5 túraútvonal Budapest vonzáskörzetében, amit érdemes felvenned a bakancslistádra

Rám-szakadékBudapest környéke turisztikai térség

Nem kell lemondanod a kirándulásról akkor sem, ha mindössze egy fél napod van arra, hogy kiszabadulj a fővárosból, hiszen csupán pár órányi utazással rengeteg kisebb-nagyobb útvonal vár rád! 

Holdvilág-árok

A Visegrádi-hegységben található Holdvilág- árok bebarangolása tökéletes helyszín lehet a tudatos jelenlét gyakorlására, ugyanis egy egészen különleges útvonalat kell bejárnod hozzá, amihez maximális odafigyelésre lesz szükséged. Bár ároknak hívják, igazából egy patak medréről van szó. Az út pedig elvezet a Domini-forráshoz is, ahol Anonymus feljegyzései szerint Árpád fejedelmet eltemették.

A túra egy barlangon is keresztülvezet, ahol szintén számos régészeti leletet találtak, majd az útvonalat a 10 méter magas Meteor létrán folytathatod. A nehezített pálya azonban még itt sem ér véget, a kirándulás a Weiszlich-barlangon és kanyonon át egészen a Gyopár forrásig tart. Ha úgy döntesz, hogy belevágsz a történelmi emlékektől hemzsegő kalandba, és még nem vagy gyakorlott túrázó, nem árt elkerülnöd az esőzés utáni napokat, mert ebben az esetben sokkal balesetveszélyesebb lehet a túra.  

Visegrádi-hegység

Gyadai-tanösvény

A Naszály-hegy északi oldalán található Gyadai-rét tanösvénye ideális lehet a családi túrákra, kisgyerekekkel is érdemes belevágni, ráadásul az útvonal közben többször is van lehetőség a pihenésre. A 13 állomást érintő kirándulás 2-3 óra alatt teljesíthető, ám a rövid, 6 kilométeres táv ellenére egyáltalán nem nevezhető unalmasnak. A nevével ellentétben nemcsak réteken, hanem hintahídon vagy függőhídon is keresztül kell vágnod, a mocsaras területen pedig fatörzseken haladhatsz át. Az állomásokon számos információt és érdekességet elolvashatsz a terület természeti adottságairól, a növény-, és állatvilágáról is, ha pedig elfáradtál, az Óriások Pihenőjénél piknikezésre és szalonnasütésre is van lehetőséged.  

Spartacus-ösvény

A Visegrádi-hegység egyik legkedveltebb túraútvonalát eredetileg vadászok alakították ki még az 1930-as években, mivel szerettek volna egy olyan gyalogos ösvényt, ahol a lehető legcsendesebben tudnak közlekedni. Azonban 2015 óta már a turisták is végigjárhatják az utat, aminek egyik legnagyobb varázsát a hegyoldalon átívelő szerpentin adja, innen elképesztő panoráma nyílik a Dunára. De a túra során tanulmányozhatod a hegység vulkáni eredetét megőrző kőzeteket is vagy megnézheted a Jenő kunyhót, amit még Horthy Miklós építtethetett öccse tiszteletére – mára pedig menedékházként működik. Az Apát-kúti-völgyön áthaladva az Ördögmalom-vízesés és Alpár-forrás is érinthető, de az útvonal elvezet a Telgárthy-réthez is. Itt, ha van időd, iktasd be a Bertényi Miklós Füvészkertet is a programodba!  

Dera-szurdok

A Holdvilág-árokkal szinte szomszédságban fekvő Dera-szurdok jó választás lehet számodra, ha kisgyermekkel kirándulnál, mert amellett, hogy akár 1 óra alatt bejárható, kezdő természetjárók számára is teljesíthető útvonal. A Pilisszentkereszt közelében lévő területen számtalan fahídon kell majd átsétálnod, de egy-két meredekebb szakasztól eltekintve minimális szintkülönbség várható az út során. Más túrahelyszínektől eltérően ide érdemes esőzés után ellátogatnod, mivel száraz idő esetén nem figyelheted meg a patak vizének csörgedezését a szurdokban.

A sziklás táj egyik fő védjegye talán a mohával benőtt kőtömbök sokasága lehetne, de itt található a Szentkút elnevezésű pihenőhely is, ahol amellett, hogy egyszerűen csak élvezheted a csendet és a természet szépségét, még iható forrásvizet is találsz – ami a legendák szerint gyógyító erejű. Ha a szurdoki túrát rövidnek találod, akkor egészítsd ki a programodat a panormájáról híres Hosszú-hegy megmászásával, mert fentről ráláthatsz a Budai-hegységre, a Kevélyekre vagy a Hármashatár-hegyre is.  

Rám-szakadék

A Rám-szakadék egyértelműen Magyarország egyik leglátogatottabb túrahelyszíne, így ha szeretnéd kiélvezni a természet nyugalmát, mindenképp olyan időpontban indulj el Dömösre, ami nem számít népszerű időszaknak a kirándulók körében. Mivel kezdetben aszfaltúton vezet a kijelölt irány, így van időd lélekben felkészülni a 280 méter szintkülönbségre, ami a szurdokvölgyben vár rád. Ettől azonban kell megijedned, mivel a meredek pálya 2013-ban teljesen fel lett újítva és mára korlátok és létrák biztosítják a turisták védelmét. A Rám-szakadék tetejét elérve lefelé haladva a Lukács-árkon át Dömösre érhetsz vissza, de Dobogókő felé is folytathatod tovább az utadat, ha pedig a Szakó-nyereg felé haladsz, akkor a Júlia-forrást is megnézheted.  

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!