A visegrádi fellegvár

Visegrádi fellegvárVisegrád, DunakanyarBudapest környéke turisztikai térség

A Visegrád fölé magasodó fellegvár lakomák, cselszövések, sőt, a korona elrablásának emlékét őrzi. A fellegvár udvaráról a Dunakanyar legszebb panorámája tárul elétek, a környék pedig kicsiknek és nagyoknak is tartogat izgalmas látnivalókat, programokat.

A Visegrád fölé magasodó meredek hegy tetejét uraló fellegvár szinte mindenki által ismert jelkép. Udvarából a Dunakanyar csodás panorámájában gyönyörködhettek – ahogy tette ezt több királyunk és udvartartásuk is.

Ellopták a koronát!

A ma is látható kettős várrendszert IV. Béla király felesége hozományából építette. Károly Róbert király uralkodása alatt Visegrád lett az ország fővárosa. A király Visegrádra vitette a Szent Koronát, és itt látta vendégül 1335-ben a híres királytalálkozón János cseh és Kázmér lengyel királyt, hogy politikai és gazdasági szövetségre lépjen velük – innen származik a térség országaival kapcsolatosan ma is használt „visegrádi országok” megnevezés. A panoptikum egyik termében akár ti is vendégeskedhettek a királyok lakomáján!

Egy kalandos lopási történet is fűződik a várhoz: 1440-ben az özvegy királyné, Luxemburgi Erzsébet komornája, Kottaner Jánosné innen lopta el a Szent Koronát, hogy azzal Erzsébet újszülött fiát megkoronázzák. A komorna segítőivel együtt lereszelte a lakatokat a fellegvár ötszögletű tornyában lévő kincseskamra ajtajáról, és a koronát egy vörös bársonypárnába bevarrva kicsempészte a várból. A várban ma a kiállítás részeként megtekinthető a Szent Korona másolata.

A török háborúk idején számtalan ostromot állt ki a vár, majd az osztrákok rombolták le a még épségben megmaradt falakat az 1700-as évek elején. A feledésbe merült romokat a dunai gőzhajózás beindulta után a XIX. század második felében fedezték fel újra, de a rekonstrukcióra a XX. század második feléig várni kellett.

A lábatok alatt kanyarog a Duna

Ma is megéri felgyalogolni, -buszozni, vagy ami sokkal kényelmesebb, felautózni a fellegvárba, amelynek termeiben berendezett kiállításokon a középkori magyar királyi udvar életébe, mulatságaiba is beleshettek. A vár falairól pedig lélegzetelállító panorámában gyönyörködhettek, ha lenéztek a városra és a domb lábánál kanyargó Dunára. A fotósok egyik kedvenc helye a fellegvár, hiszen fantasztikus látképeket lehet innen készíteni a Dunakanyarról. Ha pedig nyáron, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok idején érkeztek, négy napon át szinte a középkorban érezhetitek magatokat a lovagi tornák, íjász-, solymász- és bajvívó bemutatók, és más látványos programok forgatagában.

Az alsóvárban levő egykori királyi palota, a Salamon-torony és a közeli Mátyás Király Történelmi Játszópark is vár benneteket, de akkor sem maradtok élmény nélkül, ha nagyon is modern kalandokra vágytok. A Nagyvillám-tetőn álló Zsitvay-kilátó mellett, gyönyörű környezetben helyezkedik el a 700 méteres, félelmetesen kanyargó nyári és alpesi bobpálya. A sebesség szerelmesei a bobpálya kanyarjaiban akár a fellegvár látványában is gyönyörködhetnek.

A bobpályától 5 percre található Magyarország első canopy-pályája, amelyet egy Costa Rica-i nemzeti park trópusi kutatópályája mintájára építettek. A kalandpark, amelynek bizonyos pályáit a gyerekek is kipróbálhatják, 45 játékelemmel várja az aktív kikapcsolódás híveit. Ha még mindig nem elég a kalandokból, a gokartpályán járathatjátok csúcsra az adrenalinszinteteket. Az sem marad program nélkül, aki a nyugalmasabb élmények híve: a közelben található a Zsitvay-kilátó és a Mogyoró-hegyi Kirándulóközpont, ahol kisállatkert is várja a családokat. Az erdő csendjével hívogat, de lovaglásra és dunai sétahajózásra is van lehetőség.

Járd be velünk az országot!