Várnak a káprázatos tihanyi levendulamezők!

LevendulamezőTihanyBalaton turisztikai térség

Olyan élményre vágynál, amely oldja a stresszt, kiragad a hétköznapokból, gyönyörű helyen van, és még bódító illatfelhőbe is burkol? Van egy tippünk: irány Tihany, várnak a csodás levendulamezők! 

A nyár egyik hamisítatlan jele, ha elkezdenek virágozni a levendulabokrok: ilyenkor varázslatos lila színbe és kellemesen bódító illatfelhőbe borulnak a mezők, ami sokakat ösztönöz arra, hogy a levendulák között sétálva gyönyörködjön a látványban, szedjen magának néhány csokrot otthonra a virágból, vagy épp készítsen pár klassz fotót. Az országunkban szerencsére több lehetőség közül is válogathatunk, ha levendulaszedésre adnánk a fejünket – mind közül a legismertebb a tihanyi levendulamező. 

Tihany és a levendulák

Lefogadjuk, ha megemlítjük Tihanyt, az elsők között fogsz asszociálni a levendulára. Gondolkodtál már azon, vajon mi állhat ennek a hátterében? Ez a virág régóta kiemelt szerepet játszik a Tihanyi-félsziget életében: az első levendulást az 1920-as évek közepén telepítették ide az egyenesen Franciaországból származó szaporítóanyaggal. Először a Tihanyi Bencés Apátságtól bérelt területen illatoztak ezek a növények, majd mivel nagy népszerűségnek örvendtek, egyre nagyobb ültetvényeken lehetett a levendulákat megcsodálni. A levendulamezők sikertörténete azóta is egyenesen ível felfelé: Tihanyban minden évben rendeznek „szedd magad” akciót a levendulafesztivál keretein belül, amely mindig sok látogatót vonz a Balaton északi partjához. 

A Balaton Tihany közelében

Miért olyan hasznos a levendula?

Azon túlmenően, hogy a levendula gyönyörű és illatos, ez az egyik legsokoldalúbban felhasználható növény. Erre már az ókorban is ráébredtek – ez volt a szépségápolás meghatározó növénye, innen ered a neve is: a „lavare” szó latinul azt jelenti, „mosni”. De ne is menjünk vissza ilyen messzire az időben, nézzük, milyen jótékony hatásai vannak a levendulának!

Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatással bír.

Illóolajként használva feszültségoldó, enyhíti a fejfájást és a depresszív kedélyállapotot, segít az elalvásban.

Erősíti az immunrendszert; enyhíti a gyulladásos és a reumás izomfájdalmakat.

Jótékony szerepe van a bőrápolásban: nyugtatja a gyulladásos bőrt és az ekcémát, enyhíti a napozás okozta leégést. Fürdővízbe cseppentve bársonyos bőrt eredményez.

Fokozza a testi és lelki frissességet.

Segít az alacsony vérnyomás enyhítésében.

Csillapítja a rovarcsípéseket, gyorsítja a horzsolások gyógyulását.

Hasznos lehet pszichés és idegi panaszok (alvászavar, fejfájás, migrén) esetén is. 

Levendulamező, Tihany

Irány Tihany!

Látogass el Magyarország első ipari célú, nagy levendulaültetvényére, vár a Tihanyi-félszigeten lévő levendulás! Engedd, hogy elvarázsoljanak a provence-i hangulatot idéző lila virágmezők, kóstold meg a levendulás finomságokat, vegyél részt a levendulafesztivál izgalmas programjain, és szedj annyi levendulát, amennyi csak jólesik! Tudtad, hogy Tihanyt pár éve Európa legszebben felújított településének választották? Győződj meg szépségéről a saját szemeiddel; ha pedig már itt jársz, nézd meg a tihanyi bencés apátságot is, a balatoni látnivalók egyik legérdekesebb ékkövét!  

Járd be velünk az országot!