5+1 csodás kerékpárút Magyarországon

SzigetközGyőr-Pannonhalma turisztikai térség

A kerékpáros túrákban az a legjobb, hogy teljesen személyre szabhatóak. Ti döntitek el, milyen távot jártok be egy nap, hány napra osztjátok el a túrát, hol álltok meg pihenni közben, és mit szeretnétek látni. Egy dolog azonban szinte minden kerékpártúrában közös: csodás tájakon biciklizhettek. Máris megmutatjuk a legjobbakat. 

Az ország legszebb kerékpárútjai között könnyű és nehéz, gyerekeseknek és kezdőknek, illetve gyakorlott bringásoknak ajánlott útvonalak is vannak. Csodás tájakon vezetnek keresztül, ahol kis túlzással kilométerenként érdemes lenne megállni a látvány kedvéért. Épp ezért többször, mindig más megállóhelyekkel is bejárhatók. 

Az Őrség számozott kerékpáros útvonalai

A festői Őrség több, számokkal jelzett, különböző nehézségű biciklis túraútvonallal is vár. A közepes nehézségű, 33 kilométeres Őrség 1-es Őriszentpéterről indul, érinti a szalafői Őrségi Népi Műemlékegyüttest és a Bölényrezervátumot, és egészen a szlovén határig vezet, mielőtt visszatérne Őriszentpéterre.

Az Őrség 2-es 33 kilométeres útvonalán olyan látnivalók várnak, mint a magyarszombatfai fazekasház vagy a veleméri református templom, illetve a magyarföldi, több vallás híveit is megszólító fatemplom. A legnépszerűbb, Őrség 6-os nevet viselő, 34 kilométeres túraútvonal az Őrségi népi műemlékek és a szalafői Bivalyrezervátum mellett a Szentgotthárd közelében fekvő, festői szépségű Hársas-tóhoz is elvezet.  

Két keréken a Szigetközben

A Szigetköz gyönyörű természeti környezetében vezető 38 kilométeres kerékpártúra Dunakilitiről indul, és Mosonmagyaróváron, Máriakálnokon, Dunaszigeten és Tejfaluszigeten át ugyanerre a településre tér vissza. Olyan látnivalók esnek útba, mint Mosonmagyaróvár István király által alapított vára, a máriakálnoki Sarlós Boldogasszony kegykápolna, amely egy csodatévő kút fölé épült, és a kálnoki Szűz Mária csodatévő szobra miatt is ismert búcsújáró hely. Dunaszigeten az ökoparkra érdemes egy kicsit több időt szánni, itt akár kenutúrára is indulhattok, Dunakilitin pedig a duzzasztómű jelent érdekes élményt.  

Az egri vártól Verpelétig

Az egri vár falaitól indul, és ide is tér vissza az a viszonylag könnyű, 40 kilométeres kerékpáros túraútvonal, amely az Eger környéki történelmi és természeti értékeken vezet keresztül. Egerszalókon a gyógyfürdőben is megmártózhattok, de ha a „sódombot” megcsodálva inkább tovább tekernétek, a település határában álljatok meg a kaptárköveknél, ahol az itt élők lakóházat, raktárt, pincét, méhkaptárt vájtak a puha riolittufába.

Verpeléten Magyarország legépebben megmaradt vulkáni képződményét, egy parazitakrátert nézhettek meg, amelyet egy elhagyott kőbánya tárt fel. A hegyre egy tanösvényen juthattok fel, a csúcsáról pedig a Tarna-völgy látványában gyönyörködhettek. Egerbe Tarnaszentmária és Egerszólát érintésével visszatérve megnézhetitek az egri várat, a túra pedig az elmaradhatatlan Szépasszony-völgyi borozással zárul.  

Irány a Börzsöny!

A Budapesthez viszonylag közel fekvő börzsönyi kerékpáros útvonal Verőce mellett Kóspallag időtlen házait valamint a Márianosztrai Magyarok Nagyasszonya bazilikát és Szobot érinti. A kevésbé gyakorlott kerékpárosok Szobról vonattal is visszajuthatnak Verőcére, de a Duna menti kerékpárúton biciklivel is végig lehet csinálni a túrát. Érdemes a környékbeli éttermeket, cukrászdákat is felfedezni! 

Falusi hangulat a Zselicben

A Kaposvár – Zselickisfalud – Szenna között vezető körülbelül 50 kilométeres kerékpáros útvonal a vidék legjavával vár. Erdei utak, kis falvak és tájvédelmi körzetek váltakoznak az úton, az éhségeteket pedig helyi specialitások, például szarvasragu és dödölle csillapíthatja. 

+1: Tatabányától Tatáig az Által-ér völgyében – hivatalosan is ez a legszebb kerékpárút

2020-ban első alkalommal hirdették meg Az év kerékpárútja pályázatot, amelyen az Által-ér völgyi kerékpárút Tatabánya és Tata közötti szakasza nyerte el az első helyet. A 21 kilométeres út csodálatos környezetben vezet: a patak töltése és a háttérben húzódó Gerecse látványa tökéletes hátteret ad a kerékpártúrához, amely közben a tanösvények környékén és Vértesszőlős őskori leleteinek kedvéért is érdemes megállni.  

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!