal nagyjából 65 kilométerre rövidítheti a távot. 

Vissza az időben

Ha saját kerékpárral indultok, a soproni vasútállomás lehet a túra kiindulópontja – természetesen érdemes indulás előtt egy kicsit elidőzni a városban, megcsodálni műemlékeit, például a Tűztornyot.

De más megállókat is érdemes betervezni – attól függően, hogy mennyi időt szántok a túrára. A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház a túra legmeredekebb szakasza. De nemcsak emiatt, hanem a lélegzetelállító látványért is érdemes itt megpihenni. Fertőrákos központjában az eredeti barokk pellengér látványa vihet vissza a régi időkbe. (Ha nem a saját biciklitekkel érkeztek, Fertőrákoson bérelni is tudjátok a kerékpárt.) Fertődön a magyar Versailles-nak is nevezett Esterházy kastély gondoskodik a történelmi élményekről. 

Vízimadarak és albínó csacsik

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban az érintetlen természetben találhatjátok magatokat. A sarródi Kócsagvárnak már a bejárata is érdekes, hiszen magukat a madarakat formázza. A nemzeti park bemutatóhelyén őshonos állatokkal ismerkedhettek, és eredeti élőhelyükön figyelhetitek meg a vízimadarakat. A kerékpárút nagy része egyébként szinte teljesen érintetlen természeti környezetben, nádasok között halad, így kikapcsolódhattok a városi zajból, rohanásból. Az osztrák oldalon, Illmitz környékén az errefelé tenyésztett albínó csacsikkal kerülhettek közeli ismeretségbe. 

Pihenés a vízben és az asztalnál

A sajgó izmokra a víz a legjobb gyógyír! Klasszikus tavi strandot Fertőrákoson találtok, Hegykőn és Balfon pedig a termálfürdőben pihenhettek, és lazíthatjátok el izmaitokat. A térség gasztronómiája különlegességekkel kecsegtet, így a túra minden napjára fantasztikus ízélmények juthatnak. Az olcsó, házias kifőzdék és a díjnyertes éttermek kedvelői egyaránt találnak ínyükre való helyet, ahol a klasszikus, magyaros ételektől a szarvasgombáig, és az osztrák oldal specialitásának számító füstölt angolnáig terjed az ételválaszték. Mindezt remek borokkal, vagy a gyomorra jótékonyan ható balfi savanyúvízzel öblíthetitek le. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!