Balaton családoknak – 5 nap

GömbkilátóBalatonBalaton turisztikai térség
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
kerékpár
autó
Vonat
Címkék:
Fürdők és strandok
Kastélyok, Várak, Paloták
Kultúra és műemlékek
Természeti értékek
Balaton turisztikai térség
Élménykereső családosok

1. nap

Sümegi vár

Magyarország egyik legnagyobb és leginkább épen maradt vára nemcsak méreteinek, hanem sokszínű programjainak köszönhetően is népszerű. A XIII. század végén épült erőd egykori életébe a vártörténeti kiállítások mellett várjátékok, lovasbemutatók engednek betekintést, a vár lábánál található középkori élményparkban pedig interaktív történelemórán vehetünk részt.  

Festetics-kastély

A kirándulás folytatódhat Keszthelyen, az ország egyik legszebb kastélyának felfedezésével! Tegyetek egy sétát a barokk műemlék színpompás parkjában, majd nézzétek meg, hogyan éltek itt a korábbi évszázadokban a kastély urai: a Helikon Kastélymúzeum kiállításon igazi hercegek és hercegnők lakosztályaiban lehet sétálni.  

Zobori Élménypark

Kicsik és nagyok egyaránt találnak izgalmas játékokat a zalaszabari élményparkban. A család legkisebb tagjainak kedvence a beltéri csúszdaház, a vizes játszótér és a játszóház lesz, a nagyobbaké pedig a szabadulószoba vagy a 4DX-mozi a 3D-s Exojet szimulátorral és a VR-zónával együtt. Itt azt is ki lehet próbálni, milyen érzés a világ leghíresebb hullámvasútjain utazni, vadászrepülőt vezetni vagy autóversenyzőként száguldani. 

2. nap

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

Az 1903-ban felfedezett tavasbarlang a város alatt húzódó sok kilométeres barlangrendszer egy rövidebb szakasza. A látogatóközpont gyerekeknek is izgalmas interaktív kiállításán „kőtapogató” és kúszóbarlang is van, és még az is kiderül, hogy néztek ki réges-rég a Bakonyban élő őslények. Ezután 180 méteres szakaszon lehet csónakázni a föld alatt, a kristálytiszta vízen. Egy tipp: ha újra a felszínre értek, sétáljatok el a közeli, mediterrán hangulatú Malom-tóhoz is, ahol színes halak cikáznak a vízben! 

Szigligeti vár

A Balaton-felvidék egyik legszebb vára 750 éve magasodik a Balaton melletti dombon. Soha nem tudták elfoglalni a törökök, egy villámcsapás miatt égett le, később leromboltatták a Habsburgok. Az erőd 2020-ra megújult, több interaktív elemmel, kiállítással és fedett térrel gazdagodott. A tárlatokon egy középkori vár hétköznapjai elevenednek meg a kovácsműhelytől a tömlöctornyon át a fegyverraktárig. 

Folly Arborétum és Borászat

A badacsonyörsi arborétum első különleges fáit és növényeit a dédnagyapa, dr. Folly Gyula ültette a családi birtokon. Most a negyedik generáció gondozza az évszázados fákat, amelyek alatt nyáron is kellemes hűvösben lehet sétálni, és gyönyörködni a panorámában. Az arborétum ideális családi pihenőhely, egy fából készült, tágas játszótér, grillterasz és borászat is tartozik hozzá.

3. nap

Tihanyi Bencés Apátsági Templom és Múzeum, Levendula Ház Látogatóközpont

A csaknem ezer éve alapított apátság a Tihanyi-félsziget világhírű jelképe! Ha megcsodáltátok az I. (Szent) András által alapított monostor templomát, sétáljatok le az altemplomba, amely az apátság alapítójának temetkezési helye is egyben. Az apátságtól tízperces sétával érhető el a Belső-tó partján álló Levendula Ház, ahol izgalmas interaktív kiállítás szól a Tihanyi-félsziget kialakulásáról és a levendulatermesztésről. Az ajándékbolt, a teázó, a kézműves foglalkoztató és az élménykert középpontjában természetesen a levendula áll. 

BalatoniBob Szabadidőpark

A balatonfűzfői parkban akár egy egész napot el lehet tölteni! A két, összesen 1,5 kilométer hosszú bobpályán alagút és 360 fokos kanyar fokozza az adrenalinszintet! A létesítményben ezenkívül fitneszpark, erdei játszótér és többféle kalandösvény várja a különböző korú felfedezőket. Kipróbálhatjátok magatokat a paintball és az íjászat területén is, és a Serpa Kalandpark drótkötélpályáját sem érdemes kihagyni.  

Tagore sétány

A balatonfüredi Tagore sétányon szobrok és emléktáblák mesélnek a város történelméről. A Balaton leghíresebb vízparti alléjának Rabindranáth Tagore Nobel-díjas indiai költő a névadója, példáját követve számos híresség ültetett itt fát. Az árnyas sétányt a Balaton főutcájának is hívják, ahol számos étterem, kávézó és fagyizó várja a vendégeket. Legújabb látványossága a Balaton élővilágát bemutató Bodorka Látogatóközpont és a gyönyörűen felújított Vitorlás tér Bujtor István szobrával.  

4. nap

Veszprémi városnézés

Veszprém középkori hangulatú, kanyargós utcái fölé magasodó várnegyedében egymást érik a múzeumok, a paloták és a templomok, a Tűztoronytól egészen a vár északi fokáig. A belváros dimbes-dombos utcái, apró terei, cukrászdái és különös épületei egy mese helyszínei is lehetnének, a vártól az állatkertig vezető Séd patak völgye pedig rengeteg izgalmas helyet tartogat: patakon átívelő hidak, magas sziklafalak, romok és játszóterek mellett sétálhatunk el.

Veszprémi Állatkert

A hatalmas területen fekvő állatkertben számos egzotikus és zoológiai ritkaságnak számító állatot csodálhatunk meg. A gyerekek kedvencei a mászófákkal berendezett Csimpánzvilág, az Afrika-szavanna kifutó és a Dinópark, ahol a legkisebbek játékos foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg az őslények letűnt világával. 

5. nap

Gömbkilátó

A balatonboglári Várdomb tetején egy kilátó magasodik a táj fölé, amit hivatalosan Xantus János kilátónak hívnak. A 15 méter átmérőjű, 165 méter magasan álló, alumínium vázszerkezetű gömbből minden irányba felejthetetlen a kilátás, de az északi part tanúhegyei a legszebbek a naplementében. 

Balatonboglári Kalandpark

Az innen egypercnyi sétára található kalandparkban a család egyik tagja sem fog unatkozni: favár játszótér, 10 méteres mászófal, 580 méteres bobpálya és íjászat várja a kicsiket és a nagyokat. A kalandpark kialakításánál a legkisebbekre és a haladókra is gondoltak.  

Gránit Gyógyfürdő

Zalakaros nemrég megújult fürdője 25 ezer négyzetméternyi vízfelületet kínál, és minden korosztálynak felejthetetlen élményt nyújt. Nem könnyű választani a termálstrand, az élmény- és gyógymedencék, a csúszdapark és a különféle wellness-szolgáltatások között. Amíg a nagyszülők a Gyógycentrum nyugalmát élvezik, a kicsik kitombolhatják magukat a kétszintes Gyermekvilág élménymedencéiben.  

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!