A fürdővárosok királynője

Gellért gyógyfürdőBudapestBudapest környéke turisztikai térség

A világ egyetlen fővárosa sem büszkélkedhet annyi termálvizes fürdővel, mint Budapest. Terápiás céllal és kikapcsolódás gyanánt egyaránt érdemes időt szakítani a város termálfürdőinek felfedezésére. A budapesti városnézés nem lehet teljes anélkül, hogy ellátogatnánk a fürdőkbe, ahol valósággal megelevenedik előttünk a történelem. 

A magyar főváros fürdőiben és termálvizes forrásaiban több mint kétezer éve mártóznak meg az emberek. A környéken a rómaiak teremtették meg a virágzó fürdőkultúra alapjait, amely a XV–XVI. századi török hódoltság alatt újabb fürdőkkel és számos, a mai napig működő létesítménnyel gazdagodott. A fővárost a föld alatt fakadó meleg vizes források hálózata tette ideálissá a fürdőkultúra kialakulásához. A vizek több mint száz mesterséges kúton keresztül, illetve sok esetben természetes formában törnek a felszínre. A termálvizek közt találunk kellemesen langyosakat is, a legmelegebb azonban 77 °C-os.

Budapest továbbra is tudatosan előnyére fordítja természeti adottságait. A XIX. században számos neves fürdő épült, amelyeket az elmúlt években egymás után újítottak fel. Ez azonnal szembetűnik a városba látogatva, ugyanis a hagyományok új fürdőkomplexumok formájában élnek tovább. A termálvizek jótékony hatása 14 különböző fürdőben élvezhető. A nagyjából 1,8 millió lakossal rendelkező főváros nem mellesleg egy igazi nyüzsgő metropolisz, amelyet a történelem különböző korszakaiból fennmaradt csodálatos építészeti alkotások tárháza, a Duna lenyűgöző panorámája, valamint az élénk kulturális élet tesz még különlegesebbé. 

Patina és művészet

Budapest néhány fürdője olyan hangulatot áraszt, mintha egy múzeumban ejtőznénk. A Széchenyi gyógyfürdő lélegzetelállító komplexuma a Városliget kellemes zöldövezetében terül el a pesti oldalon. Az Osztrák–Magyar Monarchia stílusjegyeit magán hordozó épület impozánsan tornyosul a park zöld fái fölé, és inkább kastély, mint fürdő benyomását kelti a szemlélődőkben. A vízkedvelőket összesen 21 medence várja; ezek közül három szabadtéri. A nappali órákban medencében sakkozók épp olyan természetes részét képezik a közegnek, mint a „sparty” elnevezésű éjszakai zenés fürdőestek színkavalkádja.
A Budai-hegység tövében elterülő Gellért gyógyfürdő szintén felejthetetlen látvány, ugyanis a Duna legszebb szakasza mellé épült. A közel százéves szecessziós épület folyosói több sikeres filmben is visszaköszönnek: a türkizkék Zsolnay csempék, az ólomüveg ablakok és a különböző szobrok számtalan művészt megihlettek már. A Szent Lukács Gyógyfürdő szintén nagy népszerűségnek örvend a művészvilágban, számos híres törzsvendége van a fürdőnek, akik tiszteletére emléktábla és domborművek kerültek elhelyezésre. A fürdő udvarának falán márvány hálatáblák találhatók, melyek a fürdő vizének tulajdonítható csodás gyógyulásról emlékeznek meg.

Történelmi törökfürdők

Budapest gazdag történelmi örökségének egyik egyedi vonása, hogy a város több pontján is eredeti törökfürdőket csodálhatunk meg. A XVI. századi Irgalmasok Veli Bej Fürdője a teljes körű renoválást követően ismét régi pompájában tündököl. Mindenképp szánjunk néhány percet a hihetetlenül nagy műgonddal megalkotott mozaikdíszek tanulmányozására, amelyek a korábbi Oszmán Birodalom művészetét juttatják eszünkbe. A Gellért-hegy lábánál elhelyezkedő, közel 450 éves Rudas gyógyfürdőt szintén nemrég újították fel. A látogatók a hagyományos törökfürdők légköre mellett kiélvezhetik az épület tetején található panorámamedencét is, ahonnan pazar kilátás nyílik a Dunára és annak hídjaira.

Családi élmények

A budapesti Margitsziget számos különleges élményt tartogat a látogatók számára. Ezek közül vitathatatlanul kiemelkedik az a lehetőség, hogy a gyönyörű zöld növényzettel borított, parkosított szigeten fürdőzzünk, egy igazi világváros kellős közepén. 1919 óta itt várja vendégeit a főváros legrégebbi szabadtéri strandfürdője, a Palatinus. A létesítmény manapság többek között időmérő órákkal felszerelt óriáscsúszdákkal és 14 medencével várja a napimádókat.
Az Aquaworld családi élményfürdő Budapest egyik legújabb vízikomplexuma a város peremén. A fürdő látványos belterét a dél-ázsiai Angkor ősi városának romjai inspirálták, a hatalmas, ötemeletes, kupolával fedett létesítmény összesen 4000 négyzetméternyi vízfelületnek ad otthont. A komplexum 15 különböző medencével, 11 csúszdával és felejthetetlen kalandokat ígérő, szédületes kötélpályákkal várja a látogatókat.

Világsztárok a medencében

A neves Gellért gyógyfürdőben nagy eséllyel futhatunk össze hírességekkel. A fürdő vendégei között megfordult már I. Julianna holland királynő, a korábbi amerikai elnök Richard Nixon, a zeneszerző Andrew Lloyd Webber, a hegedűművész Yehudi Menuhin, valamint olyan világhírű színészek, mint Uma Thurman vagy Ryan Gosling.

Járd be velünk az országot!