Gyula és térsége szenioroknak - 3 nap

Gyulai várGyulaGyula és térsége turisztikai térség
Hány napos?
3 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Vonat
Címkék:
Gyógyfürdők és gyógyhelyek
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kastélyok, Várak, Paloták
Kultúra és műemlékek
Gyula és térsége turisztikai térség
Aktív szeniorok

1. nap

Gyulai vár

A monumentális gótikus végvár egykor az ország három legerősebbje közé tartozott. Építéséhez nem köveket használtak fel, hanem a Körösök adta agyagból égettek helyben téglát. A 129 éves török uralom után működött benne sörfőzde, pálinkaház, levéltár és börtön is. Ma múzeum, melynek 24 termében járva a város gazdag történelmével ismerkedhetsz meg.

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

A kastélyt igazán különleges módon ismerheted meg, és a színfalak mögé is benézhetsz. A kiállítás eltér a megszokottól: a főúri lak tágas terei a nemesi életvitel mellett az egykori személyzet életét és a kastély rejtett titkait is bemutatják. Interaktív, izgalmaktól sem mentes ismerkedés a komornyikkal, a cipőpucolóval és az egykori házvezetőnővel.

Városnézés kisvonatozással

Válaszd a városnézés kényelmes módját! A kisvonatozás Gyulán nagyon népszerű, hiszen kettő is van a városban. Az egyik mozdony a várkert bejárata mellől, a másik a várkerten belül, a kastély elől indul. Semmi mást nem kell tenned, csak hátradőlni, és élvezni az utazást!

2. nap

Gyulai Várfürdő

A vártól egy kellemes sétával eléred a Gyulai Várfürdő és AquaPalotát. Az Alföldön ez az egyik legkellemesebb, legszínvonalasabb strand és gyógyfürdő. Minden évszakban jó program annak, aki kikapcsolódást és élményeket keres. A különleges szaunaparkot, az élményelemekkel teli wellnesscentrumot, a hullámmedencét és az uszodát egy növényritkaságokkal teli őspark közepén találod.

Százéves Cukrászda

Gyula kihagyhatatlan zarándokhelye. A név nem túlzás, sőt! A 180 éve süteményillatot ontó, patinás hangulatú hely a város első, Magyarország második ilyen műintézménye, ami egy szép, polgári épületben kapott helyet.

Régi cukrászműhelyük helyén ma cukrászmúzeumot találsz. Szólunk előre, hogy a finomságok közül nehéz lesz választani: a Százéves, az Erkel és a Munkácsy torta a cukrászda különlegessége – akárcsak a hagyományos sütemények és kézműves csokik, fagyik.

3. nap

Munkácsy Emlékház

A legismertebb magyar festőművész tiszteletére alapított emlékházban 21 eredeti Munkácsy-festményt találsz egy helyen. A klasszicista épület Munkácsy rokonainak otthona volt, a művész idejét itt töltve szorgalmasan festegette családtagjainak portréit.

A kúria sorsa kalandos: volt itt tejbegyűjtő állomás és pártház is, ma a Munkácsy-gyűjtemény mellett a XIX. század nemesi-polgári életmódját is bemutatja.

Munkácsy Mihály Múzeum

Békéscsabán a megújult épület a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményének otthona. A világhírű, eredeti festmények mellett az emlékszobában a művész személyes tárgyait is megtekintheted. Munkácsy Mihály gyermekkorát Békéscsabán töltötte. A múzeumnak kiterjedt néprajzi, régészeti, természettudományos gyűjteménye és gazdag fotótára is van.

CsabaPark

Békéscsabán előbb-utóbb eszedbe fog jutni a csabai kolbász. A CsabaParkban azonban egészen biztosan ki sem megy a fejedből. Itt minden erről a hungarikumról szól.

A kiállítás a kolbász készítését mutatja be, de még az Óriások konyhája nevű bemutatóhely játszótér elemei, a bejárható kolbásztöltő és húsdaráló is a jól sikerült falusi disznótorok világát idézik. Valószínűleg éhes leszel, mire a végére érsz.

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!