Gyógyító természeti erőforrások

A magas szintű tudományos munka és az évszázados hagyományok egyvelege gondoskodik arról, hogy itt-tartózkodásod minden napja kellemesen teljen. A Kárpátokkal körülvett Magyarország majdnem Európa földrajzi középpontjában fekszik. Hála a Kárpát-medence kedvező földtani tulajdonságainak, a földkéreg átlagosan 10 kilométerrel vékonyabb itt, mint másutt. Ennek eredményeként az oldható ásványi anyagokban gazdag termálvizek a felszínhez viszonylag közel fordulnak elő, és így könnyebben kinyerhetők.

Élénkítő víz

Tudtad, hogy nagyjából 1500 ásványvízforrás van használatban ma Magyarországon? Noha itt szigorúbb előírások vannak érvényben, mint a világ többi részén, az országban kétszáznál is több olyan vízforrás ered, amely bizonyított gyógyhatással rendelkezik.

Gyógyiszap

A pakolásokhoz használt iszap hőmérséklete elérheti akár a 36–42 °C-ot. A hatóanyagok a bőrön át szívódnak fel, így stimulálják az idegvégződéseket, és ezáltal izomlazító és fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki. A fájdalomcsillapító gyógyszerekkel ellentétben a kezelésnek hosszú távú hatása van, ami akár több hónapon keresztül is enyhíti a fájdalmakat.

Mászd meg azt a hegyet!

A hűvös hegyi szellők alacsonyabb légnyomást eredményeznek, ami megkönnyíti a szív- és keringési betegségek, valamint a magas vérnyomás kezelését, továbbá javasolják még bronchitis és bizonyos anyagcsere-rendellenességek esetén is. A Mátrában található Kékestető az ország egyik legismertebb magaslati éghajlati üdülőhelye.

Vegyél nagy levegőt!

A terápiás éghajlati hatásoknak köszönhetően a barlangterápia különféle légzőszervi betegségek kezelésében is hatásosnak bizonyult. A barlangok mennyezetéről és falairól lecsöpögő vízben lévő oldható ásványi anyagok belélegzése gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású. Magyarországon öt minősített gyógybarlang működik: az Abaligeti-barlang, az István-barlang Lillafüreden, a Szemlő-hegyi-barlang Budapesten, a Városi Kórház Gyógybarlangja Tapolcán és a Béke-barlang Jósvafőn.

A láthatatlan gyógyító erő

Réges-régen, miután a lábát egy üreg széléről lógatta valaki, észrevette, hogy a lábfején lévő sérülések elkezdtek gyógyulni. A válasz a szén-dioxidban keresendő. A világ bizonyos pontjain megfigyelhető posztvulkanikus jelenségként olyan gázok törnek elő, amelyek belélegzéskor vagy a bőrön át felszívódva gyógyhatást fejtenek ki a véráramban. Természetesen nem kell a lábunkat egy szakadék fölé lógatnunk, ma már ellenőrzött környezetben kezelésként alkalmazzák a természetesen kialakult mofettákat. Az észak-magyarországi Mátraderecske faluban magas szén-dioxid-tartalmú gyógyhatású gázok érkeznek a felszínre körülbelül 1000 méter mélységből, amelyek bőrön keresztül felszívódva szív- és keringési rehabilitációra, illetve magas radontartalmuknak köszönhetően érrendszeri betegségek és a cukorbetegséghez köthető perifériás érbetegség kezelésére ajánlottak.

Járd be velünk az országot!