A fürdők országa

Magyarország oszmán megszállása nem korlátozódott Budapestre – az egész országban elterjedt a fürdőkultúra.

Magyarország hamam-örökségének ékes példája a Budapesttől 140 kilométerre található Eger. Itt a fürdőzők egy négyszáz éve épült, azóta felújított aranykupola alatt áztathatják magukat. A hagyományos nyolcszögű medence és a kétszázezer darab aranyozott mozaikkő autentikus légkört sugároz, amit az itt kínált habmasszázs vagy almatea csak fokoz.

 
Magyarország délkeleti részén fekvő Makó a neves építész, Makovecz Imre által tervezett templomszerű épületben lehet fürdőzni. A Hagymatikum épülete utal népi és pogány hagyományainkra, úgymint például Makó jellegzetességére, a hagymára. A barlangmedencében megtapasztalhatsz egy trópusi vihart, játszhatsz szabadtéri sakkot télen és ellazulhatsz a Maros folyó gyógyiszapjában.

 
A Szeged belvárosában a százéves Anna fürdő neoreneszánsz épülete, műemléki környezetben található. A fürdő gyógyvize, melyet Annavíznek (vagy Anna-víznek) is neveznek, 52 C°-on tör a felszínre. A gyógyászat mellett különböző wellness szolgáltatások kipróbálása és éjszakai fürdőzésre is van lehetőség.

A légúti megbetegedésben szenvedők ellazulhatnak a Balaton északi partjánál található Tapolcai-tavasbarlangban. 14–16 °C-os, magas páratartalmú, regeneráló ionokat és minimális port tartalmazó levegőjével Tapolca régóta szolgál egészségmegőrzési célokat. A II. világháborúban a barlangot menedékhelyként használta a felette lévő kórház, és a betegek ekkor állapotuk javulását tapasztalták. Ezt a hatást ma a közelben épült, az aktív kikapcsolódást szorgalmazó szálloda vendégei is élvezhetik.
A kelet-magyarországi Hajdúszoboszló Európa egyik legnagyobb fürdőközpontja. Nevezetes még az Aquaticum Debrecen SPA Debrecenben, a Miskolctapolca Barlangfürdő és a Nyíregyháza városközpontból könnyen megközelíthető Sóstógyógyfürdő. Külön említést érdemel Egerszalókon a sódomb, amely természetesen kialakult nagy domb köré egy luxusüdülőhely épült. Az itteni vizek különös gyógyhatása bizonyított. Magyarország nyugati részén Sárvár gyógyvizei két forrásból törnek fel a föld mélyéből, és kiterjedt fürdőkomplexumot táplálnak.
Délebbre Gyula egyedi várfürdője egy középkori erőd mellett épült, amit 450 évvel a török megszállás után, 1970-ben alakítottak át rekreációs területté. A hatalmas, nagyrészt szabadtéri Harkányfürdő meddőségi és ízületi problémák megoldásában nyújthat segítséget.

Járd be velünk az országot!