A legszebb kastélyok és várak Budapest és környékén

Brunszvik-kastélyMartonvásárBudapest környéke

Nemcsak esztétikailag újultak meg épített örökségeink, hanem történetük is átélhetőbbé válik a látogatók számára: a modern technológiát felhasználva még izgalmasabb, interaktív kiállítások és installációk segítségével ismerheti meg az építtető családok, nevezetes várurak történetét, élheti át újra a híres ostromokat vagy a dicső korok békés mindennapjait. Egyes kastélyoknál és váraknál olyan szembetűnő a megújulás, hogy meglepődik majd, ha újra bejárja a kisgyerekként megismert épületeket. Az ajánlott környékbeli látnivalók segítségével minden igényt kielégítő, akár többnapos kirándulással is lehet tervezni. 

Martonvásár, Brunszvik-kastély

Az egykori főúri rezidencia hófehér falaival, csúcsíves ablakaival, tornyaival, szép pártázataival ma a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont, emellett a hazai Beethoven-kultusz fellegvára.Az 1700-as évek végén építtette gróf Brunszvik Antal, mai, historizáló, neogótikus stílusát 1875 körüli átépítésekor kapta. A kastély lenyűgöző parkja és múzeuma miatt rendkívül népszerű a turisták körében is. Beethoven szoros kapcsolatot ápolt a Brunszvik családdal, többször vendégeskedett a kastélyban, ő tanította zongorázni a Brunszvik lányokat, és a fennmaradt levelezés tanúsága szerint szerelmi szálak is fűzték Brunszvik Jozefinhez. A leveleket és más érdekes dokumentumokat a kastélyban működő Beethoven Emlékmúzeumban vehetjük szemügyre. A kastély körüli paradicsomi angolkert – Magyarország egyik legszebb kastélyparkja, amely tavával és válogatott növényritkaságaival önmagában is látogatásra érdemes – nyaranta a Beethoven-estek koncertjeinek helyszínéül szolgál.  

Beethoven a Brunszvik családhoz fűződő barátsága jeléül több darabját nekik ajánlotta, többek között az f-moll („Appassionata”) szonátát is.Látnivalók és programok a környéken:

 • Kóstoljon borokat és pezsgőket Etyeken, az Öreghegy és az Újhegy öreg présházaiban!
 • Fedezze fel a Velencei-tavi Madárrezervátumot!
 • Ismerje meg az egyik leggazdagabb múltú magyar város, Székesfehérvár óvárosát és kacskaringós utcáit!


  Tervező: Tallher József
  Építés ideje: 1784-1785/1875 körül
  Építési stílusa: neogótikus 

Visegrád, Királyi Palota

A középkori Magyarország egyik legnagyobb és legszebb épületegyüttese a mediterrán reneszánsz stílusjegyeit hordozza, kertjében ma is a kor kedvelt növényei és virágai pompáznak.
A palota építését Luxemburgi Zsigmond fejezte be a 15. század első éveiben, neki köszönhető az a gyümölcsöskert, amely majdnem akkora, mint maga a palota. Közepén ma is látható a csorgókút; a nyáron illatozó rózsák, fűszernövények és gyümölcsfák között felüdülés sétálni. Szökőkutak, szobrok, lodzsa és egy gyönyörű kert idézik az itáliai reneszánsz hangulatát. Mátyás király Beatrixszel kötött házassága után itáliai reneszánsz mestereket hozott Visegrádra, akiknek munkája nyomán szökőkutak, szobrok, lodzsa és egy gyönyörű kert idézi a kor hangulatát.

 

A királyi palotában nyaranta a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok szolgáltatnak kikapcsolódást.


Építés ideje: 14. és 15. század között
Építési stílusa: reneszánsz 

 

Visegrád, Salamon-torony

A visegrádi kettős várrendszer része az a 13. századi lakótorony, amely a korszak magyarországi építészetében egyedülálló épület: főbejárata az első emeletről nyílt. A Salamon-torony látogatható, állandó kiállítása Visegrád történetét mutatja be az őskortól a 20. századig.

Visegrád, fellegvár

Az egykori uralkodói székhely, a Dunakanyar jelképe, és a magyarországi várépítészet kiemelkedően jelentős emléke a fellegvár.


A 13. században épült, panorámája több száz éve nyűgözi le az ide érkezőket.


A középkorban itt állt a magyar királyok egyik legfontosabb rezidenciája, Luxemburgi Zsigmond idején a magyar koronázási jelvényeket is őrizték. Sőt, az öregtoronyban rejtegették a koronát, melyet 1440-ben lánya, Erzsébet királyné egyik udvarhölgyével ellopatott, hogy fiát, a csecsemő V. Lászlót királlyá koronáztassa. Az erődítmény egy alsóvárból, egy 328 méter magas hegyen álló fellegvárból és egy vízibástyából áll. Több, elsősorban a középkorról szóló izgalmas kiállításnak is otthont ad, például a Szent Korona-kiállításnak, a vártörténeti és fegyvertörténeti kiállításnak, az 1335-ös visegrádi királytalálkozó emlékére létrehozott Panoptikumnak. Szabadtéri hadieszköz-, illetve solymászbemutatót is tartanak a várudvaron. Mégis, a legemlékezetesebb pillanat a teraszra lépve megcsodálni a rendkívüli panorámát a Dunakanyarra.

 

 

Látnivalók a környéken:

 • Hajókázzon a Dunakanyarban, és találjon rá a környék gyöngyszemeire!
 • Fedezze fel az ország legmagasabb templomát, az Esztergomi Bazilikát!
 • Fedezze fel a művészek városát, Szentendrét, ismerje meg múzeumait és galériáit! 

Gödöllő, Grassalkovich-kastély

A 18. században épült gödöllői Grassalkovich-kastély az ország egyik legnagyobb barokk kastélya, melyet Grassalkovich I. Antal gróf kezdett építtetni.

Később I. Ferenc József és Erzsébet királyné a kastélyt koronázási ajándékként kapta meg és nyári rezidenciaként használta. Itt-tartózkodásukkor Sissi a királyi lovardában töltötte legszívesebben az idejét.Az arany-, fehér, bordó és kék színekben pompázó kastély tágas tereivel, díszítettségével, selyemtapétáival igazi időutazásra invitál, a lakosztályok állandó kiállításai bemutatják a Grassalkovichokhoz, majd a királyi párhoz köthető dicső korszakokat és a kastély 20. századi történetét, melynek része volt az is, hogy 1920-tól Horthy Miklós tartotta fenn magának nyári rezidenciaként. A kastélyban kőszínház is épült – mely jelenleg Magyarország egyetlen rekonstruált barokk színháza –, pompás angolkertjében pedig narancsházat alakítottak ki.

Itt forgatták a Hiúság vására (Vanity Fair) című, 2018-as sorozat egyes jeleneteit is.

Látnivalók a környéken:

 • Kóstoljon borokat és pezsgőket Etyeken, az Öreghegy és az Újhegy öreg présházaiban!
 • Hajókázzon a Dunakanyarban, és fedezze fel a környék gyöngyszemeit!
 • Fedezze fel a művészek városát, Szentendrét, ismerje meg múzeumait és galériáit!

  Tervező: Mayerhoffer András
  Építés ideje: 18. század
  Építési stílusa: barokk 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!