3+1 gyógyfürdő, amely egyben különleges természeti képződmény

Egerszalóki SódombEgerszalókMátra - Bükk turisztikai térség

A gyógy- és termálvizekben különösen gazdag Magyarország wellnessfürdőinek egy része világszerte egyedülálló természeti csodák gyógyerejét hasznosítja. Fedezzétek fel az egyszerre látványos és kényeztető különlegességeket!

Barlangban fürödni, vagy ejtőzés közben a törökországi Pamukkale mészkőteraszaihoz hasonló természeti csodában gyönyörködni? Esetleg talpig felöltözve ülni a gyógyító gázfürdőben? Magyarországon ez is lehetséges, hiszen különleges természeti környezetű fürdőkben is nagyhatalomnak számítunk. Lássuk hát a legizgalmasabbakat! 

Egerszalók: látványos sóteraszok

Pamukkale világhírű só- és mészkőteraszait mindenki ismeri legalább képről – de azt vajon tudtad, hogy Magyarországon is van egy ugyanilyen fürdőhely? Az egerszalóki hévízforrás vizéből kioldódó ásványi anyagok a domboldalon lefolyva egy 1200 négyzetméteres, hófehér teraszokból álló, lenyűgöző tájképet hoztak létre, amilyenhez hasonló Pamukkalén kívül csak az amerikai Yosemite Nemzeti Parkban látható. Sajnos a domb közvetlen közelébe nem lehet menni, hiszem a feltörő víz 65-68 Celsius-fokos, de 4-5 méteres távolságból bátran csodálhatjuk a kivételes képződményt, amely éjszakára a szivárvány minden színében kivilágítva pompázik.  

 

A sódomb közelében fekvő Saliris Resort Gyógy- és Wellness Fürdő nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos hévize érelmeszesedés, ízületi és reumatikus bántalmak, csontsérülések, ideggyulladások, anyagcsere-zavarok, valamint egyes nőgyógyászati és bőrproblémák esetén is gyógyhatással bír. Természetesen a kényeztető wellness-szolgáltatások sem maradhatnak el, szaunák és masszázsok várják a lazítani vágyókat. 

Miskolctapolca: fürdőzés a barlangban

Miskolc környékének egyik legismertebb természeti kincse az az 1936-ban felfedezett barlang, amelyre a mai Barlangfürdő ráépült. A barlang különleges atmoszférája, gyógyító klímája, és 31 Celsius-fokos, mozgásszervi, légzőszervi, gyomor- és bélrendszeri, valamint szív- és érrendszeri betegségek enyhítésére alkalmas vize együtt hihetetlen élményben részesíti az idelátogatót. A Csillagterem sejtelmes visszhangja, a természetes mészkőből fakadó, dögönyöző vízsugarak, a Római terem hangulata mellett nyáron a külső medencékben is folytathatjátok a fürdőzést: a kicsiket 3 gyermekmedence várja, de élmény- és úszómedence is hozzájárul a tökéletes fürdőélményhez. Emellett több szauna, és a Barlang Aquaterápia tradicionális népi gyógyászatot és a modern technológiát egyesítő szolgáltatásai is várják a gyógyulni, szépülni, feltöltődni vágyó vendégeket. 

Hévízi tó: már évezredek óta kedvenc

A hévízi gyógykúrákról minden generációnak van emléke: nem is csoda, hiszen ehhez a természetes termáltóhoz már a rómaiak is előszeretettel jártak gyógyulni és pihenni. Az igazi fejlődés azonban a 18. századtól, a Festetics családnak köszönhetően indult meg.

 

A 60,5 hektáros természetvédelmi területen fekvő tó ekkor vált közkedvelt gyógyfürdővé, és ezt a státuszát máig töretlenül őrzi. A tó türkizkék vize nemcsak komplex gyógyhatással bír, hanem természeti szépségével is a tökéletes felüdülést szolgálja. A nyáron 33-36, télen 23-25 Celsius-fok hőmérsékletű termálvíz folyamatos mozgásban van, természetes módon cserélődik. A fürdőzők együtt élhetnek a vízi élővilággal, a felszínen lebegő tavirózsákkal, a halakkal, a mocsári teknősökkel, a récékkel, hattyúkkal. A víz felett lebegő párasapka a hangszálakra van különösen jó hatással.


A gyógyulást és a pihenést szolgálják az olyan szolgáltatások is, mint a gyógyhatású iszappal készült iszappakolás, a súlyfürdő, a masszázsok, az ivókúra, és a környék aktív mozgásprogramjai (pl. Nordic Walking).  

Mátraderecske: felöltözve a gázfürdőben

A mátraderecskei mofetta különleges helyet foglal el a magyarországi gyógyfürdők sorában. Nem hagyományos, vizes fürdőről van ugyanis szó, hanem magas szén-dioxid-, és enyhe radon-tartalmú gyógyító gázról. A geológiai törésvonalra épült gázfürdő kezelései sokat segítenek a végtagok verőér-, visszér- és nyirokér-betegségei, érműtétek utáni állapotok, valamint számos mozgásszervi betegség esetén. A kezeléseket orvosi javaslatra lehet igénybe venni, mivel ellenjavallatai is vannak (pl. trombózis-hajlam, gyulladásos betegségek). Mivel nem hagyományos, vizes fürdőről van szó, ide nem szükséges fürdőruhát vinni: a gázfürdő különlegessége, hogy itt állig felöltözve üldögélnek az emberek a száraz „medencék” padjain, 15 napon át, 15-25 percig élvezve a gyógyító gáz hatását.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!