Ezek a legjobb hegyi bringapályák Magyarországon

Hegyikerékpározás

A hegyikerékpározás nem a kezdők terepe: a szintkülönbségek és a természetes talaj nemcsak speciális kerékpárt, hanem speciális tudást és jó erőnlétet is igényel. Ráadásul az sem mindegy, hol kerékpároztok: az érvényben levő jogszabályok szerint nem lehet bárhol nekiugrani egy hegyi útvonalnak. De akkor hol érdemes próbára tenni az erőtöket és a kitartásotokat? 

A hegyi kerékpározás számos készséget igényel és fejleszt: a fizikai állóképesség mellett edzi a gyors döntési képességet, a mozgáskoordinációt, valamint a kitartást. Nem csoda, hogy világszerte rengeteg követője van, még akkor is, ha speciális eszközigénye miatt nem feltétlenül olcsó sportág.  

Hegyikerékpározás

Nem mindenhol legális a biciklizés!

Ám nemcsak a felszerelés beszerzésénél van szükség különleges odafigyelésre, hanem a terep kiválasztásánál is. Az úgynevezett „erdőtörvény” és a természetvédelmi törvény számos feltételt támaszt a természetben kerékpározókkal szemben. Az erdőtörvény értelmében az állami és helyi önkormányzati tulajdonú erdőkben lehet kerékpározni, de csak a megfelelő jelzésekkel ellátott turistautakon, és itt is csak akkor, ha nincs érvényben valamilyen rendkívüli korlátozás.

Védett és fokozottan védett természeti területeken különösképpen érvényes, hogy a kijelölt turista- és kerékpárutakat nem szabad elhagyni, hiszen az óvatlan letérők védett növényeket pusztíthatnak el, és - különösen a downhill kerékpározás esetében – akár a talajeróziót is fokozhatják a sziklás terepeken. 

A legjobb pályák

Mivel a tájékozatlan kerékpárosok súlyos bírságokat fizethetnek, ha tiltott terepre merészkednek, érdemes a jelzett kerékpárutakról előzetesen tájékozódni a helyileg illetékes erdőgazdaság honlapján. Az Ipoly Erdő Zrt. például a Börzsöny 65 kilométeres, jelzett kerékpárútjáról ad részletes tájékoztatást. A Pilisi Parkerdő területén nemrégiben adták át a Pilis Bike útvonalakat, amelyekkel együtt a Pilis lankáin már közel 600 kilométeres jelzett túraútvonal várja a hegyi bringásokat. Az egyik legismertebb túraútvonal Szentendre és Dobogókő között vezet.

A Bükkben is nagyjából 350 kilométernyi úton bringázhattok, az egyik legszebb útvonal Felsőtárkány és Szarvaskő között, és visszafelé vezet. Ha szerencsétek van, útközben a Vörös-kő völgyi időszakos, évente két-három hónapig, az olvadás után aktív karsztforrás iható, kristálytiszta vizével frissíthetitek fel magatokat. A Zemplénben Boldogkő és Regéc vára között tekerhettek a nem mindig könnyű terepen, a túrát pedig Tokajban, kulináris élményekkel és remek borral zárhatjátok. A Karancs-Medves vidék kedvelt hegyi útvonala a „Medvés Kör”, amelynek során 1413 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeni. A Bakonyban pedig Eplényben, a Kab-hegy körzetében és Várpalota mellett találtok jelzett kerékpártúra-útvonalakat.

A downhill kerékpárosok májustól augusztus végéig használhatják az eplényi pályát, ahol a startpontra felvonóval is feljuthatnak. A Mártában Kékestetőtől Mátrafüredig fut a 7 kilométeren 600 méteres szintkülönbségű, mindössze 2-4 méter széles pálya. Sopronban a Lövér kempingtől indul a 2013-ban kialakított, 11 kilométeres, 300 méter szintkülönbségű terep. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!