Sopron–Fertő szenioroknak – 5 nap

Sopron–Fertő turisztikai térség
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
kerékpár
Vonat
Címkék:
Fürdők és strandok
Gyógyfürdők és gyógyhelyek
Kastélyok, Várak, Paloták
Kultúra és műemlékek
Sopron-Fertő turisztikai térség
Aktív szeniorok

1. nap

Sopron óvárosát egy rövid séta alatt megismerhetjük a Fő térről kiindulva!

Sopron óvárosát egy rövid séta alatt megismerhetjük a Fő térről kiindulva!

A belváros utcái innen indulnak ki, ide vezetnek. Majdnem minden épület műemlék, és ahogy sétálunk, a házak homlokzatán lévő táblák rengeteg történetet mesélnek el nekünk.
Sopron a középkorban az ország hét legfontosabb szabad királyi városa közé tartozott; koronázóváros, határváros, mely földrajzi helyzete miatt mindig fontos kultúraközvetítő szerepet töltött be. A régi római kereskedelmi utak, így a Borostyánkőút is itt futott. Az itt található épületek több múzeumnak adnak otthont: a Fabricius-ház, a Patika Múzeum, a Scarbantia Fóruma, az Ó- és Új-zsinagóga, az Eggenberg-ház, a Lábas-ház és a Cézár-ház mind elérhetők egy belvárosi séta során.
A Fő téren lévő Storno-ház és a Kecske-templom története különleges jelentőségű!
A Storno-ház egy palotaszerű barokk sarokház, amely a város XVII–XX. századi történetét mutatja be. A névadó Storno Ferenc egy téves útbaigazítás révén került Sopronba, ahol kéményseprőként állt munkába, és a soproni, környékbeli padlásokon szakértő szeme hamar felfedezte a különlegességeket.
A Kecske-templom múltja nagyon régre nyúlik vissza, 1280-as iratban említik meg először. Bejárata felett a templom jótevőjére utaló kecskés címer látható. Történelmi események, több koronázás helyszíne volt, és országgyűlést is több alkalommal tartottak falai között.

Sopron, melynek jelképe a Tűztorony!

A város jelképe ez a torony, amelynek nagy gyakorlati haszna volt régen: a Tűztoronyban egykor szolgálatot teljesítő őrök innen figyelmeztették a város lakosait, ha tűz ütött ki, ha ellenség közeledett, vagy ha idegen bort akartak behozni a városba.
Nézzük meg a Tűztoronyban lévő római kori városfalakat, majd induljunk fel az 58 méter magas torony tetejére. Ide egy kétszáz fokból álló lépcsősor vezet fel, melyet könnyedén megmászhatunk. Megéri a fáradságot, mert a körbejárható kilátóról lélegzetelállító látkép tárul elénk Sopronról, a Fertő tóról és a szomszédos Ausztriáról.

Látogassunk el a Harrer csokoládéműhelybe!

Az osztrák Harrer cukrászdinasztia immár négy generáció óta kényezteti vendégeit – 2009-től már csokoládéval is.
A legjobb termőhelyekről érkező kakaóbabokat saját maguk pörkölik, minden terméket kézzel készítenek, kizárólag természetes alapanyagok használatával, majd magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel ízesítik a finomságokat. Az állandó kísérletezéseknek köszönhetően csokoládékínálatuk egyedülálló, termékeik pedig sorban szerzik is az érmeket a világ különböző pontjain tartott rangos versenyeken. Kóstoljuk meg az ét- és a tejcsokoládékat, a bonbonokat, a trüffeleket, a forró csokit, és persze a nyári hőségben a fagylaltokat is! 
A csokoládékóstolóra előre foglaljunk időpontot!

2. nap

Kastélyok Sopron környékén

„A magyar Versailles” – Fertőd, Esterházy-kastély

A fertődi Esterházy-kastély épülete mai formáját a XVIII. században nyerte el; a 126 szobás kastély méltó párja a bécsi schönbrunni vagy a párizsi versailles-i kastélynak.
„A magyar Versailles-ban” mindig is a muzsika, pompa jellemezte a korbeli életet. A kastélyban rendszeresen tartottak vigasságokat, és az egyik ilyen fényűző estélyen Mária Terézia is részt vett. A XVIII. század végére az ország egyik fő kulturális központjává vált – nem csoda, hogy Joseph Haydn is két évtizedig lakott és alkotott itt.
A kastély szobáinak kortörténeti kiállítása után érdemes még egy sétát tenni a gyönyörű kastélyparkban!

Nagycenk, Széchenyi-kastély

Nagycenk neve összeforr a Széchenyi-családdal: Széchenyi Ferenc 1783-ban költözött a kastélyba és tette Nagycenket a család uradalmának központjává, ahol több tízezer darabos gyűjteményeit (kéziratok, könyvek, érmék, metszetek, térképek stb.) is elhelyezte.
Széchenyi István, „a legnagyobb magyar” örökölte ezt a kastélyt, aki itt már a külföldi utazásai során megismert technikai vívmányokat, újításokat (fürdőszoba, gázvilágítás) is alkalmazta a kastélyban.

3. nap

Pihenjen és gyógyuljon!

Sá-Ra Termál, Hegykő

A hegykői gyógyfürdő ideális választás: a gyönyörű zöld környezetben gyógyászati és pihentető kezelésekkel várnak bennünket. A gyógyvíz 55 °C-os hőmérséklettel 1434 méteres mélységből kerül a felszínre. A hat kültéri és a két beltéri medence között a termálvizes, gyógyvizes medencékben hűvösebb napokon is nyugodtan elidőzhetünk.
A lazító és nyugtató masszázsok, az iszappakolás, a gyógyvizes medencefürdő, a víz alatti vízsugármasszázs vagy a gyógytorna, a fényterápia mind a pihenést és a gyógyulást szolgálják.

4. nap

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

A Fertőrákosi kőfejtő köveit már a római korban is használták: Sopron, Bécs számos épületét, lakóházait, templomait, palotáit építették ebből. A kőfejtőbarlang belsejében egy őslénytani bemutatót nézhetünk meg életnagyságú ősbálnákkal, cápákkal, delfinekkel, és megismerkedhetünk a különböző mészkőfajtákkal is.
Az itt található barlangszínház különleges atmoszférával büszkélkedhet: a rendezvények hátterét az előadásokhoz, koncertekhez lélegzetelállító, évezredes képződmények adják.
Végezetül sétáljunk itt egyet, gyönyörű a kilátás innen a Fertő tóra és a Páneurópai Piknik helyszínére!

Mithras-szentély

Fertőrákos és az ausztriai Fertőmeggyes között az út mellett egy római kori templomot rejt az erdő, amely nem más, mint egy Mithras-szentély. Az egykori Scarbantia környékének egyik legérdekesebb római kori emlékét találhatjuk meg itt. Az 1866-ban felfedezett, Storno Ferenc által feltárt szentélyt 1989-ig a vasfüggöny zárta el a külvilágtól. Ha Fertőrákos felől érkezünk, akkor akár elektromos kirándulóautókkal is felfedezhetjük a Napisten szentélyét, amely 2001 óta a Világörökség része.

5. nap

Bükfürdő Thermal & Spa

Bükfürdő neve összeforr a gyógyvízzel, mely 1282 méter mélyről, négy kúton keresztül tör itt a felszínre, és bizonyítottan segít a mozgásszervi betegségek megelőzésében vagy kezelésében.
Az árnyas fákkal borított parkterületen fedett és nyitott medencék várnak bennünket, számos gyógyvizes, sportolásra alkalmas vagy családi medence önfeledt fürdőzést tesz lehetővé.
Gyógyvize ivókúra formájában is alkalmazható, és számos tradicionális gyógykezelés, spa-kezelés és masszázs között válogathatunk kedvünkre.
A fürdő hatalmas területén pedig mindezt zavartalanul tehetjük: pihenhetünk, gyógyulhatunk, feltöltődhetünk idilli környezetben, hűsítő fák árnyékában.

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!