10 dolog, amiért megéri ellátogatni hazánk 10 nemzeti parkjába

Fertő-Hanság Nemzeti ParkSopron-Fertő turisztikai térség

Magyarország bár nem óriási kiterjedésű, mégis számtalan csoda várja itt a kirándulót. Az ország 10 nemzeti parkja is mind más szempontból érdekes, tarts velünk, és fedezd fel az ország változatos tájait!  

Érintetlen vizeken a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

Közép-Európa harmadik legnagyobb tava, a Fertő meghatározó része a térség ökoszisztémájának. A tó fontos szerepét mi sem bizonyítja jobban, hogy a Ramsari Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vadvizek között tartja számon. A hansági láperdők, a tó körüli bicikliút és a szikes puszta bakancslistás úti célok mindazoknak, akik szeretnek különleges tájakon kirándulni. A természeti értékek mellett persze más látnivalók is vannak errefelé, a nagycenki Széchenyi és a fertődi Esterházy kastély pompás termeibe is érdemes ellátogatni.
 

Múltbéli kalandozás az Őrségi Nemzeti Parkban

Az ország legfiatalabb nemzeti parkját megannyi túraútvonal szeli át, biciklivel vagy akár gyalogosan is érdemes felkerekedni. A kihagyhatatlan látványosságok sorában kétségtelenül a Szalafő-Pityeszer Skanzen az első. A több száz éves házak az egykor itt élt magyarok mindennapi életébe engednek betekintést, a múzeumtól nem messze pedig európai bölények és mesés eurázsiai vadlovakat láthattok. Az Őrség meghatározó építménye a különös fényjátékáról ismert Veleméri templom is, ne hagyjátok ki ezt az Árpád-korból fennmaradt épületet!  

Dombra föl és dombról le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park lankáin

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkról túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ezernyi látnivalójával újra és újra rabul ejti a kirándulót. A Kis-Balaton, Fekete István írónk regényeinek helyszíne remek úti cél, akár kajakkal, akár gyalog fedeznétek fel. A Badacsonyról, a Szigligeti várból vagy a Tihanyi félszigetről feltáruló panoráma garantáltan életre szóló élményekkel ajándékoz meg. A Káli-medence apró falvaiban pedig a tájegység gasztronómiai különlegességei várnak rátok.  

Vadak között megérint a természet Duna-Dráva Nemzeti Park erdeiben

Őzek nyomában járjátok be a hegytetőket és a barlangok mélyét a Duna-Dráva Nemzeti Parkban. Olyan természeti kincseket tartogat a táj, mint a Barcsi-ősborókás vagy a Gemenci-erdő, ami Közép-Európa legnagyobb ártéri erdeje. És, amit csónakkal vagy akár kisvasúttal is bejárhattok. A nemzeti parkhoz tartozik a Mecsek is, ahol túráitok során felfedezhetitek az Abaligeti cseppkőbarlang mélyét vagy a Pécsi tavak partját és vizeit. A vidék vadban gazdag, akár testközelből is megismerkedhettek a zselici erdők szarvasaival például a Bőszénfai szarvasfarmon.  

Az ősi magyarság hagyományai elevenednek meg a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Szikes puszták, holtágak és homokbuckák tarkította vidék a Kiskunság. Petőfi Sándor, híres költőnk is nagy szeretettel írt róla, amit könnyű megérteni, amint egy picit közelebbről ismeritek meg például Bugacpusztát vagy Csongrád régi belvárosát, a Halászfalut, amelynek műemlékvédelem alatt álló, fehérre meszelt, nádfedeles házai hűen őrzik a múlt egy darabkáját. A magyar alföld különleges miliőjének természetesen a távolba nyúló róna képe, a legelésző szürkemarhák és az egykori csikós hagyományok is meghatározó részei. De csongrádi Körös-torok, a Tisza leghíresebb strandja is bakancslistás ezen a vidéken. 

Különleges élővilág és páratlan környezet vár a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Ez a térség az ország egyik leggazdagabb élővilágú nemzeti parkja. Városai és a környező erdők, mezők és hegyek bejárására egy élet is kevés. Észak felé Esztergom, Vác, Visegrád, Szentendre, keletre Gödöllő, nyugatra Székesfehérvár, Tata határolja. Rejtett természeticsodáit, az Alcsúti Arborétumot, a Martonvásári Kastélyparkot, Velencén a Madárdal tanösvényt vagy a Pál-völgyi-barlangot feltétlen keressétek fel utazásotok során. De jó kaland feltérképezni fővárosunk, Budapest természeti értékeit is: a Gellért-hegy vagy a Sas-hegy bár egy karnyújtásnyira van a nyüzsgő belvárostól, itt mégis körülölel a természet! 

Elvarázsolt, szinte mesebeli tájak várnak a Bükki Nemzeti Parkban

Írók képzelete sem álmodhatott volna szebb helyszínt a Bükki Nemzeti Parknál. Itt az erdők mélyén, pisztrángos tavak mellett vezet az út olyan látnivalók felé, mint a Fátyol-vízesés, Lillafüred vagy Szilvásvárad. Ha jó időben látogattok ide, akkor a Bükki gejzírekben is gyönyörködhettek. Nagy esőzések, de főleg hóolvadás után hatalmas robajjal tör felszínre a karsztvíz. A nemzeti parkban a világhírű lipicai lovak és ménesük történetét is megismerhetitek, de a Diósgyőri vár vagy Hollókő is emlékezetes kalandokat ígér.  

A föld alatt rejlő titkok tudója az Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki az ország első olyan nemzeti parkja, amely kimondottan a geológiai értékek, a vidék felszíni karsztjelenségei és a híres cseppkőbarlangok védelmére alakult. A park két barlangja is világrekorder, a Szlovákia területére is átnyúló, 25 kilométer hosszú Baradla-Domica-barlangrendszer a mérsékelt égöv leghosszabb patakos barlangja, a Szilicei-jégbarlang pedig a világ legalacsonyabban fekvő jégbarlangja. A gyönyörű cseppköveket rejtő titokzatos barlangok mellett a térség állat- és növényvilága is jelentős, a park területén található huculménest mindenképp keressétek fel. A hucul ló kistestű mindössze 130 centiméter magas lófajta, amit a Kárpátok-pónijának is neveznek. 

Sík vidéken, folyók között fedezd fel a Körös-Maros Nemzeti Parkot

A Körös árterei és a lassan folydogáló folyók térsége a park, ami két jól különválasztható részre oszlik: a Körösvidékre és a Békés-Csanádi löszhátra. A növényvilága különleges az erdélyi hérics és a bókoló zsálya hazánkban csak itt
található meg. Kajakkal vagy kenuval is felfedezhetitek a Kőrösök vagy az az Élővíz-csatorna vizét, persze kétkeréken is remekül bejárható a táj. Egy kirándulást mindenképpen megér a Fekete- és Fehér-Körös összefolyásánál fekvő Szanazug, ahol a vadregényes természeti környezet mellett békebeli vidéki életérzés – csárda, turistaházak, kemping, vízibicikli, teke- és teniszpálya, illetve autósmozi – vár benneteket.  

Csillagles és vágtázó csikósok, különös életérzésével a Hortobágyi Nemzeti Park titeket is hív

Hazánk első nemzeti parkja az UNESCO világörökség része. A Hortobágy történetének, élővilágának, és néphagyományainak köszönhetően az ország egyik legcsodálatosabb tája, a magyarság történetének fontos helyszíne. Éjszakázzatok a csillagos ég alatt szalmazsákokon, ébredjetek az itatóhoz vágtázó lovak hangjára, lessetek vízibivalyokat vagy nézzétek meg, hogyan működik a Hortobágy egyik jellegzetes kiegészítője, a gémeskút. Csikósok bemutatójában is részetek lehet a naplementében, kékbegyet leshettek a Hortobágy-Halastavon, terepjáróval darulesre mehettek vagy a helyi pásztorok mindennapjaiba is bepillantást nyerhettek. A Hortobágy falu határában, a 33-as főút mentén található a legendás Kilenclyukú híd is kihagyhatatlan látványosság!  

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!