Szálljatok vízre Budapest környékén!

Budapest környéke turisztikai térség

A vízi sportok szerelmeseinek nem kell messzire menniük a fővárostól, ha a kedvenc sportjuknak szeretnének hódolni. Kezdők és profik, kajakosok és wakeboardosok egyaránt remek helyeket találnak a fővárosban és környékén. 

A vízen, különösen a szabad vízen sportolni mindig különleges élmény. Akár egy nyugodt, a város zaját kikapcsoló kenutúrára, akár az erőtöket és ügyességeteket próbára tevő wakeboardra, akár a viszonylagos újdonságnak számító SUP-túrára vágytok, Budapest környékén hihetetlen a választék vízi sporttelepekből. 

Kajakkal, kenuval a Dunán

A város egészen más arcát mutatja a vízről, mint a szárazföldről. Ha a Dunáról, kajakkal, kenuval is szívesen felfedeznétek a főváros különböző részeit, béreljetek hajót, és máris indulhat az izgalmas túra. A kajakosok, kenusok kedvenc helye a római-parti Béke csónakház, ahol az amatőröket és a gyakorlott sportolókat is várják. A csepeli Kolonics György Vízisport Központban a túrakenu és a tengeri kajak mellett az összeszokott társaságok 10-20 személyes sárkányhajót is bérelhetnek. A BEAC Vízisporttelepe a Duna ráckevei ágán működik, itt várja az alkalmi sportolók mellett azokat is, akik egyesületi színekben, rendszeresen szeretnének vízre szállni.  

Kajakos, Duna

SUP, az új szerelem

Az utóbbi években lett itthon is rendkívül népszerű a SUP, azaz a Stand Up Paddle. Bár a SUP-deszka, ahogy a neve is mutatja, alapvetően állva evezésre lett kitalálva, térdelve és ülve is használható, sőt, akár kiegészítő ülést is be lehet szerezni hozzá. A kezdőknek való változat abban segít, hogy a borulások ne vegyék el a kedvét annak, aki még csak most ismerkedik a SUP-pal. Budapesten több társaság is szervez túrákat. A SUP Budapest a Római-partról kiindulva vezet végig a Duna budapesti szakaszán. A hajnali túra, amelyben a vízről nézhetitek meg az ébredő várost, semmihez sem hasonlítható élmény. De kirándulhattok a Lupa-szigethez, az augusztusi csillaghullás idején pedig a Szentendrei Dunaágban az Egyfás-szigethez is. A Supremium túráin a Ráckevei Duna-ág élővilágával ismerkedhettek meg közvetlen közelről, a haladók pedig evezéstechnikai órákat is vehetnek. Taksonyban valóságos kis vízi csodaország vár, ahová elmenekülhettek a város zaja elől. A SUP The Lifestyle túráin a hajnali Parlamentet ugyanúgy megnézhetitek, mint a dunai naplementét.  

Sebességbe kapcsolva: wakeboard és jetski

A nagyobb sebességre vágyókat várja a jetski és a wakeboard, valamint a vízisí. A jetskizők a Gyáltól kissé délre fekvő Fundy-tavon vagy a Bugyi és Délegyháza között elhelyezkedő Palms Beach Jet Ski tavon gyakorolhatnak. A wakeboardosok az Omszki-, a Lupa- és a dunavarsányi Rukkel-tavon is próbára tehetik magukat. Dunavarsányban, a Jade Beach-en a Waterworld Waterski Club-ban a wakeboard és a vízisí mellett olyan különlegességek várnak, mint a wakesurfing, a wakeskating és a vicces, felfújható fánkok és banánok, amelyekkel motorcsónak mögött lehet száguldozni. Ha pedig átmenetileg mégis valami nyugodtabbra váltanátok, a legtöbb helyet átülhettek a SUP-ra is.  

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!