Csak a természet és ti: kikapcsolódás a Fertő-tó környékén

Fertő-tóSopron–Fertő turisztikai térség

A mintegy húszezer éves Fertő tó 2001-ben a Fertő-tájjal együtt lett a Világörökség része. Magyarország e különleges szeglete rengeteg kalandot tartogat!

Szívesen elvonulnátok a város nyüzsgő zaja elől? Erre a szeszélyes Fertő tó és környéke tökéletes lesz! Az osztrák–magyar határszakasznál lévő, sósvizű tó Európa legnyugatibb sztyepptava. Különleges adottságainak köszönhetően számos ritka növény- és állatfajnak ad otthont. Itt található Közép-Európa legnagyobb madárrezervátuma, amelyben többek között a nagy kócsag is felfedezhető. A kecses gázlómadár egyébként az itt működő Fertő–Hanság Nemzeti Park címerállata, és erről kapta a nevét a park központjának számító sarródi Kócsagvár is. A besenyő halászfalut idéző épületegyüttes az egykori sarródi révkikötő helyén épült, innen indulhattok hajóval, biciklivel vagy akár kenuval is felfedezni a Fertő tó környékét és a közelben található műemlékeket.

Két keréken a Fertő tó mentén

Ha kedvetek támadna, akár a hajnali órákban is részt vehettek egy kenus madárlesen, vagy a helyi szolárhajóval is bejárhatjátok a nádasokkal borított vizet. A túráitok során ne felejtsetek el betérni a Sarród melletti Lászlómajor Látogatóközpontba se, ahol a 150 éves major egykori működését, az ősi mesterségeket és a hagyományos gazdálkodási formákat ismerhetitek meg.

A sportok rajongói itt biztosan nem fognak unatkozni: a környék híres kerékpárútjáról, amelyen teljes egészében megkerülhetitek a tavat. Az út során festői szépségű vidékek tárulnak elétek, a tó partján rackajuhnyájjal, bivalycsordával és magyar szürkemarha-gulyával is találkozhattok.

Járd be velünk az országot!