Kóstolási alapismeretek bortúra előtt

PincelátogatásTokaji borvidékTokaj és Nyíregyháza turisztikai térség

Hamarosan borkóstolón veszel részt, de még sosem voltál ilyen eseményen, és tartasz tőle, hogy kilógsz majd a sorból? Most elmondjuk, mire számíthatsz, és mik a leggyakoribb hibák, amelyeket érdemes elkerülni.

Miről szól egy borkóstoló?

A legtöbb esetben egy borkóstoló kezdetén a házigazda bemutatja a borvidéket és a pincészetet, majd végigkóstoljátok a kiválasztott borsort. Előfordulhat, hogy a program része a pincelátogatás is. Ezt azonban jelentősen befolyásolják a helyszíni adottságok, hiszen sok pincészetnél nem feltétlenül egy épületben található a kóstolóhelyiség és a feldolgozó, valamint az érlelőpince.

Még mindig nem számít általánosnak a dűlőtúra, bár kétségkívül egyre népszerűbb. Ilyenkor a vendégeket a házigazdák kiviszik a szőlőbe, hogy testközelbe kerülhessenek legkedveltebb dűlőikkel, és megtapasztalhassák az egyedülálló kilátást. A szőlőt sokan csak érett fürtként ismerik, ilyenkor kiegészülhet a kép bennünk azzal, hogy néz ki a szőlőnövény a szüreti időszaktól eltérő időpontokban.

Mit ne csináljunk?

Kezdőknél az egyik leggyakoribb hiba, hogy rosszul fogják a borospoharat. Azt illik mindig a száránál megfogni, nem a kehelyrésznél. Ennek két oka van. Egyrészt így nem melegítjük fel kezünkkel az ideális hőmérsékleten felszolgált bort. Másrészt, ha közben sajtot majszolunk, ahelyett, hogy zsíros kezünkkel összetapogatnánk a kelyhet, a szárat fogva tiszta marad a pohár. Így pedig tovább gyönyörködhetünk a bor színében.

Miért forgatják a pohárban a bort?

Előfordulhat, hogy azt látjuk, a házigazdánk időről időre megpörgeti a poharában a bort, mielőtt megkóstolná azt. Miért csinálja ezt? Ha az orrunkat a pohár fölé emeljük, és akár finoman bele is dugjuk, érezni fogjuk a bor illatát. Az illat mindig nagyon érdekes tulajdonsága a bornak. Nemcsak borról borra változik, de komoly, hosszabb érlelésen átesett boroknál az is előfordul, hogy az alatt az idő alatt is alakul, ameddig kóstoláskor a kezünkben tartjuk. A forgatás célja, hogy a bor párolgása intenzívebbé váljon, így jobban érezzük az illatjegyeket.

Ne egy hajtásra!

Az ivás és a kóstolás közötti legnagyobb különbség, hogy míg az előbbinél a bor csak mellékszereplő, addig a kóstolásnál odafigyelünk. Kortyról kortyra haladunk, és elmélyülünk a színében, az illatában és az ízében. Ehhez még arra sincs szükség, hogy szakértőként elemezzük a bort, csak fordítsunk figyelmet a részletekre, és adjuk át magunkat az élménynek.

Járd be velünk az országot!