Egerszalók sódombjai

Egerszalók sódombjai EgerszalókMátra–Bükk turisztikai térség

Magyarország valóban ezernyi meglepetést tartogat! Talán nem is hinnétek, de a Heves megyei Egerszalókon egy olyan természeti jelenséget láthattok, amiből a világon csupán három létezik. Indulhatunk? 

A Gyógyvizek Völgye méltán híres az ott található sódombjáról, amit a mélyből feltörő gyógyvíz hozott létre, és alakít mind a mai napig. Ehhez hasonló nem mindennapi természeti képződményt ezenkívül mindössze két helyen: a törökországi Pamukkaléban és az USA Yellowstone Nemzeti Parkjában figyelhettek meg – éppen ezért, ha már az országban jártok, bűn lenne kihagyni. A 410 méter mélyről feltörő, 65–68 °C-os hévíz 1200 négyzetméteres sódombját a Nosztalgia fürdő parkolójából induló ösvény mentén egészen közelről is megcsodálhatjátok. A fürdőzés szerelmeseit pedig várja a Saliris Resort Gyógy- és Wellnessfürdő, amelynek medencéiből közvetlen rálátás nyílik a dombra. A fürdővíz harminc nyomelemet tartalmaz, legfontosabb alkotóelemei a kalcium, a nátrium, a magnézium és a kén. Ez utóbbi miatt a környéket erős kénes szag lengi be, ez azonban ne szegje kedvetek: a látvány és a gyógyhatás ugyanis egészen biztosan kárpótol! 

Kőolaj helyett gyógyvíz

A domb létét annak köszönheti, hogy 1961-ben fúrásokat végeztek a területen. Bár földgázt és kőolajat kerestek, helyettük végül ezt a hévízforrást találták, ami manapság ezrével vonzza az ízületi és reumás betegségekben szenvedőket és persze a fürdőzés szerelmeseit. 2016-ban Egerszalók elnyerte a gyógyhely minősítést. A Gyógyvizek Völgye azonban számos egyéb látnivalót tartogat még! Barangoljátok be a környéket, lessetek be a riolittufa-kőzetbe vájt barlanglakásokba, ahol megismerhetitek a magyar népi hagyományokat is. A Laskó-patak felduzzasztásával létrehozott tavacska kitűnő horgász- és kirándulóhely. Levezetésként érdemes megkóstolni a környék leghíresebb borait, például az egerszóláti olaszrizlinget vagy épp az egri bikavért. Ha városnézésre is vevők vagytok, irány az Egerszalóktól csupán 5 kilométerre fekvő Eger, ahol remek sétát lehet tenni a kulturális és építészeti szempontból is különleges belvárosban.
 

Járd be velünk az országot!