Bük és Sárvár: a csodatevő gyógyvizek vidéke

Bükfürdő Thermal & SpaBükfürdőBük–Sárvár turisztikai térség

Vas megye két nemzetközileg ismert gyógyfürdőt is magáénak tudhat, melyek közt mindössze 25 kilométer a távolság. Bükön és Sárváron egyaránt a '60-as évek óta működik fürdő, melyek mára számtalan fejlesztésen estek át – de a térségben további kisebb, kevésbé ismert fürdőket is találni, ahol családias hangulatban ejtőzhetünk.

Nagy volt az ámuldozás, amikor 1957-ben Bükön a kőolaj helyett gyógyvíz tört fel a földből. Előbb a helyiek körében terjedt el az „árokfürdőzés”, hamarosan azonban hivatalosan is megnyitott a Büki Gyógyfürdő. A kis falu azóta népszerű fürdővárossá nőtte ki magát, ahová külföldről is özönlenek a turisták. Mára hatalmas komplexummá bővült a Bükfürdő Thermal & Spa, négy kútból kinyert termálvize gyógyvíz minősítésű. Egyedi összetételük, alkáli-hidrogén-karbonát-, kalcium-, magnézium- és fluortartalmuk, valamint ásványianyag-tartalmuk nemzetközi összehasonlításban is igen magas. A különleges, sárgás, sűrű víz széles körben alkalmazható: gyulladáscsökkentő és keringésjavító hatása miatt mozgásszervi, nőgyógyászati-urológiai, valamint emésztési problémák esetén egyaránt. Kültéri és beltéri gyógymedencékben is élvezhetjük jótékony hatásukat, ugyanakkor számtalan más típusú fürdőzésre is alkalom nyílik az új fedett élményrészlegen a sodrófolyosóban, a pezsgőfürdőben, fényekkel felturbózott csúszdákkal.

Gyerekkel még jobb!

A fürdő nagy előnye a kinti hatalmas park, ahol a nagy kiterjedésű zöldfelületen és az árnyat adó fák alatt teltház esetén sincs az az érzésünk, hogy tömeg van. Sportolásra alkalmas úszómedence is akad kint. Gyerekeknek a terep igazi paradicsom: vizes játszótér, delfines és macis pancsoló, kosárlabda-medence, interaktív cápabarlang, felnőttek számára is hullámvasútélményt nyújtó kültéri és beltéri csúszdák állnak rendelkezésükre. A pazar szaunavilághoz kültéri ördögszauna és finn erdei szauna is tartozik, de tartsuk szem előtt, hogy Bükfürdőn ez a részleg textilmentes övezet.

Gyógyulás és felüdülés egyszerre

Több kaland- és játszóparkot is kipróbálhatunk a környéken, például a közvetlenül Bükön található Kristály Torony háromszintes kalandpályáját, de mindez csak Bükfürdő élményszolgáltatásait fedi le. Gyógyászati célú többhetes kúrák, komplex, tradicionális és modern spa-kezelések egész tárháza várja a gyógyulni vágyókat a fürdőgyógyászati részlegen, és külön program szól a csontritkulásban érintetteknek, reumás panaszoktól szenvedőknek. Mára az egészségturizmus egyik fontos célpontja lett Bük, a gyógyvíz köré más szolgáltatók is épültek, például a diagnosztikára hangsúlyt helyező Caramell Medical Center.

Míg Bükfürdőn és az ország legtöbb termálvizes fürdőjében a véletlennek köszönhető, hogy a kincset érő vízre rábukkantak, addig Sárváron kifejezetten keresték a termálkutakat a '60-as években. Kétféle gyógyvizet is találtak: 1200 méter mélységből 43 °C-os, 2000 méterről pedig magas sótartalmú, 83 °C-os gyógyvíz tört fel. Utóbbiból készült lepárlással a legendás Sárvári Termálkristály sója, amely kádfürdőben alkalmazva igencsak hatásos nőgyógyászati, bőrgyógyászati vagy alhasi panaszok ellen. Reklámja a retró magyar hirdetési szakma emblematikus darabja a '80-as évekből. Sajnos a cég csődbe ment, de tervezik, hogy a Sárvári Termálkristályt újra gyártani fogják. 

Wellness gondosan szeparálva

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő medencéiben a sósban nem, csak a 43 °C-os alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvízben merülhetünk alá, mely főként nátrium-kloridot, hidrogén-karbonátot és nyomelemeket tartalmaz, és mozgásszervi megbetegedésekre, sérülésekre, neurológiai panaszokra jó. Külön figyelmesség, hogy a gyógyfürdő- és élményrészleget egy folyosóval választják el a családi szárnytól, így előbbiben zavartalanul ejtőzhet a négy félig fedett és a beltéri medencében az, aki kikapcsolná a gondolatait.

A családi részlegen ezzel szemben szabadon tombolhatnak a legkisebbek is családjuk körében a csúszdákkal, víziágyúkkal és spriccelőkapuval ellátott gyermekmedencében vagy a hullámmedencében, a bébimedencében, illetve az épületen belül és kívül kanyargó óriáscsúszdákon. Még óvónők által felügyelt, ingyenes játszóház is van a közös pancsolásban elfáradt szülők megsegítésére. Májustól szeptemberig a kültéri részleg is nyitva áll élménymedencékkel, változatos csúszdákkal, fejesugró öböllel, a kicsik nagy örömére kalózhajóval és vízivárral felszerelt kalandmedencével, sportpályákkal, játszótérrel. Érdekesség, hogy a Sárvári Gyógyfürdő nem az egyetlen gyógyhely a városban: gyógyhellyé minősítették a Nádasdy-vár melletti Sárvári Arborétumot is.

Távol a tömegtől

Sárvár–Bük térségében további kicsi, de hangulatos termálfürdőket is kipróbálhatunk. A celldömölki Vulkán Gyógy- és Élményfürdő az ötmillió éves vulkanikus hegy, a Ság lábánál található, és nyolc – magas nátrium-hidrogén-karbonát-tartalmú gyógyvízzel töltött – medencét kínál a fürdőzőknek. A hegy másik oldalán, Mester községben is találunk egy családias hangulatú fürdőt: a Mesteri Termálfürdő és Camping a kalcium–magnézium–hidrogén-karbonátos termálvizét „földes-meszes” víznek is nevezik, magas szénsavtartalma a keringésnek is jót tesz. 

Járd be velünk az országot!