Közösségi találkozóhely, életérzés és biovásár: a káptalantóti Liliomkert Piac

Lilomkert PiacKáptalantóti Liliomkert PiacBalaton turisztikai térség

A magyar Provence-ként is emlegetett Káli-medence sokak szerint nem egyszerű tájegység, sokkal inkább egy életérzés. Igaz ez a biopiacként indult, de mára turistalátványossággá és egyfajta közösségi találkozóhellyé vált káptalantóti Liliomkert Piacra is.

A Káli-medencébe kirándulók nem egyszerűen a látványosságok, például a szentbékkállai kőtenger vagy a dörgicsei templomromok kedvéért látogatnak ide, hanem azért az egyedülálló hangulatért is, amely a világutazók szerint is páratlan. Romantikus falvak, természeti szépségek követik egymást, mindezeket a helyi finomságok és remek borok egészítik ki.

Biofinomságok a kertből és a kemencéből

Ebbe a miliőbe illeszkedik bele tökéletesen a vasárnaponként reggel 7-től nyitva tartó káptalantóti Liliomkert Piac, amelynek hírneve az országhatáron túlra is elér. A piacot Harmathy Ildikó biológus-mérnök álmodta meg, és hozta létre saját szántóföldjén. Kutatóként pontosan tudta, mekkora szerepe van a minőségi bio-élelmiszereknek a civilizációs betegségek megelőzésében. Ráadásul azt is látta, milyen nehézségekkel szembesülnek a helyi termelők az áruik eladásakor, így elhatározta, hogy megteremti a kereslet és a kínálat találkozási pontját.

Kezdetben néhány árussal indultak, de mára eljutottak oda, hogy ki kellett mondani: a piac jószerivel megtelt, hiszen több száz árus kínálja itt a portékáit. S hogy mi mindent lehet kapni a Liliomkertben? Házi sajtokat, friss töpörtyűt, sonkát, szörpöt, befőtteket, friss és aszalt gyümölcsöket, házi pékárut, süteményt… A finom és egészséges élelmiszerek listája szinte végtelen, de van itt régiség, kézműves ajándéktárgy, könyv és ezernyi más, izgalmas áru.

A különleges ételekhez különleges hangulat is jár!

Ha vásárlás közben megéheznétek, elmajszolhattok párat a még meleg pogácsákból, de egy kemencéből frissen kivett kenyérlángossal is csillapíthatjátok az éhségeteket. Mindezt helyi borral vagy házi pálinkával kísérhetitek, a gyerekek és a sofőrök pedig házi szörpöket kóstolhatnak.

De a káptalantóti piac nem csak az asztali örömökről híres. Bár pusztán áruinak minősége miatt is érdemes ide ellátogatni, nem ez az egyetlen oka annak, hogy az ország legtávolabbi vidékeiről, sőt, külföldről is érkeznek vevők. Sikerének kulcsa a minőség mellett a hangulat, amely a piac növekedése mellett is meg tudott maradni olyannak, mint kezdetben: családiasnak, romantikusnak és hamisítatlanul vidékiesnek. A piacnyitást ma is a kikiáltó szavai jelzik, utána pedig beindul a vásár színes forgataga. A piactér ma egyfajta olvasztótégelyként, közösségi találkozóhelyként működik vidék és város, árus és fogyasztó, sőt, akár művészek és közönségük között. A piaci közösség összetartó csapattá fejlődött, de az ide látogatók között is szövődtek már barátságok. Mert ide nem csak egyszer jönnek el a vevők: aki belekóstolt a finomságokba és az utánozhatatlan hangulatba, később is visszavágyik.

Járd be velünk az országot!