A magyar mediterráneum a Balaton partján: a Káli-medence ékszerei

Káli-medenceBalatonBalaton turisztikai térség

A Balaton-parti Káli-medencét a „magyar mediterráneumnak” is nevezik Toscanára hasonlító lágy lankái és délies hangulata miatt. Fedezd fel te is a tájegység romantikus kis falvait! 

A kicsiny méretű Káli-medence megannyi látnivalójával és különleges geológiai értékeivel valóságos kincsesládának számít a „magyar tenger” partján. Ha egyszer megszemléled a salföldi Kőtengert és végigtekintesz Hegyestűig, vagy elmerengsz Kővágóörs templomdombján, esetleg felfedezed a Kornyi-tó élettel teli vízi világát, hamar megérted, hogy miért is nevezik a maga nyolc falujával ezt a medencét mediterrán vidéknek!  

Miért olyan különleges a Káli-medence?

A Káli-medencét, a Balaton-felvidéki táj e reprezentatív képviselőjét, 1984-ben nyilvánították védetté. Ez nem is véletlen, hiszen ez a tájegység rendkívül változatos geológiai szempontból – számos egyedi természeti értéket csodálhatunk meg itt. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legcsodálatosabb gyöngyszeméhez nyolc falu tartozik; mindegyiknek megvan a maga bájos sajátossága, érdemes őket sorra meglátogatni.  

A Káli-medence bűbájos falvai, izgalmas látnivalói

Ha úgy döntesz, felfedezed a Káli-medence mesés falvait, javasoljuk, hogy szánj egy teljes napot erre a kirándulásra annak érdekében, hogy alaposan magadba tudd szívni a környék egyedi, délies hangulatát. Ha teheted, inkább gyalog, biciklivel vagy akár lóháton járd be a vidéket, így biztosan be tudod fogadni a sajátos tájképi összhang minden egyes látnivalóját. Mutatjuk, az egyes falvakban mit ne hagyj ki semmiképp! 

Kékkút

Ebben a picike faluban megnézhetsz egy több száz éves, szinte meseszerű műemlék tájházat; a szőlőhegyi pincéknél pedig varázslatos panoráma tárul eléd. Menj el a falu határáig, és kóstold meg a Theodóra császárnőről elnevezett savanyúvízforrás ízletes, friss vizét!

Mindszentkálla

A falu szélén tegyél kitérőt a kerekikáli templomromhoz, és nézd meg a honfoglaláskori földvár sáncait!

Szentbékkálla

A Balaton-felvidék egyik legérdekesebb látványossága ehhez a faluhoz köthető, ugyanis itt van egy igencsak különleges kőtenger. A víz- és szélmarta kőhátak, az óriási, bizarr sziklaszirtek, sziklapadok közti ingókövek, a göcsörtös fácskák, cserjék, a felbukkanó templomtornyok olyan egyedi világot tárnak majd eléd, amilyennel még biztosan nem találkoztál.

Balatonhenye

Ha megtűzdelnéd az eddig látottakat még egy pazar kilátással, menj fel az Eötvös-kilátóba; innen fogsz tudni leereszkedni Balatonhenyére, erre az Árpád-kori településre. Nézd meg az itteni lenyűgöző karsztfennsíkot!

Monoszló:

Ezt a falut érintve mindenképp menj fel Hegyestűre – ennek a hegynek az északi felét ugyanis az egykori kőbánya lefejtette, így viszont a megmaradt fele 50 méter magasan fedi fel előtted az öt-hatmillió évvel ezelőtt aktív bazaltvulkán belsejének a titkát! Ez a látvány Európa-szerte is ritkaságnak számít.

Kővágóörs

Itt is megnézhetsz egy érdekes kőtengert – ennek a tengernek az egyediségét a természetes madáritatói adják.

Köveskál

Ez a település számít a tájegység „kulináris központjának” – több emblematikus vendéglátóhely közül is választhatsz, ha feldobnád a napod egy ínycsiklandozó fogással. Köveskál és Kővágóörs között található a Kornyi-tó, mely rendkívül élettel teli vízi világgal rendelkezik. Pihenj meg a tónál, és ámulj el a természet érintetlen csodáin!  

A Káli-medence élővilága: akikkel „meg kell osztanunk” a tájat

Több lelkes társra is számíthatsz a Káli-medence felfedezése során: ezen a vidéken élik önfeledt életüket ugyanis vadrécék, kanalasgémek, gyurgyalagok, őzek, vaddisznók, nyulak, kócsagok és héják is. Ha el tud varázsolni a virágok páratlan szépsége, akkor számíts arra, hogy sok időt töltesz majd védett növények csodálatával: él itt többek között nőszirom, tárnics, lisztes kankalin és kosbor is.

Egy biztos: a virágzó életvilág és a bájos látnivalók tárházának köszönhetően a tájegység bejárása közben lépten-nyomon valami olyanba fogsz botlani, ami teljesen elragadja figyelmed!  

Járd be velünk az országot!