6 látnivaló, amiért érdemes körbekerekezni a Velencei-tavat!

Velencei-tóBudapest környéke turisztikai térség

Az ország egyik legsportosabb vidéke a Velencei-tó környéke, nem csoda, itt minden adott az aktív pihenéshez: csodás környezet és számtalan sportolási lehetőség vár rátok. Pattanjatok biciklire és tekerjétek körbe az ország harmadik legnagyobb természetes tavát! 

Kezdők, újrakezdők vagy veterán bringások, a Velencei-tó körüli 30 kilométeres túra bárki számára élvezetes kaland lehet. Nem véltelenül olyan népszerű célpont a kerékpározók körében, az út ugyanis jórészt sík terepen vezet, a kitérőktől függően pár óra alatt könnyedén teljesíthető. Bringázás közben nemcsak a tó gazdag növény- és állatvilágában gyönyörködhettek, a part menti települések is tartogatnak meglepetéseket, éppen ezért érdemes akár egy egész napot is eltölteni itt.

Ha nem saját kerékpárral érkeznétek, a tó körüli nagyobb településeken, Velencén, Agárdon vagy akár Gárdonyban is bérelhettek magatoknak bringát. A bicikliút többnyire a parton visz benneteket, és csupán Pákozd előtt kell számítanotok egy kis emelkedőre.  

Velencei-tó

Az ország egyik legszebb szabadstrandja vár Velencén

Utatok során, pláne nyáron mindenképp álljatok meg a Velence korzó homos strandjánál, ahol megmártózhattok a tó nátriumban és magnéziumban gazdag vizében, majd hűsölhettek a napernyők alatt. Ha zsúfoltnak érzitek ezt a szakaszt, akkor nem messze innen egy retró szabadstrand is vár benneteket.  

Induljatok madárlesre, irány a Madárdal tanösvény!

A tó délnyugati öblében egy egészen más arcát mutatja a táj. 420 hektáron terül el itt a Velencei madárrezervátum Természetvédelmi terület, amelynek összefüggő nádasában ritka madárfajok élnek. Nagykócsag, kanalasgém, búbosvöcsök, sőt, a sekélyebb területeken kis vöcsök is fészkel. Ősszel vetési ludakat láthattok, sőt nyári lúd, barna és kékes réti héja is rejtőzik a sűrű nádasban. Ha szeretnétek jobban megismerni ezeket a különleges madarakat, akkor a közeli Madárdal tanösvény madárleseit és túraútvonalait ne hagyjátok ki!  

Velencei-tó

Múltidéző kaland bejárni a Várparkot Dinnyésen

Ezen az apró Velencei-tavi településen egy különleges szabadtéri tárlatot csodálhattok meg, ami a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült. A kiállítás a ma már csak romokban létező magyar várak makettjeit vonultatja fel, ráadásul a 35 építmény, csak úgy, mint az eredetiek kőből, fából, téglából, vesszőből és sárból készültek. A kiállítás mellett egy Árpád-kori falumúzeum és természetesen pár aranyos háziállat is vár benneteket.  

A magyar történelem egyik leghíresebb csatahelyszínén vár a Pákozdi Katonai Emlékpark

A Katonai Emlékpark több évtized hadtörténelmét mutatja be. Az 1,6 hektáros területen bekukkanthattok az I. világháborús tiszti barakkba, elbújhattok a II. világháborús lövészárokban, az 1956-os emlékponton pedig egy igazi T-55-ös harckocsival találhatjátok magatokat szemben. A parktól 500 méterre található Don-kanyar Emlékkápolna szintén a kiállítás része, ne hagyjátok ki! 

Sukorói Arborétum

Vaddisznók, fácánok, őzek és szarvasok tanyája a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, ahol tágas réteken legelésznek az állatok. A park területén a Mészeg-hegyi kilátótorony magasából is szétnézhettek, a panoráma a Velencei-tó irányába egészen lenyűgöző. Az arborétum különlegessége, hogy a kis tűzrakóhelyeket bárki igénybe veheti és kedvére sütögethet. 

Halász-kastély

Apró, mégis impozáns kastély vár benneteket Kápolnásnyéken, a neobarokk épület és az 1,5 hektáros kastélypark bőven megéri a kitérőt. A nemrég felújított komplexum látogatótérrel és kiállítóhellyel is rendelkezik, ahol a Velencei-tó és környékben élő történelmét ismerhetitek meg.  

MAGYARORSZÁG CSODÁI - VELENCEI-TAVI NYÁRMagyarország csodái címmel minisorozatot indítottunk még 2020-ban, amely keretein belül alkalmanként kb. egy-egy percben mutatjuk be hazánk egy-egy kincsét, hogy kedvet csináljunk szépséges helyszínek meglátogatásához. Fogadjátok szeretettel a legújabb részt, melyben egy kis nyári hangulatot hozunk a Velencei-tóról.
Magyarország Csodái - Velencei-tavi nyár
Csodás Magyarország: Budapest környéke
Csodás Magyarország - Országos Kéktúra
Magyarország Csodái - Tisza-tó

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!