Túralehetőségek egész évben a Keszthelyi-fennsíkon

Szent György-hegyBalaton turisztikai térség

A természet rengeteg olyan dolgot kínál, amely ősszel vagy tavasszal még izgalmasabb, mint máskor. A nyirkos, hidegebb levegő pedig hozzájárul az olykor irreálisnak tűnő élményhez. Ilyenkor lehet a legjobb ködbe vesző, derengő fényképeket készíteni az út során. Most a Nyugat-Balatonon ajánlunk egy kicsit bevállalósabb túrát, ami akár egész évben bejárható!

Hévízi-túra

Magyarországon kevés felszíni melegvíz van. Bőven van termálvíz, de ez ritkán csordogál a felszínen. Kivételt képez ez alól a Hévízi-tó vizét a Kis-Balaton felé levezető patak. A Hévízi-patak épp olyan kristálytiszta, meleg és pont úgy tele van apró halakkal, mint nyáron, csak épp még misztikusabb az élmény. A gőzölgő víz a partjára fagyó zúzmarával pedig álomszép világot eredményez. Sejtelmes élmény, ahogy a hajótokkal eltűntök a vízfelszínt borító ködben.

 

A gőzölgő vízfolyástól padlófűtésessé vált kajakokban felfázni is nehéz. Ilyenkor is rengeteg a lila tavirózsa, a zöldellő vízinövény. Azonban vigyázni kell a ködben hirtelen előtűnő betonzsilipekkel. Útközben akár jégmadárral is találkozhatunk. Úgy egy óra evezés után érünk el az Északi-keresztcsatornához, ahonnan érdemes visszafordulni. Habár az áramlás gyenge, visszafelé azért legalább fél órával többet érdemes az útra szánni. Maga a Hévízi-lefolyó védett természeti területen halad keresztül, így a területre lépéshez engedélyt kell kérni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságtól. Érdemes több héttel előre jelentkezni egy-egy túrára, mert hamar betelnek a korlátozott számban elérhető férőhelyek. Ha még marad erőtök és időtök, akkor a zalaszántói sztúpát az arany Buddha-szoborral is érdemes megnéznetek a közelben, sőt, ilyenkor ősszel akár szarvasbőgésnek is fültanúi lehettek. 

Zalaszántói Béke Sztúpa

Fekete István nyomán

Ha már erre jártok, akkor érdemes megnézni a tavaly átadott és Fenékpusztán található Kis-Balaton Látogatóközpontot, ahonnan elektromos járművel vagy akár kenuval és kajakkal is felfedezhető a Kis-Balaton. A látogatóközpont főbb elemei közé tartozik egy interaktív kiállítás, egy mozi, és egy, a tetőn található tanösvény. A tónak ennek a felén számtalan állatfaj mellett több, mint 300 féle madár fészkel, köztük például a nagykócsag is. A látogatóközpontot a legegyszerűbb a 76-os úton keresztül a Sármellék és Balatonszentgyörgy között található letérőn át megközelíteni. 

Kis-Balaton

Fel a tengerfenékre!

Ha nagyobb kihívást kerestek, akkor érdemes a nem túl távoli Szent György-hegyet megmásznotok. A 414 méter magas tanúhegy lenyűgöző bazaltorgonákkal rendelkezik, a tetejéről pedig rendszeresen indulnak sárkányrepülő és siklóernyősök, kihasználva a szinte erre a sportra teremtett terepviszonyokat és a helyi légáramlatokat. A hegyet a Pannon-tenger üledéke alkotja, amelyre az évmilliókkal ezelőtti vulkánkitörések bazaltja lerakódott. A lávát a kihűlés során repedések járták át, amelyeket a fagy, a szél egyre tágított, formált. A néhol 30 méterre az ég felé nyúló, 1-2 méter vastag bazaltoszlopok elképesztő látványt nyújtanak közelről. Az orgonák tetejére ösvények vezetnek fel, ahonnan megcsodálhatjátok az egész környéket. 

Lengyel-kápolna, Szent György-hegy, Balaton

Ilyenkor jó dagonyázni

Bár a Balaton Off Road Fesztivál augusztus végén van, a cserszegtomalyi pálya ilyenkor is kipróbálható. A zuhanyozás utána kötelező! 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!