7 kihívást jelentő magaslati pont az országban

CsóványosBudapest környéke

Akad az országban néhány olyan panorámapont, amelyeket kicsit nehezebb megközelíteni, mint a hagyományos kilátókat. Nem olyan extrém kihívásra gondolunk, amelyet csak egy parkour sportoló tudna teljesíteni, hanem olyanra, amelyre egy átlagos ember is képes. Nézzük, egyáltalán milyen helyek jöhetnek szóba, ha egy picit szeretnétek megerőltetni magatokat, vagy az átlagosnál egy fokkal nehezebb útvonalat választanátok magatoknak a fotók elkészítéséhez. 

Bivakolni a legmagasabb kilátóban

Az egyik legizgalmasabb látvány nyújtó magaslatunk, amely éjszaka ugyan olyan élvezetes, mint nappal, nem más, mint a Galya kilátó. A hazánk legmagasabban fekvő kilátója egyben az ország legkalandosabb bivakszállása is. Ezen a helyen már 1939 óta egy tizenhét méter magas kőkilátó állt. Ezt a belső zárt lépcsős tornyot gondolták és alakították tovább a jelenlegi nyitott építménnyé. Egyrészt megtoldották, amitől harminc méter magas lett, másrészt kívülre kerültek a lépcsők, így a felszabadult belső tér ad helyet három kilenc négyzetméteres kamrának. A vasbeton cellák egyedi atmoszféráját színes ablakok és kerek fémajtók adják, konstruktivista, sőt olykor pop-artos hangulatot csempészve a belső terekbe. Az egyszerűséget és természet tiszteletét szem előtt tartó kialakításnak köszönhetően sem puha ágy, sem fűtött fürdőszoba nincs, viszont van áram, világítás és Wi-Fi, amely a bivakszállások esetében luxusnak számít. Egy ilyen minimalista fülkében maximum öten alhatnak egyszerre. Akik kevésbé bírják a hasonlóan puritán körülményeket és a kényelmesebb éjszakázás mellett döntenek, azoknak rögtön ott a kilátó lábánál lévő turistaszálló is. Természetesen itt egy kicsit többet kérnek majd az éjszakáért és a csillagokat sem bámulhatjuk a fejünk fölött.

A patakkerülő vulkántúra a Csóványosra

A Börzsöny csúcsára északról feljutni igazi kaland. Patakátkelésekkel és nehezen járható hegyoldalakkal tűzdelt útvonalra kell számítani, de a látvány minden nehézséget feledtet. A Kéktúra jelzéseit követve indul az út felfelé a Csarna-völgybe, majd a Fekete-völgybe. A vadregényes völgyek mélyén vezető, helyenként nehezen járható utat változatos faállományú erdőségek kísérik. Tölgyek, bükkök, gyertyánok és kőrisek alatt lehet haladni, miközben több alkalommal is át kell kelni a Csarna-patak olykor szelíd, máskor vad sodrásán. A völgyszoros háborítatlanságának köszönhetően olyan ritka és védett állatfajok találtak itt menedékre, mint a fekete gólya, a parlagi sas vagy az uráli bagoly, illetve a meglehetősen rejtőzködő életmódot folytató hiúz. Bármelyikkel is találkozunk, óriási szerencsénk van. Kövek között megbújó foltos szalamandrát azonban gyakorta látni errefelé.

 

Körpanoráma 960 méterről

A Börzsöny legmagasabb pontjáról, a Csóványos tetejéről a hegység központi részét létrehozó egykori vulkán belsejére is letekinthettek. A szabadon látogatható kilátó betontoronyban biztonságos acél-csigalépcső vezet fel a 938 méteren lévő hegytetőről a 22,5 m magasan lévő kilátószintre. E kettő között további három erkélyt is kialakítottak, amelyeket a torony oldalába vágott nyílásokon át lehet megközelíteni. A hegyekkel és erdőségekkel körbevett kilátóról fantasztikus panoráma tárul elétek. Közvetlen közelben a vulkanikus eredetű Börzsöny egykori kráterének felrobbant és beszakadt romja látható. Ám rálátni innen a hegység déli részére, a Dunakanyarra, a Visegrádi-hegység hosszan hullámzó vonulatára, továbbá a Cserhátra és a Gerecsére, sőt tiszta időben jó szemmel még a Magas-Tátra csúcsai is kivehetők.

Egy fiú egy lány – barlang-les a Pilisben

A szokásosnál is kalandosabb panorámára számíthattok a Pilis egy pontján, ahol a mészkősziklák közt ásító hatalmas barlangbejáratok boltíve is hozzájárul a látványhoz. Ez a hely nem más, mint a Leány- és Legény-barlangok, amelyek ráadásul nem is olyan riasztók, mint a barlangok általában, hiszen a félelmetes sötétebb járatrészek nem látogathatók. Az itteni barlangok végében található vasajtók ugyanis már csak a hivatásos barlangászoknak enged betekintést a hegy gyomrába. Ennek megfelelően csak az üregeknek pár tíz méteres részét tudjuk megcsodálni. De ennyi, plusz az itt élő denevérek nesztelen röpte is elég is a tökéletes illúzióhoz.

A Pilis nyugati oldala titkos barlangokat rejt

Igazán könnyű, mégis látványos túrával kecsegtet a Csévi-szirtek környéke, a Fekete-kőről feltáruló látvány például minden erőfeszítést megér. Amikor a törökök betörtek a környékre, két, egymáshoz közeli barlang nyújtott menedéket a helyieknek. Az asszonyok és lányok az egyikbe, míg a férfiak és legények a másikba bújtak el a támadók elől. Ezek az üregek télen és nyáron is tökéletesen száraz komfortot biztosítanak a bivakolni vágyóknak. A Csévi-szirtek fehér sziklái közt ásító barlangbejáratok már kívülről is lenyűgözők, hát még a látványos mészkőképződményekkel bélelt belterük, amelyek évezredek óta szolgálnak otthonul állatnak és embernek egyaránt. Annak idején még egy Ferdinánd korabeli, jól álcázott pénzhamisító műhely is üzemelt itt, legalábbis a régészek által talált nyomok erre engednek következtetni.

Talp alatti távlatok

A turistautakon könnyen megközelíthető, de mégis eldugott sziklaüregek hangulatos és kényelmes pihenőhelyei egy élményekkel teli pilisi kalandozásnak, ráadásul a Legény-barlangból még a kilátás is fenséges a Dorogi-medencére, valamint a Gerecsére. A Leány- és Legény-barlangok szomszédságában a találhatóak az Ajándék-, a Bivak- és a Vacska-barlangok, de a sziklás hegyoldalban további mélybe vezető üregek is megbújnak, melyekről kiderült, hogy labirintusszerű járataik kapcsolatban állnak egymással. Ezek együttesen alkotják Magyarország harmadik leghosszabb barlangkomplexumát, az Ariadne-barlangrendszert. Ezért a környéken a mélység és magasság élménye együtt is élvezhető.

Gerecse

Lapáttal a csúcsra

A Tisza-tónál a Ravasz-háthoz közeli kis öbölben áll egy vadonatúj, az újlőrincfalvai Neptun kikötőből is megközelíthető, kilenc méter magas kilátó. A vörösfenyő-szerkezetű kilátó különlegessége, hogy alapvetően nem szárazföldön áll, így csakis vízi járművekkel lehet kikötni a kilátó tövében. Ennek megfelelően megközelíteni is kizárólag vízen keresztül lehet. A torony egyébként inkább a kajak- és kenutúrázók pihenőpontjaként működik, de természetesen a tetejéről nagyszerű látvány nyílik az egész Poroszlói-medencére.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!