Gyulai Várfürdő és AquaPalota 

Gyulai Várfürdő és AquaPalota GyulaGyula és térsége turisztikai térség

Gyulán a fürdőkultúra a török hódoltság ideje alatt pezsdült fel. A várfürdő 1959-ben nyílt meg. Az 1970–1980-as években volt az első virágkora, a 2000-es években kapott új lendületet – ennek megkoronázását a 2013-ban megnyitott AquaPalota jelentette. 

Szerencsés helyzetben vagyunk, mert bármerre járunk is az országban, jobbnál jobb fürdőkben tölthetjük el értékes szabadidőnket. Nincs ez másként az ország délkeleti részén fekvő Gyulával sem, mely egykor a legerősebb végvárunk volt. Manapság viszont az ország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, ahol a pihenni vágyók éppúgy megtalálják a számításukat, mint azok, akik sétálni és kirándulni érkeznek a festői szépségű városba és legalább ennyire vonzó környékére. 

A török kultúra öröksége

Gyulán már a török idők előtt is volt fürdő, bár akkor még az egyház felügyelete alatt állt, és csak hideg vizes medencével rendelkezett. A hódoltság ideje alatt pezsdült fel igazán a fürdőkultúra a városban, ahol ekkor már 11 különféle fürdő közül válogathatott az ideérkező. A törökök kiűzése után a tendencia megmaradt, és Gyula továbbra sem veszítette el fürdővárosi státuszát.  

Gyógyvizes fürdő

1951 volt a legelső év, amikor átadtak valamit: egy úszó- és műugrómedencét. Végül a kitartó fúrásoknak köszönhetően feltört a mélyből a 72 °C hőmérsékletű gyógyvíz, és a várfürdő 1959-ben megnyithatta kapuit, de ezt követően még egy bő évtizeden át fejlesztették kisebb-nagyobb lépésekben. 

A terület 1971-ben kapta meg a gyógyfürdő státuszt, ezt követően két dicsőséges évtized következett a fürdő történetében, ami egész a rendszerváltás idejéig tartott. A '90-es évek legvégén kezdték meg a várfürdő felújítását és modernizálását, amit több ütemben hajtottak végre. A Castello Szaunapark 2009-ben létesült európai színvonalú kültéri szaunaházakkal, beltéri szaunákkal, gőzkabinnal, pihenőterekkel és szaunakerttel. A fejlesztésre a koronát pedig a 2013-ban megnyitott családi élményfürdő-komplexum, a környezettudatosságot a zászlajára tűző AquaPalota tette fel. 

Járd be velünk az országot!