A fürdők országaMagyarország oszmán megszállása nem korlátozódott Budapestre – az egész országban elterjedt a fürdőkultúra.

Magyarország hamam-örökségének ékes példája a Budapesttől 140 kilométerre található Eger. Itt a fürdőzők egy négyszáz éve épült, azóta felújított aranykupola alatt áztathatják magukat. A hagyományos nyolcszögű medence és a kétszázezer darab aranyozott mozaikkő autentikus légkört sugároz, amit az itt kínált habmasszázs vagy almatea csak fokoz.
A román határ menti Makón a neves építész, Makovecz Imre által tervezett templomszerű épületben lehet fürdőzni. A Hagymatikum épülete utal népi és pogány hagyományainkra, úgymint például Makó jellegzetességére, a hagymára. A barlangmedencében megtapasztalhatsz egy trópusi vihart, játszhatsz szabadtéri sakkot télen és ellazulhatsz a Maros folyó gyógyiszapjában.
A szerb határ menti Szegeden lévő százéves Anna Fürdő neoreneszánsz épületében éjszakai fürdőzésre is van lehetőség.

A magyar fürdők gyógyítani is képesek. A légúti megbetegedésben szenvedők ellazulhatnak a Balaton északi partjánál található Tapolcai-tavasbarlangban. 14–16 °C-os, magas páratartalmú, regeneráló ionokat és minimális port tartalmazó levegőjével Tapolca régóta szolgál egészségmegőrzési célokat. A II. világháborúban a barlangot menedékhelyként használta a felette lévő kórház, és a betegek ekkor állapotuk javulását tapasztalták. Ezt a hatást ma a közelben épült, az aktív kikapcsolódást szorgalmazó szálloda vendégei is élvezhetik.
A kelet-magyarországi Hajdúszoboszló Európa egyik legnagyobb fürdőközpontja. Nevezetes még a Nagyerdei Gyógyfürdő Debrecenben, a Miskolctapolca Barlangfürdő és a szabadtéri Sóstógyógyfürdő Nyíregyháza mellett. Külön említést érdemel Egerszalókon a sódomb, amely természetesen kialakult nagy domb köré egy luxusüdülőhely épült. Az itteni vizek különös gyógyhatása bizonyított. Magyarország északnyugati részén Sárvár gyógyvizei két forrásból törnek fel a föld mélyéből, és kiterjedt fürdőkomplexumot táplálnak.
Délebbre Gyula egyedi várfürdője egy középkori erőd körül épült, amit 450 évvel a török megszállás után, 1970-ben alakítottak át rekreációs területté. A hatalmas, nagyrészt szabadtéri Harkányfürdő meddőségi és ízületi problémák megoldásában nyújthat segítséget.

Járd be velünk az országot!