Budapest környéke családoknak – 5 nap

Pákozdi katonai emlékparkPákozdBudapest környéke turisztikai térség
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
Vonat
autó
Címkék:
Kastélyok, Várak, Paloták
Kultúra és műemlékek
Természeti értékek
Budapest és környéke turisztikai térség
Élménykereső családosok

1. nap

A gyerekek és felnőttek számára is izgalmas többnapos családi programot tervezel? Fedezzétek fel Budapest 50 km-es vonzáskörzetét, ahol igazi kuriózumok, Guinness rekorderek és csodaszép tájak várnak benneteket. Az ötnapos túra a Budapesttől keletre található Gödöllőn indul, a végcél pedig egy titokzatos marsbéli táj Gánton.

Királyi kalandozások és lovasélmények

Gödöllő városában, pár utcányival a panelek mögött Magyarország legnagyobb barokk kastélya várja, hogy felfedezzétek termeit. A XVIII. században épült műremek több évszázad történelmét felölelő állandó kiállításokkal vár benneteket. Eredjetek a Sisi-kultusz nyomába, és derítsétek ki, hogyan ütötte el itt az időt a legendás Erzsébet királyné. Lessetek be az Európa-szerte egyedülálló barokk színház kulisszái mögé, majd irány a föld mélye, és nézzétek meg a Horthy-bunkert is. Utóbbiban a II. világháború idejéből származó korhű bútorok mellett régi híradókat nézhettek, és meghallgathatjátok Karády Katalin legismertebb dalait is. A gyerekeket biztosan elvarázsolja majd az a történelmi sokszínűség, amellyel a kastély falain belül találkozhatnak, de ne hagyjátok ki a csodaszép parkot se – megéri tenni benne egy kiadós sétát!

Magyar lovashagyományok elevenednek meg a Lázár Lovasparkban

A kastélytól alig 10 kilométerre található Domonyvölgyben, a Lázár Lovaspark 9 hektáros területén hagyományos magyar falusi miliő vár benneteket. A programok sorában lovasbemutató, falusi udvar és hamisítatlan magyar fogások gondoskodnak arról, hogy kicsik és nagyok is jól érezzék magukat. Na meg persze a festői környezet, ahol jó megpihenni a nap végén.  

2. nap

Játékország és egy feledhetetlen kastély

Hetedhét Játékmúzeum a Heimer-házban

Másnap keljetek át a Dunán, és meg se álljatok Székesfehérvárig. A Heimer-házban található Hetedhét Játékmúzeum több évtizedes múltra visszatekintő tárlatán bizonyára magával ragad majd benneteket a nosztalgia. A kiállítás remek alkalom arra, hogy meséljetek a gyerekeknek saját gyerekkorotokról, de közben vegyétek szemügyre a Moskovszky-gyűjteményt is. Még az is megeshet, hogy olyan játék étkészletre bukkantok, amely szarvasbogár agancsából készült. A kiállításon Réber László grafikusművész rajzait és híres meseillusztrációit is megcsodálhatjátok.

A Bory-vár Székesfehérváron

Ha már igazán mesés hangulatban vagytok, akkor keressétek fel a Székesfehérvár külvárosi részében, az Öreghegyen található Bory-várat. A Bory Jenő szobrászművész, egyetemi tanár által negyven nyáron át épített épületegyüttest már a Guinness Rekordok Könyve is felvette jegyzékébe. Lenyűgöző, hogy a szobrász többnyire egymaga építette a várat, és csak a képzelete vezette a munkálatok közben. Az épület ma múzeumként látogatható, a kép- és szoborkiállítás mellett érdemes alaposan bejárni; a gyerekek különösen élvezik majd a tornyokba vezető spirállépcsőket, rejtett utakat és átjárókat.  

A Sóstói Látogatóközpont

A vadonatúj Sóstó Látogatóközpont ismeretterjesztő programokkal, játékokkal és túravezetéssel vár benneteket. A 218 hektáros természetvédelmi területen sétautak, tanösvények, interaktív madárles és játszótér gondoskodik arról, hogy mindenki jól érezze magát. Sőt, akár piknikezhettek is egy jót a helyszínen, hiszen minden adott hozzá: jó levegő és a buja természet. Ha nem csomagolnátok élelmet, akkor sem maradtok éhen: a helyszínen működő büfében találtok harapnivalót. A kirándulás zárásaként üljetek autóba vagy szálljatok vonatra, és látogassatok el az ország harmadik legnagyobb tava, a Velencei-tó partjához. A tó és környéke igazi sportparadicsom; béreljetek biciklit és tekerjétek körbe! A 33 kilométernyi jól kiépített kerékpárútnak köszönhetően a túra a gyerekekkel is nagy élmény lesz. Ha nyugalmasabb levezetésre vágytok, akkor a megújult kikötőből akár sétahajóval is felfedezhetitek a tavat és a környék településeit.  

3. nap

Mozgalmas és sokszínű agglomeráció

Emese Park, Szigethalom

Túrátok harmadik napján a Budapesthez közeli Ráckeve és Szigethalom kalandos programjaira csábítunk benneteket. Reméljük, jót pihentetek, mert igazán eseménydús nap vár rátok! Reggeli után az első állomásotok Szigethalom legyen, ahol megnézhetitek, hogy ezer évvel ezelőtt hogyan élték mindennapjaikat a magyar emberek. Az Emese Parkban, az egykori laktanya területén a szervezők és a park működtetői egy Szent István-korabeli települést hoztak létre. Természetesen a házak üresen nem lennének túl érdekesek, ezért az Emese Park több fős csapata nap mint nap korhű ruhákat öltve mindent megtesz azért, hogy megelevenedjen a történelem. Itt megismerkedhettek a magyar kézműves hagyományokkal, az állattartás és a növénytermesztés körüli feladatokkal, de a fegyveres harc gyakorlását is bemutatják a múzeumfalu férfijai. Ezenkívül lovagolhattok, és még az íjászatot is kipróbálhatjátok! Ha mindent láttatok, akkor irány Ráckeve. A település városházi épületének tornyából, a Tűztorony-kilátóból vessetek egy pillantást a tájra. A 40 méteres magasságból tiszta időben a budai hegyek jól kivehetők, de a sasszeműek akár a Velencei-dombságig is elláthatnak. Ráckevén áll Magyarország egyetlen gótikus, szerb ortodox temploma – utatok következő állomásaként keressétek fel a házak között ezt a kőfallal körülvett építményt.  

Uzsonna után csapjatok fel molnárnak!

Tudtátok, hogy nemcsak szárazföldi, hanem vízimalmok is működtek egykor a Dunán? A Ráckevei-Duna partján az országban egyedülálló hajómalom pontosan úgy működik, mint a klasszikus alulcsapós vízimalmok, azzal a különbséggel, hogy ez a szerkezet a vízen van. A hajómalom helyét régen változtatni lehetett aszerint, hogy hol volt jobb a vízjárás. 2010 óta egyre több család látogatja meg a nem mindennapi hajómalmot, ahol igen szórakoztató múzeumot rendeztek be. A gyerekek maguk őrölhetik a búzát, megtapasztalhatják, mi a különbség az egyes búzadarák és lisztek között, sőt, az itt őrölt lisztet meg is vásárolhatjátok! 

4. nap

Pákozdi Katonai Emlékpark

Nyújtózkodás és egy kiadós reggeli után ideje elindulni túrátok negyedik napjára. Ha azt mondjuk, Pákozd, mi jut az eszetekbe? Bizony, itt volt az 1848–49-es szabadságharc első csatája, ahol a magyarok sikerrel állították meg az ellenséget. Az esemény emlékére 2010-ben létrejött a Katonai Emlékpark, amely több évtized hadtörténelmét hivatott bemutatni. Az 1,6 hektáros területen bekukkanthattok az I. világháborús tiszti barakkba, elbújhattok a II. világháborús lövészárokban, az 1956-os emlékponton pedig egy igazi T–55-ös harckocsival találhatjátok magatokat szemben. A parktól 500 méterre található Don-kanyar Emlékkápolna szintén a kiállítás része, ne hagyjátok ki. Ha megszomjaztatok, netán elkortyolnátok egy kávét, a kávézóban és annak teraszán felfrissülhettek. 

Várpark és Skanzen Dinnyésen

Ha bejártátok a részben szabadtéri, részben fedett tárlat minden pontját, akkor irány a 10 kilométerre, az M7-es autópálya túlsó felén található Dinnyés. Ezen az apró Velencei-tavi településen egy Guinness-rekorder látnivaló vár rátok. Az itt található Várpark és Skanzen Alekszi Zoltán alkotása, aki gyerekkori álmát váltotta valóra a területen. Az impozáns szabadtéri kiállításon a már csak romokban létező történelmi magyar várak makettjét csodálhatjátok meg. A tárlat különlegessége, hogy a 35 vár a területen eredeti elhelyezkedése szerint áll, ráadásul akár az eredeti építmények, ezek is kőből, fából, téglából, vesszőből és sárból készültek. A kiállítás mellett egy Árpád-kori falumúzeum is vár benneteket. A skanzen legkülönlegesebb látnivalója a XI. századi fatemplom, emellett a faluban mesteremberek és jó pár háziállat is vár benneteket.  

A természet a legjobb recept

A nap zárásaként mit szólnátok egy kis természetjáráshoz? A Dinnyésnél található, három szakaszból álló, összesen 15 kilométer hosszú Madárdal tanösvény különleges túrával várja a látogatókat. A túra során különleges madarakkal, nádirigóval, nagy kócsaggal és bölömbikával is találkozhattok, de az őshonos háziállatok, szürke marha és rackajuh is elkísérnek titeket az úton.  

5. nap

Égig érő fák...

Nincs is jobb annál, mint égig érő fák között sétálva köszönteni a napot. Ha ti is így gondoljátok, akkor a túrátok utolsó napját kezdjétek az Alcsúti Arborétumban, amely a fővárostól 40 kilométerre, Tata és Székesfehérvár között található. Korábban József nádor kastélya állt a területen, amelyből azonban mára csupán a homlokzat és a kastélykápolna maradt épen. De ne aggódjatok, a csodás angolpark így is gyönyörű! A 40 hektáros területen olyan növényritkaságokat láthattok, mint a japánakác, a mocsári ciprus vagy a 170 éves libanoni cédrus. Az arborétumban évszakonként különféle programokat is szerveznek. Tavasszal az óriás hóvirágmezőben gyönyörködhettek, júniusban pedig, Szent Iván éjjelén a szentjánosbogártánc kápráztatja el a látogatókat. Ha bejártátok a parkot, akkor pattanjatok fel a Vál-völgyi kisvasútra, amellyel 35 perc alatt eljuthattok Felcsútra. 

...földön túli táj

Az elmúlt öt nap során igazán emlékezetes kalandokban lehetett részetek, tegyétek fel az i-re a pontot Gánton, az itt található Bauxitföldtani Parkban és a Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállításon. Nem hangzik túl csábítóan, igaz? Pedig a látvány szédítő! A vörös sziklák között sétálva olyan érzésetek lesz, mintha nem is a Földön járnátok, ráadásul a park Európában is ritkaságszámba megy. A bányagödör szélén alakították ki a múzeumot, ahol klasszikus bányászszerszámokat és régi fényképeket láthattok, de a múzeum udvarán két bauxitszállító mozdony is helyet kap. 

Járd be velünk az országot!