Robogjatok kisvasúton!

Erdei kisvasútSzilvásváradMátra–Bükk turisztikai térség

A lankás környéket gyalog bejárni szinte képtelenség – pattanjatok fel a Mátra és a Bükk erdei kisvasútjára!

Az ország legmeredekebb kisvasútjaként a híres Szilvásváradi Erdei Kisvasutat jegyzik, amely a Fatelep állomásáról óránként indul. Az 5 kilométer hosszú út során a Szalajka-halastó mellett is elhaladtok, és végül a festői szépségű Gloriett-tisztásra futtok be. Nem ez a vidék egyetlen gőzöse: Egertől északra húzódik az 1915-ben épített Felsőtárkányi Erdei Kisvasút vonala, amely ma igazi turisztikai célpontnak számít, hiszen a Szikla- és a Vöröskő-forrást, valamint az Egres-völgy vadasparkját is érinti.

A Gyöngyös–Mátrafüred vonalon a Mátravasút közlekedik, amelynek párnás, első osztályú kocsiján a 370 méter magas Kozmáry-kilátóhoz, a Szén-patak völgyéhez és a Bába-kőhöz is eljuthattok. A lillafüredi kisvasutat már 1923-ban is használták személyszállításra, a hegyi pálya áthalad az ország legnagyobb kisvasúti hídján, a Mélyvölgyi-hídon.

Síparkok kezdőknek és haladóknak

Ha szívesen sportolnátok a téli időszakban magyarországi síparadicsomokban, akkor látogassatok el a Galyatetőtől alig 6 kilométerre található Mátraszentistváni Síparkba, ahol tíz sípálya vár benneteket. Ha elég bátrak vagytok, célba vehetitek a kékestetői sípályát is, ahol 1014 méterről indul a siklás!

Járd be velünk az országot!