Budapest környéke családoknak – 2 nap

SzékesfehérvárBudapest környéke turisztikai térség
Hány napos?
2 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
kerékpár
autó
Vonat
Címkék:
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Természeti értékek
Budapest és környéke turisztikai térség
Élménykereső családosok

1. nap

Természetjárás és kultúra – mindez belefér egy hétvégébe! Pakoljátok be a bőröndöt, és irány Gödöllő, majd keljetek át a Dunán, és fedezzétek fel Székesfehérvár és a környék családbarát programjait!

Királyi kalandozások és lovas élmények

A Gödöllőn található Grassalkovich-kastély kicsik és nagyok számára is tartogat meglepetéseket. A XVIII. században épült műremek az ország legnagyobb barokk kastélya, több évszázad történelmét átívelő állandó kiállításokkal vár benneteket. Eredjetek a Sisi-kultusz nyomába, és derítsétek ki, hogyan ütötte el itt az időt a legendás Erzsébet királyné. Lessetek be az Európa-szerte egyedülálló barokk színház kulisszái mögé, majd irány a föld mélye, és nézzétek meg a Horthy-bunkert is. Utóbbiban a II. világháború idejéből származó korhű bútorok mellett régi híradókat nézhettek, és meghallgathatjátok Karády Katalin legismertebb dalait is. A gyerekeket biztosan elvarázsolja majd az a történelmi sokszínűség, amellyel a kastély falain belül találkozhatnak, de ne hagyjátok ki a csodaszép parkot se – megéri tenni benne egy kiadós sétát!

Magyar lovashagyományok elevenednek meg a Lázár Lovasparkban

Gödöllőtől csupán 10 kilométerre, a festői Domonyvölgyben Lázár Vilmos hétszeres kettesfogathajtó világbajnokunk igazi lovasparadicsomot hozott létre. A Lázár Lovaspark népszerű rendezvényhelyszín, de egyénileg is látogatható, ha szeretnétek egy picit közelebbről megismerni a hajdani magyar lovashagyományokat, lovagolnátok a napsütötte domboldalon, vagy megkóstolnátok az ízes bográcsos és kemencés magyaros ételeket.

2. nap

Hetedhét Játékmúzeum

Másnap keljetek át a Dunán, és meg se álljatok Székesfehérvárig. A Heimer-házban található Hetedhét Játékmúzeum több évtizedes múltra visszatekintő tárlatán bizonyára magával ragad majd benneteket a nosztalgia. A kiállítás remek alkalom arra, hogy meséljetek a gyerekeknek saját gyerekkorotokról, de közben vegyétek szemügyre a Moskovszky-gyűjteményt is. Még az is megeshet, hogy olyan játék étkészletre bukkantok, amely szarvasbogár agancsából készült. A kiállításon Réber László grafikusművész rajzait és híres meseillusztrációit is megcsodálhatjátok. 

Sóstó Látogatóközpont

 A múzeumi kitérő után irány a szabad levegő! A vadonatúj Sóstó Látogatóközpont ismeretterjesztő programokkal, játékokkal és túravezetéssel vár benneteket. A 218 hektáros természetvédelmi területen sétautak, tanösvények, interaktív madárles és játszótér gondoskodik arról, hogy mindenki jól érezze magát. Sőt, akár piknikezhettek is egy jót a helyszínen, hiszen minden adott hozzá: jó levegő és a buja természet. Ha nem csomagolnátok élelmet, akkor sem maradtok éhen: a helyszínen működő büfében találtok harapnivalót.

Velencei-tó, tópart

A kirándulás zárásaként üljetek autóba vagy szálljatok vonatra, és látogassatok el az ország harmadik legnagyobb tava, a Velencei-tó partjához. A tó és környéke igazi sportparadicsom; béreljetek biciklit, és tekerjétek körbe! A 33 kilométernyi jól kiépített kerékpárútnak köszönhetően a túra a gyerekekkel is nagy élmény lesz. Ha nyugalmasabb levezetésre vágytok, akkor a megújult kikötőből akár sétahajóval is felfedezhetitek a tavat és a környék településeit.

Járd be velünk az országot!