Vízen, vízben, szabadon: vízi sportokkal várnak az ország tavai és folyói

Lupa-tóBudapestBudapest és környéke turisztikai térség

A vízi sportok egyszerre ajándékoznak meg a természetközeliség és a szabadság érzésével. Ráadásul az ország minden táján kipróbálhatjátok őket. 

A természet csendjére vágytok, amit csak az evezők csobbanása zavar meg, Vagy épp ellenkezőleg, bőgjenek a motorok, és áradjon az adrenalin? Magyarország minden táján várnak benneteket a szabad vizekhez kötődő aktív élmények. 

Szarvas, Körös

Vitorláson és evezővel

A vitorlázás hazai központja, legnagyobb tavunk, a Balaton, amelynek déli- és északi partján is sok településen működnek vitorlásklubok és kikötők. De a Velencei-tavon is több vitorlásklub várja ennek a sportágnak a híveit.
Hagyományosan magyar „műfaj” a vízitúrázás is. Mivel igazi, vadvízi folyóban nem bővelkedik az ország, a vízitúrázók nyugodt kajak- vagy kenutúrákon vehetnek részt az ország bármely részén. Különösen szép túraútvonalakkal várja a vízi sportok híveit a Mosoni-Duna, a Tisza, az Öreg-Túr, az Ipoly, a Ráckevei Duna-ág, a Bodrog vagy a Körösök. A Gemenci-erdőben pedig egyedülállóan érintetlen természeti környezetben tehetitek meg a távot. Itt valóban csak az evezők csobbanása töri meg a természet csendjét. 

Vitorláshajók, Velence

Deszkán állva

A szörfösök legnagyobb magyarországi paradicsoma szintén a Balaton és a Velencei-tó, de a Tisza-tó is kedvelt úti cél. A Fertő-tó is remek szörfös terep, már csak azért is, mert ez a tó Magyarország legszelesebb vízfelülete. A kite-surf szerelmeseinek is ez a tó az egyik kedvenc helye.
A SUP az utóbbi évek kedvenc vízi sportja. Szinte minden tavunkon, sőt, a Dunán is van rá lehetőség, és a legtöbb strandon bérelhető deszkák is várnak. A budapesti Duna-szakaszokat is felfedezhetitek SUP-ról, de a Balaton vagy a Velencei-tó csendesebb részeibe is beevezhettek.
Az extrémebb deszkásokat, a wakeboard-osokat is rengeteg pálya várja az ország minden szegletében. Budapest környékén a budakalászi tavak (a Lupa- és az Omszki-tó), és a dunavarsányi Rukkel-tó a legnépszerűbb, de Nyíregyházán, Győrben, Pécsett és Szegeden is van modern wakeboard-pálya. Nem is beszélve a Balatonról és a Velencei-tóról ahol Balatonfüreden, Siófokon, Vonyarcvashegyen, és Velencén is sportolhatnak a wakeboard-kedvelői. 

Zúgjanak a motorok!

A motorcsónak sebességét a Duna budapesti szakaszán, a Tisza-tavon, Abádszalókon, és a Balatonon is több helyen, például Keszthelyen vagy Siófokon is élvezthetitek. A jetskisek Bugyi és Délegyháza között vagy a Hódmezővásárhely közelében fekvő Kopáncson is repeszthetnek. A vízisíelők a Miskolchoz közeli Hejő-tavon, a Heves megyei Kálon, valamint a Szamoson és a Tiszán is gyakorolhatnak motorcsónakos vontatással.  

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!