A legszebb kastélyok és várak Kelet-Magyarországon

Edelényi kastélyszigetEdelényTokaj és Nyíregyháza

Nemcsak esztétikailag újultak meg épített örökségeink, hanem történetük is átélhetőbbé válik a látogatók számára: a modern technológiát felhasználva még izgalmasabb, interaktív kiállítások és installációk segítségével ismerheti meg az építtető családok, nevezetes várurak történetét, élheti át újra a híres ostromokat vagy a dicső korok békés mindennapjait. Egyes kastélyoknál és váraknál olyan szembetűnő a megújulás, hogy meglepődik majd, ha újra bejárja a kisgyerekként megismert épületeket. Az ajánlott környékbeli látnivalók segítségével minden igényt kielégítő, akár többnapos kirándulással is lehet tervezni. 

Miskolc, Diósgyőri vár

A Bükk lábánál, a Szinva patak völgyéből kiemelkedő szikladombon áll a gótikus várkastély, amelyet még Nagy Lajos építtetett a 14. században.

 

A diósgyőri várat a királynék várának is nevezik, ugyanis több mint száz éven keresztül uralkodók feleségei birtokolták, akik jegyajándékba kapták és vidéki rezidenciaként használták. A vár mára újra megtelt élettel: korhű berendezési tárgyak, jelmezes animátorok, történelmi játékok repítik vissza a látogatókat a múltba.

 

Lovagi tornák, tárlatvezetés korhű viseletben, fegyverbemutató, íjászkodás – aki a diósgyőri várba érkezik, számtalan programban lehet része.

 

A Nagy Lajos-korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagterme található itt.

 

 

Látnivalók a környéken:

 

 • Hódítsa meg az Országos Kéktúra legfenségesebb csúcsait!
 • Csobbanjon az Európában egyedülállónak számító Miskolctapolca Barlangfürdőben!
  Vegyen részt egy kis kalandban Lillafüreden, libegőzzön a Jávorhegyre vagy csónakázzon a
 • Hámori-tavon csónakázás várja!

 

Tervező:

Építés ideje: 14. század

Építési stílusa: gótikus

Edelény, Edelényi kastélysziget

A Bódva folyó szigetén álló L’Huillier–Coburg-kastély Magyarország egyik legnagyobb kastélya, a kora barokk építészet kiemelkedő emléke, melyet mesés falfestményekkel díszített helyiségei tesznek különlegessé.

 

A meseszép épületet és parkját – időközönként jelmezes – idegenvezetéssel is be lehet járni, a kisebb és nagyobb gyermekeket fűzfa játszókert várja a kastélyt övező mintegy 12 hektáros kertben. A kastélyt Jean-François L’Huillier katonatiszt, lotaringiai származású báró és felesége kezdte el építteteni 1716-ban, később hat szobáját Lieb Ferenc vándorfestő egyedi hangulatúvá varázsolta, aminek eredménye lett Magyarország egyik legnagyobb összefüggő rokokó falképsorozata. A kastély építtetőinek és lakóinak történetével látványos 3D-s játékfilmen keresztül ismerkedhet meg az érdeklődő, a gyerekek számára múzeumpedagógiai foglalkozások teszik élményszerűvé az ismeretátadást.

 

Magyarország legnagyobb rokokó falképsorozatát Lieb Ferenc vándorfestő készítette.

 

 

Látnivalók és programok a környéken:

 

 • Csodálja meg a Szalajka-völgyben található, 17 méter magas Fátyol-vízesést!
 • Fedezze fel a világörökség részét képező cseppkőbarlangot, a Baradla-barlangot Aggteleken!
 • Tekintse meg a korhű lovagi tornákat a diósgyőri várban!

 

Építés ideje: 1716–1730

Építési stílusa: barokk

Eger, egri vár, Dobó István Vármúzeum

Eger belvárosában találjuk a legendás várat, ahol a magyar várvédők történelmi vereséget mértek 1552-ben a hódító török hadseregre. A várban kitűnő interaktív kiállításon ismerhetjük meg az ostrom és a vár történetét.

 

A vár magját a 13. század második felében építették, a tatár hódításokat követően. Nagy jelentőséggel bír Magyarország történelmében: 1552-ben itt verte vissza Dobó István a mintegy harmincszoros túlerőben lévő szultáni sereget. Az egykori gótikus püspöki palotában kialakított vármúzeum jól felépített tárlatán megismerheti a végvári vitézek életét, alászállhat a kazamatákba, körülnézhetünk a látványos fegyvertárban, választhat tárlatvezetést a Zárkándy-bástyára a kazamata aknafigyelő folyosóin keresztül, vagy egész egyszerűen a falakról és a bástyákról szétnézve gyönyörködhet a kilátásban.

 

Kiemelt rész: A híres ostrom és a hősök – köztük a védőkhöz csatlakozó bátor egri nők – emlékére mindennap 15:52-kor ágyúlövés dördül el a várban.

 

 

Látnivalók a környéken:

 

 • Fedezze fel a Mátra és a Bükk vadregényes tájait az Országos Kéktúra útvonalon!
 • Kóstolja meg az egri bikavért és az egri csillagot egy modern borbárban vagy egy kiváló pincészetben!
 • Fedezze fel a környék gyógy- és termálfürdőit!

 

Tervező:

Építés ideje: 13. század második fele

Építési stílusa: gótikus

Füzér, Füzéri vár

A Zempléni-hegység legkeletibb részén, Magyarország hét természeti csodájának egyikén, a Várhegyen magasodik a középkor óta a hófehér falú Füzér vára.

 

A füzéri vár egyike az ország kevés olyan magánföldesúri várának, melyről nagy valószínűséggel állítható, hogy már a tatárjárás előtt is állt, és az Aba nemzetség egyik tagja építtette. Jelentős felújítása 2014 és 2016 között történt, mikor felépült az úgynevezett Alsó Vár, megújult a Felső Vár várkápolnája, palotaszárnya és alsó bástyája. Történelmi jelentősége és lenyűgöző látványa miatt népszerű kirándulóhely, az Országos Kéktúra is útba ejti. A vár történelmét képzett animátorok segítségével ismerhetik meg a látogatók, akiktől megtudhatják, hogyan éltek a középkorban, kik voltak a vár birtokosai, illetve miért tartják számon országunk egyik legszebb fekvésű váraként.

 

A vár egy meredek vulkáni kúpon áll a középkor óta.

 

Építés ideje: 13-17. század

Építési stílusa: gótikus

Füzérradvány, Károlyi-kastély

A barokk és historizáló stílusú kastélyt erdők ölelik körbe, és hozzátartozik az ország egyik legcsodálatosabb, sajátos klímájú és hangulatú, több száz éves faóriásairól híres kastélyparkja is.

 

Károlyi Ede saját, illetve Ybl Miklós tervei alapján az 1860-as években kezdték meg a historizáló stílusú kastély építését, mely kívül a romantika hangulatát árasztja, ám belül, termeiben hamisítatlan itáliai reneszánsz fogadja az érkezőket. Ez az ország első kastélyszállója a ’30-as évek óta, amelyet maga a Károlyi család üzemeltetett. Különleges a kastély hatalmas parkja is, melynek sajátos klímája és hangulata, angolkertje magával ragadó, s amelyben akár többórás sétára indulhat anélkül, hogy egy útszakaszt kétszer érintene – akár vezetett parktúra keretében is. A park híres faóriásairól, láthatunk itt akár 250-300 éves tölgyeket, gyertyánokat és az 1721-ben ültetett, gigantikusplatánt.

 

Az Ybl Miklós tervei alapján átépített épület később az ország első kastélyszállója lett.

 

 

Látnivalók a környéken:

 

 • Ismerje meg a Tokaji borvidék hangulatát, és vegyen részt egy dűlőtúrán!
 • Tegye próbára bátorságát és csússzon le a több mint 100 méteres mélység felett átívelő kötélpályán Sátoraljaújhelyen!
 • Fedezd fel az elhagyott malomkőbánya fejtési gödrében kialakult Megyer-hegyi tengerszemet!

 

Tervező: Károlyi Ede, Ybl Miklós

Építés ideje: 16. század vége/18. század közepe/1880-as évek második fele

Építési stílusa: barokk, historizáló

Nyitás: 2021. II. félév – a park látogatható

Gyula, Almásy-kastély

Az Almásy-kastély és annak természetvédelmi területté nyilvánított parkja ideális családi programhelyszín. Az interaktív tárlat különleges múzeumi élményt nyújt, egyesíti magában a modern technikát – például holoprojektor – a klasszikus múzeumi látványosságokkal. Azt is bemutatja többek között, hogyan melegítették elő az úrnő ágyát.

 

Az idelátogatók komplex élményben részesülnek: modern, interaktív tárlatán nemcsak az egykor az épületben lakó főurak, de a kiszolgáló személyzetük mindennapjaiba is betekinthetünk. A toronykilátóból gyönyörű panoráma nyílik a környékre, a Török-torony nevű kapuépítmény időszakos kiállításoknak ad otthont. A kastély számos történelmi eseményről híres: a 13 aradi vértanú közül tíz itt tette le a fegyvert, Erkel Ferenc a kastély parkjában komponálta több operájának részleteit, Munkácsy Mihály pedig festőinasként dolgozott itt. 1746-ban már színielőadást tartottak a falai között – megelőzve ezzel minden más magyarországi kastélyt.

 

A kastély kiszolgáló személyzetének mindennapjait is megismerhetjük.

 

 

Látnivalók a környéken:

 

 • Ízlelje meg a híres gyulai és csabai kolbászt!
 • Fedezze fel a Körösök vadregényes holtágait kajakozás közben!
 • Élje át a 19. század romantikáját Munkácsy festményeivel Békéscsabán!

 

Tervező:

Építés ideje: 1740 körül/1766/1801-1810

Építési stílusa: barokk, neobarokk

Sárospatak, sárospataki vár – Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

A Rákóczi-vár a magyarországi késő reneszánsz építészet legértékesebb alkotása, Sárospatak legjelentősebb műemléke. Igazi reneszánsz időutazásban lehet része annak, aki ellátogat a Bodrog partján álló kivételes várnegyedbe.

 

Épületegyüttesét a mohácsi csata után kezdték el építeni, fénykora a Rákócziak alatt volt. A várkastélyt árok választja el a várkerttől. A külső várfalra is ki lehet menni, ahonnan fantasztikus a kilátás a Bodrog partjára és a várépületre. A vár középpontja és egyben legrégebbi építménye az ötszintes Vörös-torony. A Rákócziak dicső kora című állandó tárlaton megismerheti a család történetét és gazdag történelmi-kulturális örökségét, mellette érdekes időszaki kiállításokat is rendeznek a páratlan épületegyüttesben. A vár izgalmas programsorozata az Ostromhétvége, melyen hadi- és mesterségbemutatókra várják a látogatókat.

 

A kastély helyiségeit korabeli berendezési tárgyakkal és épen maradt díszítőelemekkel együtt csodálhatja meg.

 

 

Látnivalók a környéken:

 

 • Ismerje meg a Tokaji borvidék hangulatát, és vegyen részt egy dűlőtúrán!
 • Tegye próbára bátorságát, és csússzon le a több mint 100 méteres mélység felett átívelő kötélpályán Sátoraljaújhelyen!
 • Vegyen részt egy vízitúrán a Bodrogon!

 

Építés ideje: 16-17. század

Építési stílusa: reneszánsz

 

Sirok, siroki vár

Az ország legvadregényesebb sziklavára a Tarna mentén, festői környezetben magasodik a falu fölé. Látogatói izgalmas és romantikus túrára számíthatnak.

 

A Bükk és a Mátra erdeinek határán, a Várhegy tetején magasodó erődítményt egy sziklatömb belsejébe vájták és tetejére építették elődeink. Ezt a különleges építményt egy helyenként meredek túraútvonalon lehet megközelíteni, de megéri a fáradtságot. A riolittufából álló hegy gyomrában hatalmas járatokat, lépcsőket és termeket vájtak – ezek is bejárhatók, felfedezhetők, az üregekből és a szerteágazó kazamatarendszerből titokzatos ablakok nyílnak a várhoz vezető útra. Az erődítmény állandó kiállítása a török hódoltság korába repíti vissza, Magyarországon egyedülálló módon nem a magyar végvári vitézek, hanem az 1596 és 1686 között itt élt oszmán várkatonaság mindennapjait megidézve. A várból kitekintve elképesztő panorámában gyönyörködhet.

 

A várat a meredek, vulkáni eredetű Várhegy csúcsán találjuk.

 

 

Látnivalók a környéken:

 

 • Kövesse a török kultúra nyomait Egerben!
 • Csodálja meg a Szalajka-völgyben található, 17 méter magas Fátyol-vízesést!
 • Ismerkedjen meg a mezőkövesdi Matyó Múzeumban a világörökség részét képező kultúrával!

 

Építés ideje: 13. század

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!