Bük-Sárvár szenioroknak - 5 nap

Írott-kőKőszegBük-Sárvár turisztikai térség
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Vonat
Címkék:
Fürdők és strandok
Gyógyfürdők és gyógyhelyek
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kastélyok, Várak, Paloták
Vallási helyek
Természeti értékek
Bük-Sárvár turisztikai térség
Aktív szeniorok

1. nap

Gondtalan pihenéssel egybekötött gyógykúra a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben

Sárvár tárt kapukkal vár, ahol a Gyógy- és Wellnessfürdőben amellett, hogy jólesően kipihenheted magad, gyógyírra is lelhetsz fájó ízületeidre, reumatikus panaszaidra vagy akár a kellemetlen derék- és hátfájásodra! A kiváló minőségű sárvári gyógyvízzel megtöltött gyógyfürdő szárny mellett elcsábít majd a nyugalom oázisaként számon tartott szaunavilág is, sőt itt akár beutaló nélkül is fel tudnak írni neked kezeléseket és fürdőkúrát a reumatológus szakorvosok. Látogass el a Sárvárfürdőbe, és élvezd a gyógyító habokat! 

Vár hazánk egyik legépebben maradt reneszánsz kastélya, a Nádasdy-vár!

A sárvári Nádasdy-várat a XIII. század végén kezdték el építeni, de fénykorát a Nádasdy család birtoklása alatt élte a XVI-XVII. században. Ennek köszönhető a megannyi változatos kiállítás is: megnézheted többek között az üvegművészet jeles darabjait az üvegkiállításon, a legmagyarabb fegyvernem mindennapjait a huszárkiállításon, a korszakokon átívelő bútorstílusok változásait vagy a Nádasdy órát, az egyetlen műtárgyat, mely az egykori birtokos család hagyatékához tartozik. Az szinte biztos, hogy leginkább a díszterem fog a hatása alá keríteni: ez ugyanis a hazai barokk egyik legimpozánsabb belső tere a káprázatos falfestményeivel, stukkóival. Ha kicsit is érdekel a reneszánsz történelem, itt nyakig elmerülhetsz benne! 

2. nap

Relaxálj a csodatevő gyógyvízben a Bükfürdő Thermal & Spa fürdőkomplexumban!

Magyarország második legnagyobb fürdője kiváló segítséget nyújt szinte mindegyik mozgásszervi betegség kezelésében: itt csodás körülmények között élvezheted a gyógyító termálvíz áldásos hatásait. Ez a – Gyógy- és Strandfürdő, Csúszdapark, Élményfürdő, Szaunavilág és Medical Wellness részleggel rendelkező – fürdőkomplexum olyan gyógykezeléseket kínál, mint például az iszappakolás, a víz alatti sugármasszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna vagy a súlyfürdő; de relaxálhatsz akár a tágas pihenőterekben vagy a zöldellő fák alatt is a szabad levegőn. Légy részese egy valódi testi-lelki felüdülésnek, és próbáld ki a hívogató és spa- és wellnesskezeléseket is!  

Több évszázados szakralitás vár a Szent Kelemen Plébániatemplomban

Látogass el a büki Szent Kelemen Plébániatemplomhoz, melyben megcsodálhatsz mesés román, gótikus és barokk részleteket is! A templomot már a 13. században elkezdték építeni: ezeknek a korábbi koroknak az emlékeit az épület belsejében falképtöredékek őrzik. A falfestések másik része már a barokk jegyében készült az 1700-as évek körül, amikor – majdhogynem – az egész épületet átalakították barokk stílusban. Ez a lebilincselő szakrális helyszín egyhajós, oldalkápolnás épület, s megcsodálhatod itt még az Id. Storno Ferenc által készített látványos főoltárképet is. Tudtad, hogy a templom névadója, Szent Kelemen vértanú az egyház legkorábbi szentjeihez tartozik?

3. nap

Ámulj el az ország egyik legszebb későbarokk épületén: vár a Püspöki Palota!

Magyarország egyik legpompázatosabb későbarokk épülete, az 1783-ban épült Püspöki Palota megannyi lenyűgöző látnivalóval kecsegtet Szombathelyen. Sétálj végig a káprázatos márványlépcsőkön, csodáld meg a hatalmas festményeket, a reprezentatív termeket és szobákat! A kétajtós díszített barokk szekrény, a diófából faragott kanapé, az antik aranyozott csillár, a sárga selyemtapétában tündöklő Sárga Szalon, a díszes velencei tükör és a monumentális freskók mind-mind el fognak varázsolni; de fogadjunk, hogy a mesés Díszterem lesz a kedvenced, mely elegáns, visszafogott színvilágával az egyik legszebb korai klasszicista alkotásnak számít! 

Barangolj a virágzó botanikai különlegességek között a Kámoni Arborétumban!

Egy valóságos városi oázisba csöppensz, ha úgy döntesz, ellátogatsz a Kámoni Arborétumba: ez a hely maga a csoda! Több mint 3200 féle növény nyújtja színek és illatok lenyűgözően harmonikus kavalkádját itt, ahol kellemes tempóban andalogva megcsodálhatod a mesés bazsarózsák, díszgyümölcsfák, örökzöld és lombhullató liliomfák, bambuszok, japán juharok és pünkösdirózsák nyújtotta káprázatos látványt. Séta közben vess egy pillantást a felújított Saághy-kastélyra, a Dendrokolor sziklakertre és a csobogó vízesésre is; ha pedig májusban érkezel, akkor elcsípheted a rododendronok virágzását, aminek emléke biztosan örökké el fog kísérni. Tudtad, hogy ebben az arborétumban található Magyarország legnagyobb hortenzia fajtagyűjteménye? 

Kerülj közelebb a klasszikus ókor megértéséhez az Iseum Savariense Régészeti Műhelyben!

Tekints a világra egy ókori ember szemüvegén keresztül a szombathelyi Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházban – ebben az egyiptomi eredetű, Isis istennőnek emelt templomban. Ismerd meg az antik ember vallásos világlátását a Pannónia ma ismert legfontosabb szakrális leletegyüttese által: csodáld meg a szentélyből származó megannyi értékes régészeti leletet, amelyek közül több is az egyiptomi kultusz és a római császártisztelet hajdani összefonódásáról árulkodik! Az Isis Savaria Otthona című vallástörténeti kiállítás a kor emberének magán és hivatalos mindennapjait tárja a látogatók szeme elé, de időszakos kiállítások és változatos programok is várnak itt egész évben. 

Repülj vissza a 18. századi falusi életbe a Vasi Skanzenben!

A Vasi Múzeumfaluban sétálgatva korhű képet kaphatsz a 18-20. századi falusi életről: a szabadtéri néprajzi múzeumban betekinthetsz a régmúlt egy kis szegletébe, átélheted, milyen volt otthonra lelni egy-egy szegényparaszti, tehetős paraszti és nemesi házban, megcsodálhatod az eredeti berendezési tárgyakat, a konyhai és szobai tüzelőberendezések történeti változásait. Ismerd meg a korabeli gazdasági udvarokat, a későbarokk kápolnát, a fa haranglábat, a szabadkéményes kovácsműhelyt vagy a legősibb háztípust képviselő szlovén füstösházat! Tekintsd meg a skanzenben nevelt őshonos magyar háziállatokat, és ismerd meg a népi gyógyászatban használt növényeket. Ha ennél is aktívabb időtöltésre vágynál, gyere ide a Szent Márton-napi vásár idején! 

4. nap

Időutazás a Jurisics-várban, ahol 11 órakor csendül fel a harangszó

Téged is vonz a történelmi atmoszféra? Akkor ne hagyd ki a Jurisics-várat, mely egészen a régmúltba kalauzol vissza! A – hajdanán vizesárokkal övezett – elővár és belsővár eredetileg gótikus stílusban épült, azonban azóta a reneszánsz és barokk stílusok jegyeit is magán hordozza a büszke épület. A vár nevét a legismertebb kapitánya, Jurisics Miklós után kapta, aki maroknyi seregével 25 napig verte vissza az ostromló török hadakat – ennek a tiszteletére szól a mai napig 11 órakor a harangszó. Ismerkedj meg interaktív módon a középkori fegyverekkel, ámulj el a lenyűgöző reneszánsz árkádos folyosón! Tekintsd meg az aranyszobában őrzött értékes korabeli műtárgyakat, és csodáld meg a nyugati toronyból a történelmi belvárost! 

Ismerd meg a Kárpát-medence és az Alpok találkozásának élővilágát!

Téged is nyugalommal tölt el a természet közelsége? Látogass el a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontba – amely az országban egyedülálló koncepció alapján épült –, és ismerd meg a Kárpát-medence és az Alpok találkozásánál kialakult páratlan élővilágot! Míg az intézmény alsó szintjén a Kőszegi-hegység növény- és állatvilágához kerülhetsz közelebb, a galéria a madarak világába „repít el”, ahol azt is megtudhatod például, hogyan lehet megelőzni a madárbaleseteket. A központban az állandó és időszakos kiállítások a természet szépségeire hívják fel a látogatók figyelmét, mindemellett pedig a környezettudatos életvitelre próbálnak buzdítani. Gyere el, és fogadd magadba a természetet ebben az impozáns épületben!  

5. nap

Bájos kápolna és pazar kilátás örvendeztetnek meg a Szent Vid-hegyen

A Kőszegi-hegységben magasodó Szent Vid-hegyet Közép-Európa egyik legismertebb régészeti lelőhelyeként tartják számon: már a bronzkorban is feküdt itt egy város, majd egy őrtoronynak adott otthont a Római Birodalomban; avarok éltek a környéken, és az Árpád-korban is harcolt itt a török ellen Jurisics Miklós. Itt áll most, immár évszázadok óta ez a fehérre meszelt, piros tetejű, bájos barokk kápolna, mely mai alakját 1859-ben érte el. Csodáld meg a copf stílusú szószéket, a káprázatos Szent Vid szobrot, a Mária mennybemenetelét megörökítő képet, a barokk főoltárt és a Fájdalmas Szűzanya mellékoltárt! A kápolnából kisétálva is lenyűgöző látvány fog várni ­– a panoráma páratlan, és ami a legjobb: az egész autóval is könnyedén megközelíthető! 

Régi idők emlékei a cáki zsúpfedeles pincesoron

A Kőszegi-hegység egyik legkülönlegesebb és egyben legbájosabb látnivalója kétségkívül ebben az alpokaljai kis faluban található: a műemlékvédelem alatt álló cáki pincesor egész biztosan el fog varázsolni a maga kis zsúpfedeles, régi időket idéző borospincéivel. A mára kis skanzenné avanzsálódott pincesorban a múlt szőlészeti-borászati világába nyerhetsz betekintést elsőkézből: a szabadtéri néprajzi múzeumban szőlőpréseket és egyéb borászati eszközöket, sőt még egy érdekes kádárkiállítást is megnézhetsz. Az itteni, agyaggal betapasztott pincék nagy része még a 19. század elején épült tölgy- és gesztenyefa-gerendákból, és némelyik hatalmas festett préseket, gyümölcstartó polcokat is rejt magában. 

Szemet gyönyörködtető tájkép az osztrák-magyar határon: az Írottkő kilátó

A Dunántúl és Burgenland csúcspontja, Írottkő jellegzetessége, hogy az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark az első, osztrák-magyar határon átnyúló natúrpark. A környék egyik leglényegesebb vonzereje a lenyűgöző tájképben rejlik – erről magad is meggyőződhetsz, ha megpillantod a ligetes gyümölcsösöket, az illatozó szőlőültetvényeket, a Gyöngyös patak vízgyűjtőjét, a megannyi csobogó tavacskát és a látványokban gazdag sétára csábító útvonalakat. Feltétlenül látogass el az Írottkő kilátóba, amelyet pont kettészel az államhatár: az épület egyik felében még Magyarországon leszel, a másikban viszont már Ausztria területére téved a lábad!  

EZT NE HAGYD KI!

Járd be velünk az országot!